5G: Σε πλήρη εξέλιξη η εμπορική επίθεση των ΗΠΑ - Ουραγός των εξελίξεων η Ελλάδα - OlaDeka

5G: Σε πλήρη εξέλιξη η εμπορική επίθεση των ΗΠΑ – Ουραγός των εξελίξεων η Ελλάδα

Όσο ο «πόλεμος» της νέας τεχνολογίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα συνεχίζεται, το Sputnik μίλησε με τον Φώτη Προβατά, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ελληνοκινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας, για να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις με το 5G.

Μπορεί η Ελλάδα να είναι ουραγός των εξελίξεων η Ελλάδα στο 5G, ωστόσο εξαιρετικά στοχευμένη μπορεί να θεωρηθεί η παρέμβαση του γενικού προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, πριν από λίγες μέρες μιλώντας στο 2ο Thessaloniki Regional Forum. Ο Aμερικανός αξιωματούχος ζήτησε πιο προσεκτικές κινήσεις στο ζήτημα της μετάβασης στην τεχνολογία 5G.

«Οι Αμερικανοί μάς παροτρύνουν προκαταβολικά να προσέξουμε. Μιλούν παντού, προφανώς έχουν συμβουλεύσει και την κυβέρνηση της Ελλάδας. Εδώ έχουν μιλήσει και στα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού για το 5G. “Θα σας βοηθήσουμε σε όλα, αλλά δεν θα πάρετε το 5G”, φέρεται να τους είπαν. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει διακύβευμα, γιατί οι εταιρείες που μπορούν να το εφαρμόσουν σφυρίζουν αδιάφορα», επισημαίνει στο Sputnik ο Φώτης Προβατάς, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ελληνοκινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας.

«Κλειδί» στις επόμενες κινήσεις της Ελλάδας, αναφορικά με την ανάπτυξη του 5G, θα είναι η εξέλιξη του εμπορικού πολέμου και οι αμερικανικές εκλογές.

«Η χώρα μας ακολουθεί από μακριά τις εξελίξεις. Τα δίκτυά μας είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Δεν θα μείνει πίσω η Ελλάδα, θα αναπτύξει την τεχνολογία. Πρέπει να μπούμε σε αυτήν την τεχνολογία, όχι για να πρωταγωνιστήσουμε, αλλά για να αναπτυχθούμε. Είναι κρίμα να βρίσκεται η Ελλάδα σε αυτή την τεχνολογική κατάντια. Θα προχωρήσει με τη Huawei; Θα προχωρήσει με άλλες εταιρείες; Μένει να δούμε, αν οι ΗΠΑ θα κατορθώσουν, μέσω αυτού του μεγάλου πολέμου που κάνουν, να πετύχουν τους στόχους τους. Θα εξαρτηθεί και από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Δεν θέλω να φαντάζομαι, ότι αν προκύψει ένας καινούργιος πρόεδρος των ΗΠΑ, θα συνεχίσει την πολιτική Τραμπ ενάντια στην Κίνα».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Προβατάς αναφέρει, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να λειτουργήσουν μέσα σε ένα πλαίσιο πιο υγιούς ανταγωνισμού:

«Δεν πρόκειται για έναν ανταγωνισμό που είναι νόμιμος και θεμιτός, αλλά για έναν πόλεμο που είναι άνευ προηγουμένου. Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν πόλεμο που επικεντρώνεται στο 5G. Όλοι θα κερδίζαμε από έναν πραγματικά υγιή ανταγωνισμό, αλλά η πολιτική Τραμπ έχει οδηγήσει τα πράγματα αντίθετα. Οι ΗΠΑ δεν δέχονται ότι η οικονομία της Κίνας έχει προχωρήσει πολύ. Για την Ευρώπη είναι πολύ κακός ο πόλεμος, γιατί μας βάζει και τεράστια διλήμματα η αμερικανική πολιτική. Προσπαθεί να μας κάνει να απορρίψουμε το 5G των Κινέζων με επιχειρήματα, που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει το τηλεπικοινωνιακό της τοπίο για να συμμετάσχει στις εξελίξεις.

«Πρέπει να υπάρξει ένας καινούργιος τηλεπικοινωνιακός φορέας που θα ταράξει τα νερά. Δεν πρέπει να υπάρχουν μόνο δύο μεγάλοι ανταγωνιστές. Χρειάζονται περισσότεροι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Έχουμε ολιγοπώλιο αυτή τη στιγμή. Το ελληνικό κοινό δεν είναι τόσο απαιτητικό ακόμα, ώστε να ζητήσει καλύτερα προϊόντα. Ωστόσο, πληρώνουμε ακριβά τα δίκτυα και δεν έχουμε ποιοτικά αποτελέσματα. Οι Έλληνες πληρώνουν πολύ χαμηλές υπηρεσίες σε πολύ ακριβές τιμές. Αξίζει να μιλήσουμε έξω από τα δόντια, για τα διασταυρούμενα δίκτυα συμφερόντων. Υπάρχει μια συμμαχία συνενοχής», σημειώνει.

Την ίδια στιγμή, σχολιάζει ότι Γερμανία και ΗΠΑ κατασκόπευαν επί δεκαετίες τουλάχιστον 100 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό, συνεχίζει, οι Αμερικανοί δεν πρέπει να μιλούν για κατασκόπους:

«Είναι σε δύσκολη θέση μετά την αποκάλυψη για την εταιρεία που είχε φτιαχτεί από τις μυστικές υπηρεσίες τους μαζί με τις γερμανικές. Έκαναν πωλήσεις μηχανημάτων κρυπτογράφησης- αποκρυπτογράφησης σε πολλές χώρες επί δεκαετίες. Είναι λίγο δύσκολο να κατηγορήσουν τη Huawei ότι κατασκοπεύει. Οι κατάσκοποι μιλούν για κατασκόπους. Η σύγχρονη τεχνολογία του δυτικού κόσμου μπορεί να διαπιστώσει αν η κινεζική εταιρεία έχει τρύπες στο σύστημά της. Η κατασκοπεία υπάρχει σε όλο τον σύγχρονο κόσμο. Κανείς δεν θα ξεχάσει το σκάνδαλο με τις μυστικές υπηρεσίες που παρακολουθούσαν υπουργούς της κυβέρνησης στην Ελλάδα», επισημαίνει, τέλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ελληνοκινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria