Λήψη μέτρων εκτάκτου ανάγκης πολιτικής προστασίας στη Μεσοποταμία εισηγείται ο Κασαπίδης - OlaDeka

Λήψη μέτρων εκτάκτου ανάγκης πολιτικής προστασίας στη Μεσοποταμία εισηγείται ο Κασαπίδης

Μέτρα εκτάκτου ανάγκης πολιτικής προστασίας στην περιοχή της Μεσοποταμίας Καστοριάς, κάτι που «δένει» με όσα ακούστηκαν χθες για καθεστώς «καραντίνας», εισηγείται σε λίγο στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Κασαπίδης.

Στην εισήγηση που παρουσιάζονται όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα μετά την επίσκεψη Χαρδαλιά και την σύσκεψη που έγινε χθες στο δημαρχείο Καστοριάς, αναφέρεται επίσης ότι θα ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη των δημάρχων για να καταστεί εφικτή η επιβολή περεταίρω μέτρων.

ΘΕΜΑ : Λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση της αύξησης των  κρουσμάτων κορωνοϊού στην ΠΕ Καστοριάς.

Σημαντική είναι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Π.Ε. Καστοριάς τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα ενημέρωση, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού είναι 44 με διασπορά σε όλο σχεδόν το Νομό. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση κρουσμάτων εμφανίζεται στο Δ.Δ. Μεσοποταμίας του Δήμου Καστοριάς με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να φθάνουν τα εννέα (9) μεταξύ των μονίμων κατοίκων. Παράλληλα, μεγάλη είναι και η πίεση που δέχεται το Νοσοκομείο Καστοριάς τόσο για τη νοσηλεία των περιστατικών κορωνοϊού που φιλοξενεί, όσο και για την κάλυψη των αναγκών υπηρεσιών υγείας που δύναται ακόμα να προσφέρει, δεδομένου ότι ολοένα και περισσότεροι χώροι καλύπτονται από περιστατικά κορωνοϊού.

Για τη στήριξη των μονάδων υγείας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ομόφωνα το ΠΣ αποφάσισε την αγορά και διανομή κατάλληλου υγειονομικού υλικού. Έτσι για το Νοσοκομείο Καστοριάς αποφασίστηκε η διάθεση 1300 στολών και 3000 μασκών. Η παράδοση του υλικού ξεκίνησε ήδη την προηγούμενη εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί την επόμενη. Ταυτόχρονα έγινε, αγορά δύο αναπνευστήρων κατάλληλων για τις διακομιδές, ενώ η Περιφέρεια αναλαμβάνει και τα έξοδα φιλοξενίας τεσσάρων εθελοντών διασωστών του ΕΚΑΒ που προσφέρθηκαν να υποστηρίξουν τη λειτουργία του ΕΚΑΒ στις διακομιδές από το Νοσοκομείο Καστοριάς. Επίσης τροφοδοτούμε και τους υπαλλήλους της Περιφέρειας και στην ΠΕ Καστοριάς με μέσα προστασίας κατά την εργασία τους.

Παράλληλα με αποφάσεις που έχουμε πάρει για τη στήριξη της εργασίας στους χώρους εργασίας και την αγορά της Δυτικής Μακεδονίας, εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε όλη την Περιφέρεια και στην ΠΕ Καστοριάς, με τακτικούς ελέγχους από μικτά κλιμάκια της υπηρεσίας σε όλες τις πόλεις και των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν:

α) τις επανειλημμένες οχλήσεις για το ίδιο θέμα το προηγούμενο διάστημα, με τις υπ’ αριθμ. 40686, 41177, 43348 στις 13,15,23/3/20 επιστολές του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και εκπροσώπων τοπικών φορέων για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων εκτάκτου ανάγκης σας στην Π.Ε. Καστοριάς,

β) την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι αυτή την ώρα σε οικισμούς και πόλεις της Π.Ε. Καστοριάς,

γ) την ενίσχυση της παρουσίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στη Δυτική Μακεδονία με έμπειρο στρατιωτικό γιατρό με έδρα την Καστοριά, που θα συμμετέχει στο συντονιστικό όργανο της Περιφέρειας, μετά από πρότασή μας και όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Χαρδαλιά,

δ) την ενίσχυση του Νοσοκομείου της Καστοριάς με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα

ε) την ενίσχυση μετά από σχετικό μας αίτημα, της παρουσίας του ΕΟΔΥ στη Δυτική Μακεδονία,

στ) την προετοιμασία που ήδη έχει γίνει από την Περιφέρεια για την αγορά και εγκατάσταση σύγχρονου εργαστηρίου μοριακών αναλύσεων δειγμάτων του κορωνοϊού στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης για τη συντόμευση στο ελάχιστό του χρόνου αναμονής των αποτελεσμάτων των δειγμάτων αυτών,

εισηγούμαι, εφόσον υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων που ενδιαφέρονται, την άμεση λήψη μέτρων εκτάκτου ανάγκης πολιτικής προστασίας σε περιοχές της Π.Ε. Καστοριάς όπου έχουμε αυξημένη συγκέντρωση κρουσμάτων κορωνοϊού (περιοχή Μεσοποταμίας), για τη δραστική αντιμετώπιση της συγκεντρωμένης αυτής γεωγραφικής εξάπλωσης του ιού.

Σε διαφορετική περίπτωση την περεταίρω αυστηροποίηση των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται από την Κυβέρνηση με μεγαλύτερους περιορισμούς μετακίνησης, συναλλαγών και υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής των κατοίκων όπου υποδειχθεί από τους δημάρχους των Δήμων της ΠΕ Καστοριάς

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Γεώργιος Κασαπίδης

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria