Ο COVID-19 φέρνει στο φως όσα εξωφρενικά συμβαίνουν στις ΗΠΑ - OlaDeka

Ο COVID-19 φέρνει στο φως όσα εξωφρενικά συμβαίνουν στις ΗΠΑ

Το «γενναίο» πακέτο ενίσχυσης 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων στην αμερικανική οικονομία που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού, χαρακτηρίστηκε από διάφορους μελετητές και διεθνή μέσα ως μια πρωτοβουλία διάσωσης, παρόμοια της οποίας δεν έχει δει η χώρα από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης.

Οι ομοιότητες πάντως φαίνεται να σταματούν στο μέγεθος του πακέτου και όχι στην κατεύθυνσή του. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η κίνηση Τραμπ δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια εξωφρενική στήριξη των μεγάλων εταιρειών και ένα πενιχρό φιλοδώρημα σε εκατομμύρια Αμερικανούς που έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας της πανδημίας.

Η δημοσιογράφος Caitlin Johnstone αρθρογράφος του at Medium καταγράφει τον «παραλογισμό» του αμερικανικού κυβερνητικού μοντέλου που έχει φέρει στην επιφάνεια η πανδημία του κορονoϊού, υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες θα λάβουν μόνον ένα μικρό κλάσμα του γιγαντιαίου πακέτου διάσωσης, ενώ πολλά δισεκατομμύρια δολαρίων θα διοχετευτούν στις μεγάλες εταιρείες.

«Αντί να δώσουν αυτά τα χρήματα στους ανθρώπους ώστε να παραμείνουν στο σπίτι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας, η συντριπτική πλειονότητα των χρημάτων πηγαίνει σε εταιρείες. Οι πολίτες θα λάβουν ένα φτωχό επίδομα 1,200 δολαρίων (που δεν θα το πάρουν νωρίτερα από τον Μάιο) εν μέσω, μάλιστα, μιας πρωτοφανούς καταστροφής.

Ο ιός χτυπά το θαύμα του αμερικανικού καπιταλισμού

Μια πρώτη γεύση για το πού κατευθύνεται το θαύμα του αμερικανικού καπιταλισμού εξαιτίας της παγκόσμιας πανδημίας αποτυπώνεται στον τίτλο της The Wall Street Journal: «Ρεκόρ στην καταγραφή ανέργων λόγω κορονοϊού ανακόπτει την ιστορική αύξηση της απασχόλησης».

Στο σχετικό ρεπορτάζ σημειώνεται ότι μόνον μέχρι την 21η Μαρτίου πάνω από 3.300.000 άνεργοι είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους για επίδομα ανεργίας, κι εκτιμάται ότι ο αριθμός θα πολλαπλασιάζεται όσο περνούν οι μέρες.

Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι μετοχές μεγάλων εταιρειών βρίσκονται σε ανοδική πορεία, ότι η Amazon εκτοξεύεται και ότι τεράστιος πλούτος μεταφέρεται σε επεκτεινόμενες πολυεθνικές, ενώ οι απλοί πολίτες της χώρας φοβούνται για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον.

Επίσης, η πανδημία ήρθε να αποκαλύψει πως το αμερικανικό δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί όταν ο λογαριασμός για τους ανασφάλιστους ασθενείς του COVID-19 εκτοξεύεται στα $ 35.000, ενώ για όσους διαθέτουν ασφάλεια προκύπτουν έξοδα, εκτός κόστους, τα οποία ξεπερνούν τα 1.300 δολάρια.

Εάν σε αυτό συνυπολογιστούν και τα εκατομμύρια των Αμερικανών που οι εργοδότες δεν τους παρέχουν ασφάλεια υγείας, τότε είναι βέβαιο ότι ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων θα αποφύγουν το τεστ και την θεραπεία όσο γίνεται περισσότερο. Είναι επίσης γνωστό ότι εδώ και πολλές δεκαετίες το ασφαλιστικό σύστημα στις ΗΠΑ συνιστά την επιτομή της ιδιωτικής Υγείας, είτε με δημοκρατική είτε με ρεπουμπλικανική διακυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, η πανδημία φέρνει στο φως και την άλλη μεγάλη αμερικανική πρωτιά, την πανθομολογούμενη μεγάλη εισοδηματική ανισότητα. Οι περισσότεροι Αμερικανοί, ακόμη και πριν από το χτύπημα του ιού δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τρέχοντα έξοδα έκτακτης ανάγκης ύψους 1.000 δολαρίων.

«Ένα εφάπαξ βοήθημα ύψους 1.200 δολαρίων σε έναν πληθυσμό τόσο αποδυναμωμένο, εγγυάται ότι εκατομμύρια από αυτούς θα βυθιστούν στα χρέη και τη φτώχεια, σε μια χώρα με μια πρωτοφανή στα χρονικά δισεκατομμυριούχα τάξη η οποία σήμερα συγκεντρώνει ακόμη περισσότερο τον πλούτο» επισημαίνει η Caitlin Johnstone.

Ανοσία στις στρατιωτικές δαπάνες

Η παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία φέρνει ακόμη περισσότερο στο φως τον «παραλογισμό της αμερικανικής πολεμικής μηχανής», σύμφωνα με την αμερικανίδα δημοσιογράφο, καθώς όπως αναφέρει «η ευαισθητοποίηση για την ανθρώπινη ζωή έχει αυξήσει την επίγνωση πως οι στρατιωτικές δαπάνες επηρεάζουν αρνητικά τις κρατικές δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης και πως οι Η.Π.Α. έχουν τον πιο φουσκωμένο στρατιωτικό προϋπολογισμό στον πλανήτη».

Ο δημοσιογράφος Max Blumenthal μάλιστα υποστηρίζει ότι η κλιμακούμενη εχθρότητα αυτής της πολεμικής μηχανής ενάντια στην Κίνα, έχει προκαλέσει τον άσκοπο θάνατο Αμερικανών από τον ιό.

Η κρίση του πολιτικού συστήματος

Ο κορονοϊός φαίνεται πως χτύπησε και το ίδιο το αμερικανικό πολιτικό σύστημα. Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος που είχε εξαφανιστεί για μια εβδομάδα, επιστρέφοντας έδωσε μια σειρά ατυχών συνεντεύξεων, υπενθυμίζοντας στους αμερικανούς πολίτες ότι οι Δημοκρατικοί εκλέγουν για υποψήφιο στο ανώτατο αξίωμα της χώρας έναν ασθενή με συμπτώματα άνοιας.

«Φυσικά ο Μπάιντεν θα έχει ως αντίπαλό του έναν “τηλεοπτικό σταρ” με ασυνάρτητη πολιτική, ο οποίος μόλις την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε ότι ο ιός είναι πραγματικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά και τώρα θέλει να ξεκινήσουν τα ανεπαρκή μέτρα που η διοίκησή του εφάρμοσε πολύ αργά. Οι συζητήσεις ανάμεσα στους δύο άντρες που δεν μπορούν να αρθρώσουν ούτε μια ολόκληρη πρόταση μεταξύ τους, πολύ σύντομα θα μεταδοθούν τηλεοπτικά για να διαπιστώσει ολόκληρος ο πλανήτης του λόγου το αληθές».

Ψυχροπολεμική προπαγάνδα

Ο ιός όπως αναμενόταν έχει «χτυπήσει» με δύναμη και τα αμερικανικά ΜΜΕ τα οποία φαίνεται να υιοθετούν προπαγανδιστικές γραμμές που θα έκαναν ακόμη και τον Κιμ Γιονγκ Ουν να κοκκινίσει.

Πώς αλλιώς να ερμηνευτεί το γεγονός ότι οι New York Times περιγράφουν το αμερικανικό ιατρικό σύστημα ως “αξεπέραστο”! Αμερικανοί δημοσιογράφοι και αναλυτές σημειώνουν πως το επόμενο διάστημα η παράλογη εκστρατεία των ΜΜΕ θα ενταθεί στο πλαίσιο μιας προπαγάνδας τύπου ψυχρού πολέμου με στόχο να προκαλέσει την υστερία εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας.

Δολοφονικές κυρώσεις

Η πανδημία έφερε στο φως και τη μηχανή των κυρώσεων που συνεχίζουν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο Ιράν, κορυφώνοντας τον οικονομικό πόλεμο κατά της χώρας η οποία μετρά χιλιάδες νεκρούς και ενδεχομένως να ακολουθήσουν εκατομμύρια λόγω της αδυναμίας της Τεχεράνης να αποκτήσει πρόσβαση σε απαραίτητο εξοπλισμό, φάρμακα και πόρους κατά της πανδημίας.

Η κυβέρνηση Τραμπ όχι μόνο δεν έχει χαλαρώσει τις κυρώσεις κατά τη διάρκεια της επιδημίας αλλά έχει προσθέσει κι άλλες, αποκαλύπτοντας ότι η δολοφονία ιρανών πολιτών ήταν πάντοτε ο στόχος. Κάτι που έχει επιβεβαιώσει επισήμως στο παρελθόν ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. «Οι Ιρανοί καλούνται να επιλέξουν τι είδους ηγέτες θέλουν» είχε δηλώσει υπονοώντας πως πρέπει να εξαθλιωθούν και να απελπιστούν ώστε να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Φαίνεται τελικά πως ο ιός αυτός φέρνει στο φως και σε κοινή παγκόσμια θέα όλη την ασχήμια του λεγόμενου νέο φιλελεύθερου συστήματος της Δύσης, και όχι μόνον. Και ίσως κάτι τέτοιο να αποδειχθεί θετικό για όλους, διότι ως γνωστόν, το καλύτερο απολυμαντικό τόσο για τους ιούς όσο και για τις κυβερνήσεις είναι το φως ήλιου!

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria