Προστατευόμενοι μάρτυρες Novartis: Ο «Μάξιμος Σαράφης» παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ - Θα καταθέσει τη Δευτέρα - Πώς θα γίνει η εξέταση - OlaDeka

Προστατευόμενοι μάρτυρες Novartis: Ο «Μάξιμος Σαράφης» παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ – Θα καταθέσει τη Δευτέρα – Πώς θα γίνει η εξέταση

Προστατευόμενοι μάρτυρες Novartis: Εμφανίστηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής στο κτίριο της ΓΑΔΑ ο «Μάξιμος Σαράφης». Σύμφωνα με πληροφορίες, o προστατευόμενος μάρτυρας αναμένεται να καταθέσει την προσεχή Δευτέρα στις 4 το απόγευμα, με τον τρόπο που ορίζει ο Άρειος Πάγος.

Προστατευόμενοι μάρτυρες Novartis: Ο «Μάξιμος Σαράφης» παρουσιάστηκε αυτοβούλως και αμέσως εκτελέστηκε το ένταλμα βίαιης προσαγωγής. Κατόπιν ενημερώθηκε η Προανακριτική και ορίστηκε η εξέτασή του για την Δευτέρα στις 4 το απόγευμα. Ο εν λόγω προστατευόμενος μάρτυρας δεν είχε προσέλθει στην Προανακριτική την περασμένη Τετάρτη και την Πέμπτη επικοινώνησε με τις Αρχές, δηλώνοντας έτοιμος να καταθέσει υπό τον όρο να εξεταστεί με τεχνικά μέσα προκειμένου να διασφαλιστεί η ανωνυμία του. Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Άρειος Πάγος απάντησε στα ερωτήματα που είχε καταθέσει η Προανακριτική, υπογραμμίζοντας ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν όπως οι ίδιοι επιθυμούν. Μερικές ώρες μετά, ο «Μάξιμος Σαράφης», εμφανίστηκε στην ΓΑΔΑ.

Δύο φορές επικοινώνησε με το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ ο προστατευόμενος μάρτυρας, την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου. Σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής και κοινοποιήθηκε στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, περιγράφεται στην κατάθεση του αστυνομικού του τμήματος προστασίας μαρτύρων η συνομιλία του με τον προστατευόμενο μάρτυρα. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι ο μάρτυρας δεν είχε πρόθεση να μην καταθέσει, αλλά επιθυμεί αυτό να γίνει με τον προβλεπόμενο τρόπο. Μάλιστα ο αστυνομικός δηλώνει πως του απάντησε ότι η υπηρεσία τον προστατεύει με τον τρόπο που ορίστηκε από την εισαγγελέα διαφθοράς. (Αναλυτικά)



Τι διαμηνύει η πλειοψηφία

«Το μείζον είναι να εξεταστούν οι μάρτυρες», ήταν η πρώτη αντίδραση βουλευτών της πλειοψηφίας στην απόφαση του Αρείου Πάγου, υπογραμμίζοντας ότι πλέον ο δρόμος άνοιξε. «Δεν θα επιτρέψουμε στους προστατευόμενους μάρτυρες να αποφύγουν να εξεταστούν. Δεν θα επιτρέψουμε να μην δώσουν απαντήσεις. Το διάβημα στον Άρειο Πάγο αυτό το νόημα είχε. Την απεμπλοκή της εξέτασής τους, την οποία εξέταση οι δύο μάρτυρες, ενώ ήθελαν να αποφύγουν, έφτασαν τελικά να δηλώνουν ότι επιθυμούν να εξεταστούν», σημείωναν πηγές της πλειοψηφίας στην ειδική επιτροπή, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της απάντησης του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορικά με τον τρόπο εξέτασης των δύο προστατευομένων μαρτύρων.

«Δεν αντιδικούμε με τον Άρειο Πάγο. Δεν έχουμε διάθεση για σύγκρουση με τον Άρειο Πάγο. Γι΄ αυτό πήγαμε εκεί. Το μείζον είναι να εξεταστούν οι μάρτυρες και να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Την επόμενη Τρίτη θα αποφασίσουμε», ανέφεραν πηγές της πλειοψηφίας. Η επιτροπή θα εξετάσει την απάντηση του κ. Μπρακουμάτσου, η οποία αναφέρει μεν ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν γνώμη για τον τρόπο που θα καταθέσουν, δεν απαντά ωστόσο στο αίτημα, το οποίο από την πρώτη στιγμή είχε θέσει η πλειοψηφία, δηλαδή «εξέταση των δύο προστατευομένων μαρτύρων, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που εξετάστηκαν, τον περασμένο Δεκέμβριο, από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη».

Σε αυτό το ερώτημα «η επιτροπή δεν πήρε απάντηση από τον κ. Μπρακουμάτσο. Δηλαδή αν είναι διαφορετικός ο τρόπος εξέτασης στην προανακριτική, από τον τρόπο εξέτασης ενώπιον του κ. Σοφουλάκη και γιατί», σημειώνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν ότι πλειοψηφία φέρεται διατεθειμένη να κινηθεί στη γραμμή «εξέταση των μαρτύρων για να δώσουν απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην ερευνώμενη υπόθεση».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης, τόνισε «Μετά την απάντηση του Αρείου Πάγου, η οποία επιβεβαιώνει την αποκλειστική αρμοδιότητα της Επιτροπής και το σύννομο των ενεργειών, ανοίγει επιτέλους ο δρόμος και τελειώνουν οι δικαιολογίες, για την εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων, που από την πρώτη στιγμή επιδιώκαμε. Ανοίγει ο δρόμος για την εξέταση. Εμείς θέλαμε την εξέταση. Κάποιοι άλλοι επεδίωκαν τη μη εξέταση. Οι δικαιολογίες τους τελείωσαν». Ο εισηγητής της ΝΔ, ενόψει της συνεδρίασης της προσεχούς Τρίτης, είπε ότι θα εκτιμηθεί η απάντηση του αντεισαγγελέα Μπρακουμάτσου. «Εμείς πήγαμε στον Άρειο Πάγο, εμείς ζητήσαμε τη συνδρομή του για να λάβουμε τα έγγραφα που δεν λαμβάνουμε από την κ. Τουλουπάκη και για να λυθεί το θέμα της εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων. Αυτό επιδιώκαμε. Ο δρόμος άνοιξε», επέμεινε.


ΚΚΕ

Μεθοδεύσεις προκειμένου να μην υπάρξει ουσιαστική εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. «Είχα πει πως έπεσαν οι μάσκες. Σε συνέχεια το κόλπο ήταν στημένο και από πριν αποφασισμένο, να μην γίνει ουσιαστική εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων. Άνθρακες ο θησαυρός», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.



Άρειος Πάγος

Ο «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση» θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, απάντησε ο εποπτεύων εισαγγελέας της Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, προς τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής. (Αναλυτικά)


ΣΥΡΙΖΑ

«Στη χώρα υπάρχουν νόμοι, θεσμοί και διαδικασίες που ουδείς έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί ή να καταστρατηγεί, όπως επιχειρούν τόσες μέρες ΝΔ και ΚΙΝΑΛ», σημειώνει η Κουμουνδούρου.

«Κόλαφο για τις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη αποτελεί η απάντηση του Αρείου Πάγου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «η επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή έπεσε στο κενό». Συνεχίζοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «στη χώρα υπάρχουν νόμοι, θεσμοί και διαδικασίες που ουδείς έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί ή να καταστρατηγεί, όπως επιχειρούν τόσες μέρες ΝΔ και ΚΙΝΑΛ». Μετά την απόφαση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την πλειοψηφία της Επιτροπής «να μην τολμήσει να αγνοήσει το αίτημα των μαρτύρων να εξεταστούν. Αποτελούν μάρτυρες- κλειδιά για την αποκάλυψη της αλήθειας και πλέον θα εξεταστούν όπως ο νόμος ορίζει, χωρίς να τρομοκρατούνται ή να εκφοβίζονται, ώστε να πουν την αλήθεια και μόνον αυτή, χωρίς φόβο».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria