«Βολές» της προέδρου της ΕΕ σε Ερντογάν: Απομακρύνετε τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα - OlaDeka

«Βολές» της προέδρου της ΕΕ σε Ερντογάν: Απομακρύνετε τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα

Ελλάδα Τουρκία: Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα -πριν από τις συνομιλίες της με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν- πως η Τουρκία πρέπει να απομακρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα.

Ελλάδα Τουρκία: Η Πρόεδρος της Κομισιόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο να απομακρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα. «Η εξεύρεση μιας λύσης σ’ αυτή την κατάσταση θα απαιτήσει τη χαλάρωση της πίεσης που ασκείται στα σύνορα», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η φον ντερ Λάιεν. Η ίδια πρόσθεσε πως χρειάζονται αμέσως η διασφάλιση του δικαιώματος στο άσυλο, υποστήριξη τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ελλάδα, καθώς και η μεταφορά στην ηπειρωτική Ευρώπη των ανθρώπων –ιδιαίτερα των ανηλίκων– που έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά.

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για συνομιλίες σχετικά με την «μετανάστευση, την ασφάλεια, την σταθερότητα στην περιοχή και την κρίση στη Συρία» ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Μπάρεντ Λέιτς, εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.

Στις Βρυξέλλες με απαιτήσεις και παζάρια για το προσφυγικό ο Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις και «παζάρια» με την ΕΕ, με φόντο τη συμφωνία Βρυξελλών – Άγκυρας του 2016 για το προσφυγικό, επιδιώκοντας να επιβάλλει τους δικούς του όρους στη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την DW, οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να παράσχουν επιπλέον βοήθεια για την υποστήριξη των προσφύγων, αλλά όπως ανέφερε χθες ο επίτροπος διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, αυτό θα γίνει μόνο εάν Άγκυρα τερματίσει τις «πολιτικές εκβιασμού» και τις απειλές ότι θα στείλει πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι δεν αναμένεται να ανταποκριθούν στο δεύτερο αίτημα της Άγκυρας για εμπλοκή στην κρίση στη Συρία.

Ο Μητσοτάκης στο Βερολίνο

Είναι προφανές, τονίζουν κοινοτικοί αξιωματούχοι, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επιπλέον χρηματοδοτική βοήθεια χωρίς απόλυτη προσήλωση της Τουρκίας στη συμφωνία του 2016 με την ΕΕ και την αποτελεσματική διαχείριση όλων των ροών μεταναστών προς την Ευρώπη.

Οποιαδήποτε προσέγγιση υπάρξει στην αποψινή συνεδρίαση θα πρέπει στη συνέχεια να επικυρωθεί ομόφωνα από όλους τους ηγέτες της ΕΕ, κάτι που αναμένεται να γίνει στην προσεχή σύνοδο κορυφής στις 26-27 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria