Έρχεται πακέτο μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις που πρόκειται να πληγούν λόγω κορονοϊού - OlaDeka

Έρχεται πακέτο μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις που πρόκειται να πληγούν λόγω κορονοϊού

Πακέτο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που θα αναγκαστούν -έστω και προσωρινά- να διακόψουν την λειτουργία τους λόγω του κορονοϊού επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων, επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών, φορο-ελαφρύνσεις αλλά και άμεση ρευστότητα σε περιπτώσεις μεγάλων ζημιών!

Οι βασικές παράμετροι του σχεδίου, εξετάστηκαν κατά στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό στην ελληνική οικονομία, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε εναλλακτικά σενάρια αλλά και προτεινόμενα μέτρα για το κάθε σενάριο. Τα μέτρα αυτά αφορούν στην αγορά εργασίας, στην αγορά προϊόντων αλλά και στην αγορά υπηρεσιών.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «δημοκρατίας» τα σενάρια προβλέπουν τα εξής:
• Πρώτο Σενάριο (περιορισμένες επιπτώσεις): Στο σενάριο αυτό οι επιπτώσεις του κορωνοϊού περιορίζονται σε μεμονωμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριό. Στην περίπτωση οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε επίπεδο κλάδου και τα μέτρα θα αφορούν «επιδότηση» των ασφαλιστικών εισφορών, παράταση φορολογικών υποχρεώσεων μετρά στήριξης τους αδιάθετους αποθέματος και ενδεχομένως εγγυημένη δανειοδότησης σε περίπτωση που καταγράφει εκτεταμένη απώλεια τζίρου! Αντίστοιχα θα είναι και τα μέτρα για τα νοικοκυριά όπου θα θα υπάρξει διευκόλυνση στις φορολογικές και δανειακές τους υποχρεώσεις κ.α.
• Δεύτερο Σενάριο (εκτεταμένες περιπτώσεις): Το σενάριο αυτό άφορα στο ενδεχόμενο εκτεταμένης εξάπλωσης του «κορωνοϊού» όπου πλέον επηρεάζεται μια ολόκληρη περιοχή όπως έγινε στην Ιταλία. Σε αυτό το ενδεχόμενο τα κονδύλια θα αυξηθούν και παρεμβάσεις θα γίνουν σε επίπεδο περιφερειών, δήμων και άλλων τοπικών φορέων. Η χρηματοδότηση θα γίνει από την τοπική αυτοδιοίκηση και από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Τρίτο Σενάριο (επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομία): Στην περίπτωση που οι εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι τόσο εκτεταμένη που πληγεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η επιχειρηματικότητα τότε θα τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο ρευστότητας για την στήριξης της οικονομίας. Στο σενάριο αυτό θα υπάρξει συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τα χρηματοδοτικά ταμεία ανάπτυξης ενώ θα αξιοποιηθούν και τα «εργαλεία» που ήδη συζητούνται σε επίπεδο κρατών μελών της Ε.Ε.

Αναλόγως των εξελίξεων, οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό δεν αποκλείεται να τεθούν στο τραπέζι του Eurogroup και υπό το πρίσμα των δημοσιονομικών δεσμεύσεων της χώρας. Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται ήδη σε διαρκή επικοινωνία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου, εκτός από την αποτίμηση της κατάστασης, να αναληφθούν και κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες. Από την άλλη, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης αναλαμβάνει τον συντονισμό των επαφών με τους εκπροσώπους των κλάδων της οικονομίας που επηρεάζονται ή πιθανόν να επηρεαστούν από την εξάπλωση της νόσου.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria