Διασταυρώσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και ακινήτων από την εφορία - OlaDeka

Διασταυρώσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και ακινήτων από την εφορία

Τι προβλέπει το νέο Στρατηγικό Σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την περίοδο 2020 – 2024

Εκτεταμένες διασταυρώσεις των φορολογικών δεδομένων, για εισοδήματα, καταθέσεις, ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία εκατομμυρίων φορολογουμένων, προβλέπει το νέο στρατηγικό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Παράλληλα στα μέτρα της ΑΑΔΕ εντάσσονται παρεμβάσεις με στόχο την άμεση είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και την επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους.

Οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις θα ξεκινήσουν από φέτος και θα καλύπτουν όλη την πενταετία, μέχρι και το 2024.
Το κυριότερο εργαλείο των διασταυρώσεων είναι το Ειδικό Λογισμικό Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας (ΕΛΑΕΠΠ), το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ να προχωρούν στο «σάρωμα» των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών των φυσικών προσώπων και να ξεχωρίζουν εύκολα τις περιπτώσεις εκείνες όπου τα ποσά των πρωταρχικών καταθέσεων είναι πολύ μεγάλα σε σύγκριση με τα εισοδήματα που έχουν συμπεριλάβει στις φορολογικές δηλώσεις των αντίστοιχων ετών.

Παράλληλα διασταυρώσεις γίνονται στα εισοδήματα από ακίνητα, όπως εκείνα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου Airbnb κ.λπ.) όπως και των ενοικίων. Επίσης διασταυρώσεις γίνονται και στις δαπάνες που στοιχειοθετούν τεκμήρια.

Όπως καταγράφει στο Στρατηγικό Σχέδιο 2020-2024, πρώτος στόχος του στρατηγικού σχεδιασμού της ΑΑΔΕ είναι η μεγιστοποίηση των δημοσίων εσόδων και ο περιορισμός των φαινομένων της μη συμμόρφωσης των φορολογούμενων.
Βασικός μοχλός για την επίτευξη του παραπάνω στόχου είναι η ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού, η συνεχής εκπαίδευση του ελεγκτικού δυναμικού σε νέες μεθόδους και τεχνικές ελέγχου και κυρίως οι διασταυρώσεις στοιχείων με τη βέλτιστη αξιοποίηση των πληροφοριών που ήδη συγκεντρώνει η φορολογική διοίκηση.

Προς την κατεύθυνση αυτή, έμφαση δίνεται στην ενίσχυση της εκούσιας συμμόρφωσης, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της μη συμμόρφωσης και στη μείωση του διοικητικού κόστους για την ΑΑΔΕ και τους φορολογούμενους πολίτες και επιχειρήσεις.

«Για την ενίσχυση της οικειοθελούς συμμόρφωσης υλοποιούμε δράσεις ενημέρωσης των φορολογούμενων καθώς και δράσεις για τη απλοποίηση των διαδικασιών και τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους συναλλασσόμενους» αναφέρει η ΑΑΔΕ και προσθέτει ότι «παράλληλα, αναπτύσσουμε ενημερωτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν στην καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης στους φορολογουμένους αλλά και στη νέα γενιά».

Επίσης αναφέρει ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της μη συμμόρφωσης στοχεύουμε στην πρόληψη και καταστολή περιπτώσεων φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και λαθρεμπορίου, υιοθετώντας σύγχρονες τεχνικές διαχείρισης κινδύνων και μοντέλα συμπεριφορικής ανάλυσης.

Οι κίνδυνοι μη συμμόρφωσης θα αντιμετωπισθούν με την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού, την ανάληψη στοχευμένων δράσεων, τη διενέργεια διασταυρώσεων με βέλτιστη αξιοποίηση των πληροφοριών και τη συνεχή εκπαίδευση του ελεγκτικού μας δυναμικού σε νέες μεθόδους και εργαλεία ελέγχου.

Επίσης, η ΑΑΔΕ στοχεύει σε περαιτέρω μέτρα αποτελεσματικότερης διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων, μέσω κεντρικοποίησης και βελτίωσης των διαδικασιών και των εργαλείων είσπραξης.
Προφανώς αναμένονται και νέα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των βεβαιωμένων προς το δημόσιο φόρων και προστίμων.
Ακόμη στα μέτρα που θα ξεδιπλώσει η ΑΑΔΕ εντάσσονται:

  • η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υποδομών προκειμένου να είναι πιο εύκολη και γρήγορη η πρόσβαση φορολογούμενων και στελεχών της φορολογικής διοίκησης στα φορολογικά δεδομένα
  • η αναβάθμιση του πλαισίου εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών για τη διευθέτηση φορολογικών υποθέσεων σε συντομότερο χρονικό διάστημα
  • ο ανασχεδιασμός και η απλοποίηση διαδικασιών μέσω της ανάπτυξης νέων και βελτίωσης υφιστάμενων ηλεκτρονικών υποδομών
  • η επέκταση της διαλειτουργικότητας με άλλους φορείς. Είναι χαρακτηριστική η διασύνδεση με τις υπηρεσίες ληξιαρχείου και αστυνομίας για την άμεση ενημέρωση του Μητρώου των φορολογούμενων με πληροφορίες όπως αλλαγές στην οικογενειακή κατάσταση και αριθμών αστυνομικής ταυτότητας. 
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria