Κορονοϊός στο Μιλάνο - Στους 17 οι μολυσμένοι- 50.000 ιταλοί στην πραγματικότητα μπήκαν σε καραντίνα μέσα σε λίγες ώρες! - OlaDeka

Κορονοϊός στο Μιλάνο – Στους 17 οι μολυσμένοι- 50.000 ιταλοί στην πραγματικότητα μπήκαν σε καραντίνα μέσα σε λίγες ώρες!

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗ ΛΟΜΒΑΡΔΙΑ

Δύο μήνες μετά την πρώτη περίπτωση που καταγράφηκε στο Wuhan της Κίνας, ο κοροναϊός έρχεται και στην Ιταλία: 17 είναι οι μολυσμένοι άνθρωποι που εντοπίζονται αυτή τη στιγμή μεταξύ της Λομβαρδίας και του Βένετο σε λιγότερο από 24 ώρες, αλλά εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν άμεση επαφή με αυτούς περιμένουν να μάθουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων και περισσότεροι από 50 χιλιάδες πολίτες στην επαρχία  Lodi βρίσκονται στην πραγματικότητα σε καραντίνα στο σπίτι τους. Πρωθυπουργός Conte: “Δεν υπάρχουν συναγερμοί, το Σένγκεν δεν θα ανασταλεί”.

Η κατάσταση είναι σοβαρή επειδή ο “μεταφορέας” ή “οι φορείς” του ιού δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί με βεβαιότητα. Ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί άλλες δεκάδες άνθρωποι σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας.

Ενας 38χρονος από τον Codogno ο οποίος παρουσίασε συμπτώματα της γρίπης την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, μετά την επίσκεψη του σε ιατρικό φορέα, στάλθηκε στο σπίτι. Την επόμενη μέρα όμως ο άντρας επέστρεψε και αυτή τη φορά νοσηλεύτηκε μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, όταν οι εξετάσεις έδωσαν την απάντηση: θετικό για το κοροναϊό. Η απομόνωση στο Sacco στο Μιλάνο ξεκίνησε αμέσως. Ήταν όμως ήδη αργά. Στις προηγούμενες μέρες ο 38χρονος συναντήθηκε με δεκάδες άτομα: πήγε στη δουλειά, συμμετείχε σε δύο αγώνες – ένας μισός μαραθώνιος στη Santa Margherita Ligure στις 2 Φεβρουαρίου και ένας στις 9 με την ομάδα του στο Sant’Angelo Lodigiano – έπαιξε πέντε επί πέντε, πραγματοποίησε τουλάχιστον τρία δείπνα και επαγγελματικές συναντήσεις.

Όσον αφορά το πώς πήρε τον ιό, η επικρατούσα πιθανότητα αυτή τη στιγμή είναι ότι μπορεί να έχει μολυνθεί κατά τη διάρκεια δείπνου με έναν φίλο. Ο τελευταίος, ένας Ιταλός που εργάζεται στη Fiorenzuola d’Arda, στην επαρχία Piacenza, επέστρεψε από την Κίνα στις 21 Ιανουαρίου. Στις αρχές Φεβρουαρίου, μεταξύ 1 και 8, υπέφερε από συμπτώματα της γρίπης και συναντήθηκε με τον 38χρονο εκείνη την εποχή. Ωστόσο, αυτός ο άνθρωπος αφού εξετάστηκε πήρε αρνητικά αποτελέσματα: είτε δεν ήταν ο φορέας είτε είχε τον ιό, αλλά ανέπτυξε αντισώματα.

Από τον 38χρονο ο ιός έχει μεταδοθεί σε τουλάχιστον άλλους 13 ανθρώπους: τη σύζυγό του, μία καθηγήτρια που είναι σε άδεια μητρότητας και μόνο για τον λόγο αυτόν δεν έχει έρθει σε επαφή με φοιτητές, έναν φίλο του με τον οποίο συνήθως τρέχει, 5 μεταξύ ιατρών και εργαζομένων στον τομέα της υγείας και 3 ασθενείς του νοσοκομείου του Codogno. Τα τελευταία τρία θετικά προς το παρόν στην επαρχία Lodi είναι 3 ηλικιωμένοι ηλικίας μεταξύ 70 και 80 ετών, οι πελάτες ενός μπαρ στο Codogno: δεν είχαν καμία άμεση σχέση μαζί του, αλλά τις είχαν με τον φίλο με τον οποίο τρέχει, ο οποίος είναι ο γιος του ιδιοκτήτη του μπαρ. Είναι όλοι σε “σοβαρή” κατάσταση, λένε οι γιατροί.

Περιοριστικά μέτρα σε 10 δήμους της Λομβαρδίας «Ο γιος μας είναι πολύ σοβαρά» – οι γονείς των 38 ετών επιβεβαιώνουν – είναι διασωληνωμένος, είναι οδυνηρό πράγμα, καταστρέφεται». Αυτό που γίνεται τώρα είναι να ανιχνεύσουμε όλες τις επαφές που είχαν αυτοί οι άνθρωποι. Μόνο ο 38χρονος είχε σχέσεις με 120 συναδέλφους, 70 μεταξύ ιατρών και προσωπικού υγείας και 80 άτομα που είναι μέρος του πλησιέστερου κύκλου του, ξεκινώντας από 40 παίκτες στην ομάδα του (ποδοσφαίρου).

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Περιφέρεια, σε συμφωνία με την κυβέρνηση, δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα παρά να προκαλέσει μια σειρά «περιοριστικών μέτρων» σε 10 Δήμους, έναν χώρο όπου ζουν 50 χιλιάδες άνθρωποι. Τα Casalpusterlengo , το Codogno , η Castiglione d’Adda , το Fombio, το Maleo, η Somaglia, το Bertonico, η Terranova dei Passerini, το Castelgerundo και το Sanfiorano είναι απομονωμένα.

“Το σχέδιο που εγκρίθηκε παρέχει ισχυρές επιλογές”, εξηγεί ο υπουργός Υγείας Roberto Speranza, αναφέροντάς τους: μια “υποχρεωτική” παραμονή στο σπίτι και την αναστολή οποιασδήποτε δημόσιας εκδήλωσης, εμπορικών, εργασιακών, αθλητικών και σχολικών δραστηριοτήτων. “Πρέπει να κρατήσουμε τον ιό μέσα σε αυτήν την περιοχή”, λέει ο Speranza ο οποίος στη συνέχεια επιβεβαιώνει τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί: υποχρέωση «θεματοφυλακής» καραντίνας για όσους επιστρέφουν από την Κίνα και ενεργή παρακολούθηση για όσους βρίσκονται σε περιοχές κινδύνου, στις υγειονομικές αρχές κατά την επιστροφή στην Ιταλία.

Δύο κέντρα απομόνωσης είναι έτοιμα στο Μιλάνο και την Πιατσέντζα.

Δύο στρατόπεδα είναι επίσης έτοιμα στο Μιλάνο και την Πιατσέντζα με 180 θέσεις, για να φιλοξενήσουν όσους θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα. Δεν αποκλείεται, επανέλαβε επίσης ο Επίτροπος κ. Borrelli ότι τα ξενοδοχεία μπορεί επίσης να είναι απαραίτητα, εάν υπήρχε ανάγκη. Αν πρέπει επίσης να επιβεβαιωθεί ότι ο «κομιστής» είναι ο φίλος που επέστρεψε από την Κίνα, τα περιοριστικά μέτρα θα ξεκινήσουν και στο Fiorenzuola d’Arda, όπου βρίσκεται η εταιρεία του, και στην Piacenza, όπου προληπτικά έχουν ήδη διακοπεί τα μαθήματα το Σάββατο στα σχολεία.

Το μέτωπο του Βένετο 

Αλλά υπάρχει και ένα άλλο μέτωπο. Στο Βένετο, δύο ηλικιωμένοι από το Vo ‘Euganeo ηλικίας 78 και 67 είχαν θετικό αποτέλεσμα στις πρώτες δοκιμές. Ο ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Upd 08:00 Σάββατο 22/02/20

ΠΕΘΑΝΕ Ο 78ΧΡΟΝΟΣ – ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!

Ο Αντριάνο Τρεβιζάν, συνταξιούχος οικοδόμος ηλικίας 78 ετών, απεβίωσε στη Βενετία έπειτα από δέκα ημέρες νοσηλείας για ασθένεια άλλη από τον Covid-19, σύμφωνα με τον ιταλό υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. Μετά τη νοσηλεία του είχε διαγνωσθεί θετικός στον κοροναϊό.

Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε μέσα σε κλίμα πανικού στην Ιταλία, καθώς καταγράφηκαν εκεί δεκαπέντε ασθενείς, ανεβάζοντας σε 20 τον συνολικό αριθμό στη χώρα, η οποία είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη. Οι αρχές έκλεισαν τους δημόσιους χώρους σε ένδεκα πόλεις της βόρειας Ιταλίας.

Conte: “Δεν υπάρχει συναγερμός”

Ωστόσο, η ημέρα χαρακτηρίστηκε επίσης από πολιτική αντιπαράθεση. “Διατηρούμε την προληπτική γραμμή πολύ ψηλά – προσπαθήστε να καθησυχάσει ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte – Πρέπει να μας εμπιστευτείτε, παίρνουμε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τον πληθυσμό, χωρίς κοινωνικό συναγερμό και χωρίς πανικό”. Αλλά ο Matteo Salvini επιτίθεται: “Οι επιθέσεις αυξάνονται, πρέπει να προστατέψουμε τα σύνορά μας”. Η Λέγκα ζητά από τον Conte την αναστολή του Σένγκεν. Αυτή η λύση δεν πείθει τον πρωθυπουργό ο οποίος δεν θεωρεί απαραίτητο αυτό το μέτρο, επαναλαμβάνοντας τη σημασία των «επαρκών και αναλογικών» απαντήσεων.

Με πληροφορίες από ιταλικά μέσα

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria