Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για επιχειρήσεις, εργαζόμενους, νοικοκυριά - OlaDeka

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για επιχειρήσεις, εργαζόμενους, νοικοκυριά

Δεύτερο πακέτο μέτρων για επιχειρήσεις, εργαζόμενους και νοικοκυριά ανακοίνωσε η κυβέρνηση στη μάχη κατά του κορονοϊού. Τι περιλαμβάνει.

Την αναστολή φόρων και εισφορών για τις επιχειρήσεις που πλήττονται ευρέως από την κρίση του κορονοϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας το δεύτερο πακέτο μέτρων στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Τα μέτρα

Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε:

1. Αναστολές φόρων και εισφορών για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Τα μέτρα είναι οριζόντια για συγκεκριμένους κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) είτε είναι ανοικτές, είτε όχι. Αφορά στον Μάρτιο και αν απαιτείται θα δοθεί παράταση.

Για όλες αυτές τις επιχειρήσεις αναστέλλονται χωρίς τόκους: οφειλές από ΦΠΑ Μαρτίου, η καταβολή βεβαιωμένων οφειλών σε ΔΟΥ και η καταβολή ρυθμίσεων, υπό τη βασική προϋπόθεση πως θα διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας. 

2. Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που πλήττονται με 1 δισ. ευρώ. Θα υπάρξει διευρυμένο πλαίσιο χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις, με βασική όμως προϋπόθεση και εδώ τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Το ύψος της χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη τη μείωση του τζίρου και το μη μισθολογικό κόστος. Προϋπόθεση και εδώ η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

3. Για όσους εργαζομένους  αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας λόγω κλεισίματος των επιχειρήσεων που εργάζονται, θα λάβουν αποζημίωση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το επίδομα θα είναι 800 ευρώ και θα δοθεί στις αρχές Απριλίου. Το μέτρο αφορά σε περίπου 500.000 εργαζόμενους και κοστίζει 400 εκατ. ευρώ. Το κράτος καλύπτει τα ασφαλιστικά δικαιώματα και εισφορές επί του ονομαστικού μισθού. Για τους εργαζομένους αυτούς, αναστέλλεται για αυτούς η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες.

4. Για τους αυτοαπασχολούμενους σε κλάδους με κρίση αναβάλλονται οι φορολογικές υποχρεώσεις για τέσσερις μήνες.

5. Θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση των επιχειρήσεων από ΕΣΠΑ και ΕΤΕπ.

6. Μειώνεται στο 6% από 24% ο ΦΠΑ στα είδη ατομικής υγιεινής, όπως μάσκες, γάντια, μαντηλάκια, σαπούνι, αντισηπτικά, αλλά και η αιθυλική αλκοόλη αν χρησιμοποιείται για παραγωγή των παραπάνω. Ο συντελεστής θα ισχύει μέχρι το τέλος του έτους.

7. Δεν θα ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες.  O EΝΦΙΑ του 2020 θα παραμείνει ως έχει και οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν την επόμενη χρονιά.

8. Στην αγορά ακινήτων, για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους, προβλέπεται ότι θα πληρώσουν το 60% του μισθώματος για Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους που αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους. Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων προβλέπεται αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες.

9. Επιστροφή ποσών από την ΑΑΔΕ. Πρόκειται για ποσά από αμφισβητούμενες υποθέσεις έως 30.000 ευρώ.

10. Ζητήθηκε από τις τράπεζες παρέμβαση και για τα φυσικά πρόσωπα, ώστε να στηριχθούν μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων.

Βρούτσης: Απαγόρευση απόλυσης εργαζομένων σε επιχείρηση που ανεστάλη η λειτουργία της 

Την απαγόρευση απόλυσης εργαζομένων σε επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Κάθε τέτοια απόλυση θα είναι άκυρη, ξεκαθάρισε.

«Ερχόμαστε για να στηρίξουμε έμπρακτα το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, και αυτών που κλείνουν και αυτών που παραμένουν ανοιχτές» σημείωσε ο υπουργός.

«Οι επιχειρηματίες δεν πρέπει να πανικοβάλλονται και να προχωρούν αναίτια σε απολύσεις. Όλα τα ευνοϊκά μέτρα συνδέονται με τη ρήτρα διατήρησης εργασίας. Όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη» δήλωσε.

Έκανε μάλιστα λόγο για απογοητευτικά ως τραγικά στοιχεία στη μισθωτή απασχόληση επικαλούμενος το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.

Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις, με παράταση καταβολής επιδόματος ανεργίας για άλλους δύο μήνες, για όσους εργαζόμενους λήγει η προθεσμία στις 31 Μαρτίου.

Γεωργιάδης: Ενεργοποιείται εγγυοδοτικός μηχανισμός ύψους έως 3 δισ. ευρώ

Λαμβάνοντας το λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε ότι για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας θα ενεργοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός ύψους έως 3 δισ. ευρώ. Η ΤτΕ θα χορηγήσει στις τράπεζες για να στηρίξουν την οικονομία έως 2 δισ.  ευρώ, εξήγησε.

H μάχη της κυβέρνησης ξεκίνησε έγκαιρα

H μάχη της κυβέρνησης ξεκίνησε έγκαιρα και είναι πολυεπίπεδη, κατέστησε σαφές, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών.

«Καλούμε μέλη κυβέρνησης και πολίτες να επιδείξουν ατομική ευθύνη. Προτεραιότητά μας η προστασία της ανθρώπινης ζωής και μετά η οικονομία. Απαιτείται ψυχραιμία», τόνισε επίσης.

«Στην οικονομία, ενεργούμε μεθοδικά, όπως επιβεβαιώθηκε και στο Eurogroup. Δεν υφίσταται ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% φέτος», πρόσθεσε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria