Κορονοϊός - Διεκδικήσεις των εκλεγμένων της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Δυτική Μακεδονία - OlaDeka

Κορονοϊός – Διεκδικήσεις των εκλεγμένων της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Δυτική Μακεδονία

Με βάση τις εξελίξεις και την κρισιμότητα της κατάστασης οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας δηλώνουν ότι  είναι ανάγκη εδώ και τώρα να γίνουν από τις δημοτικές αρχές όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των εργαζομένων των δήμων και των δημοτών. Επιμένουμε ότι οι υποδείξεις του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κορονοϊού πρέπει να συνοδεύονται από σειρά μέτρων τόσο με ευθύνη του κεντρικού κράτους όσο και της Τοπικής Διοίκησης. Η συνεχιζόμενη επίκληση της ατομικής ευθύνης θέλει ουσιαστικά να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης (και των προηγούμενων) για τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος Υγείας που ήταν γνωστές πριν την εμφάνιση του κορονοϊού.

Oι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας καταθέτουμε ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων για τη στήριξη της λαϊκής οικογένειας, των μικροεπαγγελματιών και την προστασία των εργαζομένων στους Δήμους.

Για το λόγο αυτό αποστέλλουν σχετικό αίτημα προς τους δημάρχους υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να την πληρώσει για μια ακόμη φορά ο λαός.

Συγκεκριμένα διεκδικούμε:

  • Απαλλαγή από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, δίδακτρα σε ωδεία, σχολές, κολυμβητήρια κ.α. των Δήμων για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά.
  • Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια κ.λπ.).
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) και της τηλεθέρμανση για τα καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.
  • Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
  • Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του Δήμου, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους. Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχες καθαρίστριες. Να πληρωθούν άμεσα όλες οι καθαρίστριες που πλέον αξιοποιούνται στην καθαριότητα και των Δήμων και να μην περιμένουν την χρηματοδότηση του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.
  • Εξασφάλιση μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου. 
  • Διενέργεια απολυμάνσεων σε δημοτικά κτίρια, στο αμαξοστάσιο, σε απορριμματοφόρα, σε κάδους, καθώς σε κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους. Οι απολυμάνσεις να αφορούν και τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους και να μην περιοριστούν στις πόλεις.
  • Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι” προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους. Καμία επιπλέον καθυστέρηση στην μονιμοποίηση των εργαζομενων.  
  • Διασύνδεση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του Δήμου με τις δομές ΠΦΥ που υπάρχουν στο Δήμο, προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων, η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουνοικογενειακό γιατρό.
  • Νε διεκδικήσουν έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για την στήριξη οικογενειών που δεν έχουν τα μέσα για να παρακολουθήσουν τα παιδία τους την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Εξασφάλιση Η/Υ για μαθητές και εκπαιδευτικούς, καμερών, μικροφώνων, ψηφιακών γραφίδων και απαραίτητων προγραμμάτων. Τώρα να εξασφαλιστεί ένα δωρεάν tablet για κάθε μαθητή. 
  • Να πιέσουν οι Δήμοι να λυθεί το πρόβλημα των φοιτητών με τις εστίες. Πολλοί φοιτητές εργάζονται στην περιοχή και οι γονείς τους στους τόπους κατοικίας ανηκούν στις ευπαθείς ομάδες. Να εξαντλήσουν τα περιθώρια για φιλοξενία των φοιτητών.  

24/3/2020

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria