Φορολογικό «δίχτυ» για όλους οι συναλλαγές με πιστωτική κάρτα - OlaDeka

Φορολογικό «δίχτυ» για όλους οι συναλλαγές με πιστωτική κάρτα

Μισθωτοί, συνταξιούχοι αλλά και ελεύθεροι επαγγελµατίες θα πρέπει να δαπανήσουν µε πλαστικό χρήµα τουλάχιστον το 30% του εισοδήµατός τους

Παρέµβαση στο πεδίο καταπολέµησης της φοροδιαφυγής επιχειρεί το υπουργείο Οικονοµικών με την αύξηση από φέτος της υποχρέωσης χρήσης ηλεκτρονικών µέσων πληρωµών. Συγκεκριµένα, όχι µόνο µισθωτοί και συνταξιούχοι αλλά και ελεύθεροι επαγγελµατίες και φορολογούµενοι µε εισόδηµα από ενοίκια θα πρέπει να δαπανούν µέρος του εισοδήµατός τους µε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Οι παραπάνω κατηγορίες φορολογούµενων θα πρέπει να δαπανήσουν µε πλαστικό χρήµα τουλάχιστον το 30% του δηλωθέντος εισοδήµατός τους και όχι του τεκµαρτού. Από το ποσό του εισοδήµατος αφαιρούνται η εισφορά αλληλεγγύης, η δαπάνη για διατροφή συζύγων και τέκνων και η δαπάνη για δωρεές προς το ∆ηµόσιο.

Για παράδειγµα, φορολογούµενος έχει ετήσιο εισόδηµα από µισθούς ύψους 10.000 ευρώ, από ενοίκια 5.000 ευρώ και από άσκηση επιχειρηµατικής δραστηριότητας 8.000 ευρώ. Το συνολικό εισόδηµά του είναι 23.000 ευρώ. Η εισφορά αλληλεγγύης που του αναλογεί είναι 326 ευρώ. Ετσι, η βάση υπολογισµού του ποσού που πρέπει να δαπανηθεί µε κάρτα είναι 22.674 ευρώ. Το ποσό που πρέπει να δαπανηθεί µε κάρτα είναι 30%, δηλαδή 6.802,2 ευρώ.

Αλλάζει η φορολοταρία: Λιγότεροι οι νικητές, αλλά με περισσότερα κέρδη

Στην περίπτωση που ο φορολογούµενος δαπανά για ΕΝΦΙΑ και εξυπηρέτηση δανείων πάνω από το 60% του δηλωθέντος εισοδήµατός του, τότε η υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωµών περιορίζεται στο 20%. Ο φορολογούµενος που δεν θα πραγµατοποιήσει την απαιτούµενη δαπάνη µε κάρτα θα χρεωθεί µε πρόσθετο φόρο 22% επί του ποσού που του λείπει από το ελάχιστο απαιτούµενο. Για παράδειγµα, ένας ελεύθερος επαγγελµατίας δηλώνει ετήσιο εισόδηµα 12.000 ευρώ. Θα πρέπει να πραγµατοποιήσει ηλεκτρονική δαπάνη τουλάχιστον 3.600 ευρώ. Αν δαπανήσει 2.000 ευρώ, τότε για τα 1.600 ευρώ που του λείπουν θα χρεωθεί πρόσθετο φόρο 352 ευρώ.

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Τι ισχύει για τις αγορές στην Ευρώπη

Από την υποχρέωση εξαιρούνται, µεταξύ άλλων, οι φορολογούµενοι ηλικίας άνω των 70 ετών, οι κάτοικοι οικισµών µε έως 500 κατοίκους, οι φυλακισµένοι και τα άτοµα µε αναπηρία 80% και άνω, οι στρατευµένοι και οι κάτοικοι νησιών µε πληθυσµό έως 3.100 κατοίκους. Οι φορολογούµενοι άνω των 70 ετών είναι υποχρεωµένοι να συγκεντρώνουν αποδείξεις σε έγχαρτη µορφή.

Στον σχεδιασµό της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων για το 2020, που έχει συµφωνηθεί µε το υπουργείο Οικονοµικών, προβλέπεται η θέσπιση συγκεκριµένων διαδικασιών ελέγχου και πίεσης προς τους φορολογούµενους που έχουν εισοδήµατα στο εξωτερικό και δεν τα δηλώνουν.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria