Νέα "Μαύρη Δευτέρα" και κραχ στο Χρηματιστήριο με βουτιά 13,4% - OlaDeka

Νέα “Μαύρη Δευτέρα” και κραχ στο Χρηματιστήριο με βουτιά 13,4%

Χαοτική ήταν εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε μία συνεδρίαση όπου επικράτησε σοκ και δέος στην αγορά με τον Γενικό Δείκτη να χάνει όλα τα κέρδη που είχε σημειώσει το 2019 και να υποχωρεί κάτω από τις 600 μονάδες και στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2018, με όλες τις τεχνικές στηρίξεις να καταρρέουν και κανέναν να μην μπορεί να προβλέψει που θα μπει ένα στοπ σε όλο αυτό. Συνολικά σήμερα 5,5 δισ. ευρώ χάθηκαν από την κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς.

Το κραχ στο άνοιγμα, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 13,5% και τις τράπεζες να αγγίζουν ακόμη και το limit down (Πειραιώς), ήρθε μετά τη βύθιση που σημείωναν οι ευρωπαϊκές αγορές λόγω των ανησυχιών γύρω από την εξάπλωση του κοροναϊού και τις επιπτώσεις του στην οικονομία – με την Moody’s να χτυπά το καμπανάκι της παγκόσμιας ύφεση – καθώς και τη βουτιά του πετρελαίου. 

Αν και επιχειρήθηκε να περιοριστούν οι απώλειες, με πληθώρα ελληνικών εισηγμένων να ανακοινώνουν επαναγορές μετοχών σε μία προσπάθεια στήριξης του Χ.Α αλλά και της ίδιας τους της μετοχής, ωστόσο τα κύματα πωλήσεων τα οποία εντάθηκαν ξανά, με αποκορύφωμα το άνοιγμα της Wall Street με βουτιά 1.800 μονάδων, έστειλαν και πάλι τον Γενικό Δείκτη στο -13%. Η αγορά δείχνει να μην έχει καμία αντίσταση και να είναι εγκλωβισμένη σε ένα σπιράλ ανελέητου σφυροκοπήματος, ενώ όπως σημειώνει και ο Νίκος Καυκάς της Λέων Δεπόλας, ο πυθμένας για την ελληνική αγορά παραμένει δυσδιάκριτος.

Έτσι, πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 13,39% στις 593,07 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 140,7 εκατ. ευρώ.

Νέα "Μαύρη Δευτέρα" και κραχ στο Χρηματιστήριο με βουτιά 13,4%

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 11,81% στις 1.533,02 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 16,94% στις 771,83 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά της τάξης του 16,95% στις 420,25 μονάδες.

Η Alpha Bank έκλεισε στο -15,58%, η Πειραιώς στο -18,86%, η Εθνική στο -20,34% και η Eurobank στο -15,15%. 

Από τα υπόλοιπα blue chips των οποίων η εικόνα ήταν επίσης δραματική, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν η  ΓΕΚ Τέρνα στο -26,87%, η ΔΕΗ στο -24,24%, η Aegean στο -22,86%, η Τιτάν στο-19,75%, η Βιοχάλκο στο 19,69%, η Ελλάκτωρ στο -19,15% και η ΕΧΑΕ στο -19,90%, ενώ συνολικά 19 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με διψήφια πτώση  και μόνο πέντε τίτλοι συνολικά από το Χ.Α έκλεισαν στα θετικά.

Όπως παρατηρεί ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, όταν σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες η αγορά χάνει κέρδη 15 μηνών καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση διεθνώς. Καλώς ή κακώς οι αγορές προεξοφλούν καταστάσεις και όταν υπάρχει μία γενική αναταραχή πολλοί σπεύδουν να πάρουν ρευστότητα ή άλλοι κλείνουν θέσεις λόγω margin. Η αγορά θέλει τον χρόνο της για να ηρεμήσει, έστω και αν η αλήθεια είναι ότι αυτή την φορά ήταν και η πιο γρήγορη πτώση στην πρόσφατη και πιθανόν όλη την ιστορία της.

“Σύννεφα” και στην αγορά ομολόγων

Οι έντονοι τριγμοί έχουν “μεταδοθεί” και στην αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει εκτοξευθεί στο 1,86% με το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου να έχει εκτιναχθεί κατά περισσότερο από 100% από τα ιστορικά χαμηλά του 0,92% που σημείωνε πριν τρεις μόλις εβδομάδες. Ως αποτέλεσμα, ο πολύ θετικός καταλύτης για τα ελληνικά ομόλογα, που ήταν η απόφαση της ΕΚΤ να άρει πλήρως το όριο που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στις θέσεις τους σε αυτά, δεν μπόρεσε καν να αποτιμηθεί στην αγορά, σβήνοντας πλήρως τα πλεονεκτήματά του.

Ποιες μετοχές έχουν αντισώματα, ποιες είναι ευάλωτες

Αν και το κύμα ρευστοποιήσεων έχει γίνει χωρίς διακρίσεις, σύμφωνα πάντως με την Axia Research, υπάρχουν εταιρείες στον Χ.Α που το μομέντουμ κερδοφορίας τους δεν έχει άμεση έκθεση στη μεταβλητότητα του εξωτερικού εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας που ενδέχεται να επηρεαστεί από την εξάπλωση του κοροναϊού, όπως οι ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Lamda Development, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ και Σαράντης. Αντίθετα, στους τίτλους που έχουν άμεση ή έμμεση έκθεση στον εξωτερικό τομέα, τοποθετεί τις Jumbo (έκθεση στην Κίνα), Μυτιληναίο (λόγω των πιέσεων στις τιμές του αλουμινίου), Τιτάν (η σημαντική πτώση της μετοχής θα χτυπήσει το EBITDA), ΕΛΠΕ και Motor Oil (λόγω των επιπτώσεων του κοροναϊού στη ζήτηση του πετρελαίου).

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, εκτός από το λογικό profit-taking, η Axia θεωρεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της πρόσφατης πτώσης οφείλεται στις αβεβαιότητες γύρω από τον κοροναϊό και τις επιπτώσεις στην αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά δημιουργεί επίσης ερωτηματικά γύρω από τη διαδικασία υποβολής προσφορών για τις τιτλοποιήσεις των NPEs των τραπεζών, πέραν της εδώ και καιρό υπάρχουσας αβεβαιότητας πως υπάρχει γύρω από το zero-risk για τo senior τμήμα των τιτλοποιήσεων του Ηρακλή. Πλέον, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο δείκτη P/TBV για το 2021 στο 0,15x-0,39x, έναντι 0,22x-0,54x που ήταν στα τέλη του 2019, και έναντι 0,65x για τις ευρωπαϊκές τράπεζες σήμερα.

“Θεωρούμε ότι αυτά τα επίπεδα αποτελούν πολύ υποτιμημένα επίπεδα τα οποία αποτιμούν μία παρατεταμένη και σημαντική αρνητική επίπτωση της εξάπλωσης του κοροναϊού στην ελληνική οικονομία και –πιο σημαντικό– έναν ισχυρό αντίκτυπο στην ικανότητα των τραπεζών να επιτύχουν τους στόχους απομόχλευσης (νέος σχηματισμός NPE, αδυναμία εκτέλεσης των συναλλαγών NPE, επιπτώσεις στις τιμές των κ.λπ.)”, τονίζει η Axia.

Ευκαιρίες;

Στο καίριο ερώτημα, το εάν αυτό το σοκ και δέος που κυριαρχεί στην αγορά δημιουργεί αγοραστικές ευκαιρίες, οι αναλυτές επισημαίνουν πως αν και σίγουρα δεν μπορεί να ορίσει κανείς αυτή τη στιγμή πού θα σταματήσει η πτώση, σίγουρα για εκείνα τα χαρτοφυλάκια που έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών είναι σε πολύ υποτιμημένα επίπεδα.

Όπως επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance, τέτοιου είδους και μεγέθους πτώσεις δημιουργούν και σημαντικές ευκαιρίες, αρκεί κανείς να μπορεί να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του σε μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις, εξωστρέφεια και αναπτυξιακές προοπτικές, προσπαθώντας να αγοράσει με τη βοήθεια των επενδυτικών του συμβούλων, σε σημαντικά τεχνικά επίπεδα και κάνοντας σωστή χρήση τεχνικών stop loss. Ήδη αρκετές εταιρείες εμφανίζουν αξιοπρόσεκτες μερισματικές αποδόσεις με στοιχεία 2019.

Από την πλευρά του ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities σημειώνει πως η ελληνική αγορά με αποτίμηση 26% σε σχέση με το ΑΕΠ είναι στη ζώνη της ευκαιρίας. Όμως αυτό επί του παρόντος αποδεικνύεται μια προσέγγιση επόμενης ημέρας, ένας δείκτης που έχει νόημα όταν εκλείψουν ή περιοριστούν οι συνθήκες που προκαλούν το ψυχολογικό άγος στους επενδυτές. Οι ελληνικές μετοχές είναι φθηνές στα τρέχοντα επίπεδα και η υποτιμητική υπερβολή είναι μια ευκαιρία ανάλογη με την στρέβλωση που σημειώθηκε το 2015, μετά το κλείσιμο της Αγοράς λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Όχι τυχαία ο Γενικός Δείκτης έχει βρεθεί και πάλι στην ίδια περιοχή τιμών.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria