Ανακοίνωση Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας σχετικά με τον κορονοϊό - OlaDeka

Ανακοίνωση Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας σχετικά με τον κορονοϊό

Η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας στα πλαίσια της ποιμαντικής της ευθύνης και σε συνέχεια της υπ΄ αριθμ. 3013 Συνοδικής Εγκυκλίου της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και της από 11.03.2020 Αποφάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, απευθύνεται στο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας, γνωρίζοντας τα κάτωθι:

α) Τις δύσκολες αυτές ώρες χρειάζεται να αποφύγουμε τον πανικό, αφού έχουμε εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού. Πρέπει  να καταφεύγουμε στις πολλές πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου, διότι «πολλά γαρ ισχύει η δέησις μητρός προς ευμένειαν δεσπότου» και στις ικεσίες των Αγίων μας οι οποίοι είναι οι φίλοι του Θεού και υψώνουν «χείρας ικέτιδας» στο θρόνο της θείας μεγαλοσύνης. Άλλωστε, ο λαός της πατρίδος μας ξεπέρασε στο παρελθόν πολλά παρόμοια και οπωσδήποτε βαρύτερα γεγονότα λοιμικών πανδημιών, με τις πρεσβείες αυτών των Αγίων, όπως του Αγίου Νικάνορος εδώ στην Καστοριά (όπου ο λοιμός στα νήπια τερματίστηκε με θαυματουργικό τρόπο από την λιτανεία της ιεράς κάρας του), του Αγίου Χαραλάμπους, αλλά και των τοπικών Αγίων σε κάθε επιμέρους Εκκλησία. Πάμπολλες φορές έχει πιστοποιηθεί η θαυματουργική και πληθωρική επέμβαση του Θεού στη ζωή της Εκκλησίας κατά τις οποίες ο πιστός λαός με μετάνοια, ταπείνωση και ευλάβεια ζητούσε την επέμβαση αυτή.

β) Βεβαίως οφείλουμε να τηρούμε και τα μέτρα προστασίας που η πολιτεία έχει ανακοινώσει και αφορούν είτε την ατομική, είτε τη συλλογική μας δραστηριότητα. Έτσι, λαμβάνουμε μέτρα, όπως το τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, τη χρήση απολυμαντικών αντισηπτικών με οινόπνευμα, την απομάκρυνση από όποιον εμφανίζει οποιαδήποτε συμπτώματα ασθένειας, την καθαριότητα και τον σωστό εξαερισμό των χώρων που μας περιβάλλουν κλπ.

γ) Συνιστάται σε όσα άτομα ανήκουν στις υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου να αξιολογήσουν με ιδιαίτερη προσοχή την δημόσια παρουσία τους, όπως επίσης και σε όσους έχουν οποιαδήποτε συμπτώματα ασθένειας. Η σοβαρότητα της καταστάσεως δεν επιτρέπει επιπολαιότητες αλλά επιβάλλει ωριμότητα στις αποφάσεις. Υπενθυμίζεται ο αριθμός κλήσεως 1135 του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, για όποιον θέλει πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό.

δ) Όσον αφορά το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και την μετάληψη των Θείων Δώρων, ουδέποτε στην παγκόσμια ιστορία αναφέρθηκε κρούσμα μετάδοσης οποιασδήποτε νόσου (Πανώλη, Φυματίωση, Έμπολα κλπ) από την λαβίδα της Θείας Κοινωνίας. Η Θεία Κοινωνία είναι κατεξοχήν ένα χαρισματικό γεγονός Πίστεως, όπως μαρτυρείται στην προτροπή της Θείας Λειτουργίας «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης προσέλθετε». Καμία αμφιβολία ή προβληματισμός δεν επιτρέπεται στο σημείο αυτό, καθώς αποτελεί βιωματική εμπειρία της καθόλου και ανά τους αιώνες Εκκλησίας.

i) Ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας, ακολουθώντας την Ιερά Παράδοση και τις πνευματικές του καταβολές, συχνά και δημοσίως αναφέρεται από την προσωπική του εμπειρία σε θαυμαστά γεγονότα ενέργειας της θείας Χάριτος, υπερβάσεως των ανθρωπίνων μέτρων και των επιστημονικών δεδομένων (τα οποία επιστημονικά δεδομένα, ναι μεν περιγράφουν τον κανόνα της φύσεως, όμως ούτε περιορίζουν ούτε πολύ περισσότερο αποκλείουν την ελευθερία επεμβάσεως του Θεού σε αυτήν).

ii) Οι ιερείς μας, στο διάβα των αιώνων, μεταδίδουν την Θεία Κοινωνία σε κάθε είδος ασθενούς ανθρώπου και εν συνεχεία καταλύουν το υπόλοιπο της Θείας Κοινωνίας, χωρίς ποτέ να έχουν νοσήσει οι ίδιοι. Σημειώνεται εμφαντικά η δράση της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Αφρική και αλλαχού, όπου, ενώ τρομερές και συνεχείς επιδημίες μαστίζουν τις αφρικανικές και υποανάπτυκτες χώρες, ουδέποτε σημειώθηκε αναστολή του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.

ε) Οι ιερές ακολουθίες στους Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας θα συνεχιστούν κανονικά και χωρίς καμία απολύτως αλλαγή (όπως αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος), αλλά προτρέπονται οι πιστοί να τηρούν με ακρίβεια και αυστηρότητα τα προσωπικά μέτρα προστασίας.

στ) Θα ανασταλεί μέχρι 29 Μαρτίου 2020 (κατ’ εντολή της Ιεράς Συνόδου) η λειτουργία μη λατρευτικών δραστηριοτήτων, δηλαδή των Κατηχητικών Σχολείων, της Σχολών Γονέων, της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, της Σχολής Αγιογραφίας, των Συνάξεων Νέων, των Συνάξεων Μελέτης Αγίας Γραφής όπως και άλλων συναφών δράσεων και κινήσεων.

ζ) Τα συσσίτια του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου, το κοινωνικό παντοπωλείο και οι λοιπές φιλανθρωπικές δράσεις παραμένουν σε λειτουργία, με τις αρμόζουσες όμως προσαρμογές του τρόπου λειτουργίας τους. Στον Φιλανθρωπικό τομέα, αναμένονται εκτενέστερες οδηγίες και εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

η) Τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, θα παραμένουν ανοικτά για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή και από ώρα 10:00 έως 11:00.

Ο κάθε πιστός, κάνοντας χρήση του αγαθού της ελευθερίας που του χάρισε ο Θεός, ας αξιοποιήσει τα εσωτερικά και χαρισματικά αποθέματα πίστεως που διαθέτει. Δεν δικαιολογούνται όμως εκπτώσεις στο περιεχόμενο της Πίστεως ή σχετικοποιήσεις του Χριστοκεντρικού και αγιαστικού χαρακτήρος της ίδιας της Εκκλησίας. Με την Χάρη του Θεού και την προσωπική μας συνεργία, δια της προσευχής και της υπομονής, θα ξεπεράσουμε και αυτόν τον πειρασμό που βρήκε τον τόπο μας.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria