Κορονοϊός 2020 Κίνα: Θερίζει η επιδημία - Πάνω από 1380 θάνατοι συνολικά - OlaDeka

Κορονοϊός 2020 Κίνα: Θερίζει η επιδημία – Πάνω από 1380 θάνατοι συνολικά

Κορονοϊός 2020 Κίνα: Η εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας αναθεώρησε προς τα κάτω τον απολογισμό των θυμάτων της επιδημίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, σε 1.380 νεκρούς, καθώς διαπίστωσε πως είχαν γίνει «διπλές καταχωρίσεις» θανάτων, μία ημέρα μετά την υιοθέτηση νέων μεθόδων επαλήθευσης των κρουσμάτων και των θυμάτων.

Κορονοϊός 2020 Κίνα: Η επιτροπή ανακοίνωσε νωρίτερα 121 νέους θανάτους από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο COVID-19 χθες Πέμπτη. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι μείωσε κατά 108 θανάτους τον απολογισμό στην επαρχία Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα, που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας. Εξήγησε ότι είχαν υπάρχει «διπλές καταχωρίσεις» που εξακριβώθηκαν έπειτα από μια «επαλήθευση» των στατιστικών στοιχείων, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα, πλην των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, αναθεωρήθηκε επίσης λόγω «διπλών καταχωρίσεων» και βρίσκεται πλέον στα 63.851.

Πρώτος νεκρός στην Ιαπωνία – Οκτώ νέα κρούσματα στη Σιγκαπούρη

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη (13.02.2020) σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος στην Ιαπωνία από τον κορονoϊό. Το θύμα ήταν μια γυναίκα στα 80 της που ζούσε στη νομαρχία Καναγκαουά, που συνορεύει με το Τόκιο, δήλωσε ο Κάτο σε συνέντευξη Τύπου. Δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε σήμερα το μεγαλύτερο άλμα στα κρούσματα του κορονoϊού μέσα σε μια ημέρα, καθώς υπάρχουν οκτώ νέα κρούσματα που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε 58, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Όλα τα νέα κρούσματα συνδέονται με προηγούμενα κρούσματα, σύμφωνα με το υπουργείο. Από τους 58 επιβεβαιωμένους ασθενείς που έχουν αναφερθεί, 15 έχουν αναρρώσει και πάρει εξιτήριο ενώ επτά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Τρία νέα κρούσματα στο Χονγκ Κονγκ – 53 στο σύνολο

Τρία νέα κρούσματα του κορονοϊού COVID-19 ανακοίνωσε την Πέμπτη η επιτροπή Υγείας στο Χονγκ Κονγκ, ανεβάζοντας τη λίστα των ασθενών στους 53. Η μία περίπτωση αφορά έναν 43χρονο άνδρα, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα διάρροιας και υψηλού πυρετού από τις 29 έως τις 31 Ιανουαρίου. Η συγκεκριμένη περίπτωση αναθεωρήθηκε και εντάχθηκε στη λίστα των ασθενών του κορονοϊού, μετά την επανεξέτασή της από την αρμόδια επιτροπή.

Τα δύο νέα κρούσματα είναι μία 67χρονη γυναίκα και ο 37χρονος γιος της, οι οποίοι είχαν δειπνήσει με άλλους τρεις ασθενείς, που είχαν καταγραφεί τις προηγούμενες ημέρες, σε εστιατόριο με θαλασσινά. Η γυναίκα εκδήλωσε συμπτώματα την 1η Φεβρουαρίου και ο γιος στις 6 Φεβρουαρίου.

Η Μαλαισία ανακοίνωσε το 19ο κρούσμα

Την Πέμπτη επίσης, η υγειονομική υπηρεσία της Μαλαισίας ανακοίνωσε τον εντοπισμό του 19ου κρούσματος από τον νέο κορονοϊό. Πρόκειται για μία 39χρονη γυναίκα από την Κίνα, η οποία σχετίζεται με άλλους δύο ασθενείς της λίστας. Η ίδια και άλλοι τέσσερις ξένοι πολίτες, είχαν ταξιδέψει από την κινεζική πόλη Ουχάν, στη Μαλαισία, στις 25 Ιανουαρίου. Η γυναίκα νοσηλεύεται σε απομόνωση και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση.

ΗΠΑ: Στους 15 οι μολυσμένοι από τον ιό

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σήμερα το 15ο κρούσμα του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι ο ασθενής βρίσκεται μεταξύ των πολιτών που απομακρύνθηκαν από την Ουχάν στην Κίνα και τέθηκαν υπό ομοσπονδιακή καραντίνα στην αεροπορική βάση Λάκλαντ στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

Πρόκειται για το τρίτο πρόσωπο, μεταξύ εκείνων που απομακρύνθηκαν από την Κίνα, και το πρώτο που βγήκε θετικό στο Λάκλαντ, επισημαίνουν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών, ενώ στην ανακοίνωση που εξέδωσαν σημειώνουν ότι πιθανόν θα υπάρξουν και νέα κρούσματα ανάμεσα σε εκείνους που πρόσφατα επέστρεψαν από την Κίνα.

Η αμερικανική κυβέρνηση απομάκρυνε με αεροπλάνο περίπου 800 ανθρώπους από την επαρχία Χουμπέι, με 195 ανθρώπους από την πρώτη πτήση που πραγματοποιήθηκε να έχουν πάρει εξιτήριο την Τρίτη. Πολλοί είναι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οι οικογένειές τους που τελούν υπό καραντίνα 14 ημερών σε αμερικανικές βάσεις. «Ο ασθενής βρίσκεται απομονωμένος και λαμβάνει ιατρική φροντίδα σε κοντινό νοσοκομείο» αναφέρει τα CDC. Τα 15 κρούσματα στις ΗΠΑ, που έχουν καταγραφεί σε 7 πολιτείες, αφορούν κυρίως ταξιδιώτες που επέστρεψαν πρόσφατα από την Κίνα.

Άλλα λέει ο Τραμπ κι άλλα ο Λευκός Οίκος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξήρε την Κίνα για τον τρόπο διαχείρισης της επιδημίας του κορονοϊού, σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με το Πεκίνο. «Νομίζω ότι το αντιμετωπίζουν επαγγελματικά και πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ ικανοί» επισήμανε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ραδιοφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε στο iHeart Radio. Ερωτηθείς εάν η Κίνα λέει την αλήθεια για τον ιό, ο Τραμπ απάντησε: «Ποτέ δεν ξέρεις. Νομίζω ότι θέλουν να δείξουν το καλύτερο πρόσωπό τους σε αυτό».

Aπό την άλλη, ο Λευκός Οίκος διατύπωσε σήμερα τη λύπη του για την έλλειψη διαφάνειας από το Πεκίνο σχετικά με τον νέο κορονοϊό, κρίνοντας πως αυτή θα καταστήσει δύσκολη την ανάλυση της κατάστασης και των κινδύνων. «Είμαστε λίγο απογοητευμένοι από την έλλειψη διαφάνειας εκ μέρους των Κινέζων» δήλωσε ο Λάρι Κούντλοου, ο οικονομικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με δημοσιογράφους.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Σι Τζινμπίνγκ για τον κορονοϊό

Πριν από μία εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επίσης εξάρει, σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ την «άκρως επαγγελματική δουλειά» των κινεζικών αρχών μπροστά στην επιδημία του κορονοϊού. «Ο πρόεδρος Σι διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Τραμπ ότι η Κίνα ελέγχει το θέμα, ότι θα είναι ανοικτοί και θα αποδεχθούν τη βοήθειά μας» εξήγησε ο Κούντλοου, λέγοντας ότι αυτό δεν συνέβη. «Άραγε το πολιτικό γραφείο (του κομμουνιστικού κόμματος) είναι πραγματικά ειλικρινές μαζί μας;» διερωτήθηκε.

Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με τον αντίκτυπο της επιδημίας κορονοϊού στην αμερικανική οικονομία, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου απάντησε πως εκτιμά ότι θα είναι «πολύ μικρή», υπογράμμισε, όμως, ότι αποτελεί έναν παράγοντα «αβεβαιότητας».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria