Πώς επηρεάζει την ελληνική αγορά ο κοροναϊός - OlaDeka

Πώς επηρεάζει την ελληνική αγορά ο κοροναϊός

Τις πρώτες μέρες μετά το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα καταγράφηκε αύξηση της κίνησης στα σούπερ μάρκετ ενώ σχεδόν 10 μέρες μετά οι επιπτώσεις είναι ορατές και σε άλλους κλάδους.

Περίπου δέκα ημέρες μετά το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στη χώρα μας οι επιπτώσεις άρχισαν να είναι ορατές στην ελληνική αγορά.

Την πρώτη εβδομάδα, αύξηση η οποία σύμφωνα με πηγές της αγοράς έφτασε το 30%, καταγράφηκε στην κίνηση στα σούπερ μάρκετ, αρχικά της Βόρειας Ελλάδας και σταδιακά και της υπόλοιπης χώρας.

Αρκετοί καταναλωτές που ανησύχησαν μετά την ανακοίνωση των πρώτων κρουσμάτων έσπευσαν στα σούπερ μάρκετ και αγόρασαν σε μεγαλύτερες ποσότητες, μακαρόνια, αλεύρι, όσπρια, ρύζι και γενικότερα τρόφιμα μακράς διάρκειας, όπως επίσης και κατεψυγμένα προϊόντα. Εκτός από τα τρόφιμα, αύξηση παρατηρήθηκε όλη την εβδομάδα και στις πωλήσεις σε αντισηπτικά, γάντια, χαρτιά υγείας, απολυμαντικά και απορρυπαντικά.

Την ίδια ώρα φορείς της αγοράς συνέστηναν ψυχραιμία τονίζοντας ότι υπάρχει επάρκεια προϊόντων. Από την πλευρά τους οι μεγάλες αλυσίδες φάνηκε πως ήταν προετοιμασμένες και είχαν ήδη προχωρήσει εγκαίρως σε αύξηση των παραγγελιών και των αποθεμάτων. Έτσι μετά το πρώτο Σαββατοκύριακο, όπως σημείωσαν στο insider.gr πηγές της αγοράς, η κίνηση στα σούπερ μάρκετ επέστρεψε στους κανονικούς της ρυθμούς.

«Έκοψαν» τις ταβέρνες

Μειωμένη κίνηση, από την άλλη πλευρά, άρχισε τις τελευταίες ημέρες να καταγράφεται στο κλάδο της εστίασης καθώς οι καταναλωτές φαίνεται ότι  περιορίζουν πλέον τις εξόδους τους σε ταβέρνες και εστιατόρια.

 Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργο Καββαθά ότι το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας σε προορισμούς όπου ακυρώθηκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις όπως Πάτρα, Κομοτηνή και Κοζάνη, η μείωση στο κλάδο της εστίασης έφτασε ακόμη και το 50%.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο insider.gr ο κ. Καββαθάς το πρόβλημα άρχισε να είναι ορατό περισσότερο σε εστιατόρια και ταβέρνες και λιγότερο στα καφέ και τα μπαρ. Στην Αττική, σε περιοχές που υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχεία, όπως και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας καταγράφεται σημαντική μείωση στην κίνηση των τουριστών στους χώρους εστίασης.

Και οι Έλληνες καταναλωτές ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, έχουν αρχίσει να αποφεύγουν τα μέρη όπου υπάρχει συνωστισμός.

Όσον αφορά στην Αχαΐα και την Ηλεία το πρώτο 24ώρο μετά τη λήψη προληπτικών μέτρων η κίνηση ήταν υποτονική σε εμπορικά καταστήματα, καφετέριες και εστιατόρια.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος μιλώντας στο insider.gr έκανε λόγο για δραματική εικόνα στην αγορά, καθώς τα εμπορικά καταστήματα και τα πολυκαταστήματα ήταν σχεδόν άδεια την Πέμπτη ενώ όσοι πήγαν στις καφετέριες της περιοχής κάθονταν μόνο έξω αποφεύγοντας τους εσωτερικούς χώρους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης σημείωσε ότι στον Πύργο η κίνηση στην αγορά την πρώτη μέρα μετά τη λήψη των μέτρων ήταν μεν σημαντικά πτωτική αλλά οι πολίτες, αν και επιφυλακτικοί, κυκλοφορούσαν στους δρόμους, σε εμπορικά καταστήματα και σε καφετέριες.

Αντίθετα η τοπική κοινωνία της Αμαλιάδας φάνηκε ότι επηρεάστηκε περισσότερο και εκεί οι κάτοικοι περιόρισαν τις μετακινήσεις στην πόλη και την αγορά. Παράλληλα στην Αμαλιάδα παρατηρήθηκε την Πέμπτη και μία αύξηση στην κίνηση στα σούπερ μάρκετ της πόλης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria