Οι περιπτώσεις μόλυνσης είναι 155 εκ των οποίων 110 στη Λομβαρδία, 21 στο Βένετο, 9 στην Εμίλια-Ρομάνια, 6 στο Πιεμόντε, 3 στο Τρεντίνο και 2 στο Λάτσιο, στις οποίες προστίθενται οι 3 νεκροί συν ένας ασθενής που ανένηψε. Τα πανεπιστήμια και τα σχολεία έκλεισαν στη Λομβαρδία (όπου και μπαρ και παμπ κοντά από 6 έως 6), το Βένετο, τη Λιγουρία, την Εμίλια-Ρομάνια, το Πιεμόντε και το Friuli.
upd 23:22 – ΚΡΟΥΣΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΙΛΑΝΟΥ: Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε γιατρός σε Πολυκλινική του Μιλάνου. – Η Αυστρία μπλοκάρει τα τρένα προς και από την Ιταλία
Παρόλα αυτά αν και υπήρχουν πληροφορίες από ιταλικά μέσα για μονοψήφια κρούσματα -και- μέσα στην πόλη του Μιλάνου, σύμφωνα με όσα μας μεταφέρουν οι Έλληνες γουνοποιοί που βρίσκονται ακόμη στο Μιλάνο, οι μιλανέζοι φαίνεται να μην ανησυχούν ιδιαίτερα ακόμη. Ίσως δεν αισθάνονται ότι απειλούνται, γιατί πιστεύουν ότι οι πόλεις και τα προάστια όπου έχουν εμφανιστεί τα περισσότερα κρούσματα, απέχουν από 20 μέχρι κάποιες δεκάδες χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και άρα έχουν ασφαλή απόσταση από τις περιοχές έξαρσης του θανατηφόρου ιού.
Δεν εξηγείται αλλιώς η εικόνα που αντικρίζουν οι Καστοριανοί γουναράδες που κυκλοφορούν στην Πρωτεύουσα της Λομβαρδίας: Σπάνιοι είναι οι πολίτες που λαμβάνουν προληπτικά μέσα (μάσκα, γάντια κλπ). «Βρισκόμαστε σε δίαφορους χώρους όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι 250 περίπου άνθρωποι π.χ. για check in και ελάχιστοι είναι αυτοί που φορούν μάσκα. Μετά απορούν γιατί μέσα σε 48 ώρες τα κρούσματα έφτασαν ήδη τα 152!» εκμυστηρεύεται στο οladeka.com γνωστός καστοριανός γουνοποιός. Σε αντίθεση με τους ιταλούς, οι καστοριανοί και κάποιοι σιατιστινοί κυκλοφορούν με μάσκες και γάντια έχοντας μαζί τους ακόμη και αντισηπτικά καθαριστικά υγρά. Δείτε κάτω φωτογραφία που έβγαλε Καστοριανός γουνοποιός σε μέσο μαζική συγκοινωνίας:
Οι έλληνες ήταν εφοδιασμένοι με μάσκες εξ αρχής Στο ίδιο μήκος κύματος και η συνέντευξη που έδωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΓ κ. Γιώργος Χατζησυμεωνίδης από το Μιλάνο στην ΕΡΤ1. «Στο Μιλάνο όλα κυλούν με κανονικούς ρυθμούς και οι κάτοικοι είναι ψύχραιμοι. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι από την πρώτη στιγμή και λαμβάνουμε όλα τα απαράιτητα μέτρα»
Η ΒΕΝΕΤΙΑ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΙ Ο GIORGIO ARMANI ΤΟ FASHION SHOW ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ
Ο ιταλός σχεδιαστής Giorgio Armani (που είχε προαναγγείλει την παρουσίαση της συλλογής του SS19) ακύρωσε το fashion show του Μιλάνου μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με τον Covid-19 coronavirus που σκότωσε τρία άτομα κοντά στην πόλη και πυροδότησε μια καραντίνα σε 12 πόλεις γύρω από την πόλη του Μιλάνου. Λίγο αργότερα έκανε ζωντανή μετάδοση του show χωρίς παρευρισκόμενους θεατές. Ο Giorgio Armani φωτογραφήθηκε τοποθετώντας μια μάσκα προσώπου καθώς έφτασε στο χώρο του Fashion Show κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μόδας του Μιλάνου.
Τελικά το show έγινε χωρίς φυσικούς θεατές και μεταδόθηκε live srteaming στο ίντερνετ:
THE ONE MILANO – ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ ΜΑΖΕΨΑΝ ΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΩΡΕΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΝΩ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΑΙΖΑΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΑΚΙ…
Ήταν τόσες πολλές οι δουλειές στην THE ONE MILANO που όπως βλέπετε στην εικόνα κάποιοι το ριξαν στο ποδοσφαιράκι νοσταλγόντας πιθανώς τα νειάτα τους… Οι περιπτεριούχοι πακέταραν 3 ώρες πριν το φινάλε και έφευγαν πολύ νωρίτερα από το επίσημο κλείσιμο της έκθεσης
ΕΛΛΑΔΑ – Ανησυχία στους γονείς μετά τη δήλωση της υπουργού ότι σταματούν οι εκδρομές στην Ιταλία λόγω του κοροναϊού και τους τρεις θανάτους σε 48 ώρες
Σε εκδρομές στην Ιταλία, που υπάρχει η έξαρση του κοροναϊού, βρίσκονται αυτή τη στιγμή 10 σχολεία από τη χώρα μας. Το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε οτι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή στην Ιταλία βρίσκονται δέκα σχολεία σε εκπαιδευτικές εκδρομές. Απο αυτά, τα δυο σχολεία, είναι στο Μιλάνο και τα 8 στην κεντρική και νότια Ιταλία. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ήδη ενημερώσει τα σχολεία που επρόκειτο να φύγουν τι επόμενες μέρες για την Ιταλία να μην το κάνουν.
Στο μεταξύ πάντως οι γονείς, που έχουν στείλει τα παιδιά τους στις συγκεκριμένες περιοχές είναι ανάστατοι καθώς δεν γνωρίζουν τι θα γίνει. Δηλαδή αν θα δοθούν οδηγίες να επιστρέψουν οι μαθητές πρίν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα που υπάρχει απο το σχολείο τους ή θα παραμείνουν στην Ιταλία και θα ολοκληρώσουν κανονικά την εκδρομή τους.
Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται προς την Ιταλία, μέχρι νεωτέρας, κατόπιν εντολής της Υπουργού Νίκης Κεραμέως. Οπως ανακοίνωσε πριν απο λίγο το υπουργείο Παιδείας αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που έχουν προγραμματισθεί πρός την Ιταλία μέχρι νεωτέρας.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και ένας ασθενής έξω από ένα νοσοκομείο στην Πάντοβα, σε μία από τις περιοχές της Λομβαρδίας που βρίσκονται υπό αποκλεισμό Ένας άδειος δρόμος στην πόλη Castiglione D’adda, η οποία έχει κλείσει από την ιταλική κυβέρνηση λόγω της επιδημίας κοροναϊού στη βόρεια Ιταλία Τρεις ασθενείς με κορωναϊό στην Ιταλία έχουν σήμερα πεθάνει από τη νόσο Covid-19, η οποία έχει σκοτώσει 2.470 ανθρώπους και έχει μολύνει περισσότερο από 78.986 παγκοσμίως. Στη φωτογραφία ασθενοφόρα και νοσηλευτές έξω από το νοσοκομείου στην Πάδοβα Ένα αυτοκίνητο Carabinieri περιπολεί στο Codogno, ένα από τα βόρεια ιταλικά πόλεις που βρίσκονται κάτω σε καραντίνα λόγω της νέας έκρηξης του coronavirus
Με εντολή της κυβέρνησης, οι σημερινοί αγώνες του ιταλικού πρωταθλήματος – Inter Milano v Σαμπντόρια, Atalanta v Sassuolo και Hellas Verona v Κάλιαρι – ακυρώθηκαν. Εικόνα: Έξω από το στάδιο San SiroΤο νεκροταφείο έκλεισε λόγω έκτακτης ανάγκης από το Coronavirus στο Casalpusterlengo, μία από τις πόλεις της Βόρειας Ιταλίας που βρίσκονταν σε καραντίνα Οι κάτοικοι των βόρειων πόλεων Codogno και Castiglione d’Adda καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι καθώς συνεχίζονται οι ιατρικές εξετάσεις Ένα σημείωμα στα ιταλικά: «Μάσκες εξαντλήθηκαν» και «Το φαρμακείο είναι ανοικτό για επείγουσες περιπτώσεις, αλλά οι πόρτες είναι κλειστές», κρεμάστε στο παράθυρο ενός φαρμακείου στο Codogno Πολίτης που κυκλοφορεί με ποδήλατο φορώντας μάσκα στην πόλη του Codogno, η οποία έχει κλείσει από την ιταλική κυβέρνηση λόγω της επιδημίας coronavirus στη βόρεια Ιταλία Μια ειδοποίηση στις πόρτες εισόδου, γραμμένη στα ιταλικά και τα αγγλικά, αναφέρει ότι οι παραστάσεις του θεάτρου La Scala αναστέλλονται εξαιτίας της εξάπλωσης του κοροναϊού στο Μιλάνο της Ιταλίας Άδεια τα ράφια στο σούπερ μάρκετ λόγω του φόβου του νέου κορωναϊού Αδειάσαν τα ράφια στο σούπερ μάρκετ Esselunga στην Κρεμόνα της Ιταλίας. Οι τρεις θάνατοι από τον κοροναϊό προκάλεσαν πανικό σε όλη τη βόρεια Ιταλία Τα καταστήματα τροφίμων στο Casalpusterlengo, όπου πέθανε ο δεύτερος ασθενής, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, επέτρεπαν στους αγοραστές (εικόνα) να εισέρχονται σε ομάδες των 40 για περιόδους 10 λεπτών η κάθε μία. Οι τουρίστες περπατούν στη Βενετία φορώντας μάσκες προσώπου μετά την ανακοίνωση ότι η πόλη θα ακυρώσει τις τελευταίες μέρες του φημισμένου καρναβαλιού Στην εικόνα αστυνομικός στη Βενετία που περιπολεί στο κανάλι μετά την ανακοίνωση ότι η πόλη θα ακυρώσει το καρναβάλι της ναυαρχίδας Ο δεύτερος ασθενής που πέθανε ήταν μια ηλικιωμένη γυναίκα, της οποίας ο θάνατος προκάλεσε το κλείσιμο των καταστημάτων, των γραφείων και των κοινοτικών κέντρων στο Casalpusterlengo, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa. Στην εικόνα ιατρικοί εργαζόμενοι έξω από νοσοκομείο στην Πάντοβα Θεατές φορούν μάσκες προσώπου καθώς παρακολουθούν τη συλλογή Dolce & Gabbana Φθινόπωρο / Χειμώνας 2020 κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μόδας του Μιλάνου σήμερα Μια γενική άποψη κατά τη διάρκεια της επίδειξης μόδας Dolce e Gabbana ως μέρος της εβδομάδας μόδας του Μιλάνου φθινόπωρο / χειμώνας 2020-2021 σήμερα Καρναβαλιστές στη Βενετία φορούν προστατευτικές μάσκες προσώπου στις εκδηλώσεις για το Καρναβάλι της Βενετίας, οι οποίες οι τελευταίες δύο μέρες τους, καθώς και οι εορταστικές εκδηλώσεις της Κυριακής, έχουν ακυρωθεί Οι τουρίστες φορούν προστατευτικές μάσκες προσώπου σε μια γόνδολα, εξαιτίας μιας επιδημίας κοροναϊού, στη Βενετία
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ – Θεωρείται σχεδόν βέβαιο από τους ειδικούς ότι αργά ή γρήγορα θα περάσει και στην Ελλάδα!
«Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού σε περιοχές της γειτονικής χώρας και τη σχετική εισήγηση απο τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας , δρούμε προληπτικά προστατεύουμε τους μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς μας από τη μεταδοτική νόσο», ανακοίνωσε πρίν απο λίγο το υπουργείο Παιδείας. Προτεραιότητα, σύμφωνα με το υπουργείο έχει η προστασία των πολιτών και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Για το θέμα θα ακολουθήσουν εγκύκλιοι απο το υπουργείο οι οποίες θα αφορούν σε όλες τις δομές εκπαίδευσης. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή Έλληνες εκδρομείς στην Ιταλία και στις επίφοβες περιοχές.
Σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η χώρα μας σε ότι αφορά στην επιδημία του ιού, καθώς ο κοροναϊός έχει φθάσει για τα καλά δίπλα στην πόρτα μας. Θεωρείται μάλιστα σχεδόν βέβαιο από τους ειδικούς ότι αργά ή γρήγορα θα περάσει και τις δικές μας πύλες.
Τα τελευταία 24ωρα μετά την δραματική αύξηση των κρουσμάτων στην γειτονική Ιταλία, οι ελληνικές αρχές είναι επί ποδός και βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και το βράδυ της Κυριακής όλα τα στελέχη της δημόσιας Υγείας συγκεντρώθηκαν στην οδό Αριστοτέλους προκειμένου να εκτιμήσουν τα τελευταία δεδομένα.
Στόχος να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες εισόδου του θανατηφόρου ιού στη χώρα μας, ή στην περίπτωση που εισέλθει μέσω ενός ταξιδιώτη, να μπορέσει να περιορισθεί σε τοπικό επίπεδο.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το ΕΚΑΒ, αλλά και τα νοσοκομεία έχουν τεθεί σε συναγερμό περιμένοντας ουσιαστικά να εμφανισθεί κάποια στιγμή και στη χώρα μας ύποπτο κρούσμα το οποίο να παρουσιάζει όλα τα συμπτώματα που να το κατατάσσουν στη λίστα που έχει δώσει ο Παγκοσμος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με τα πιθανώς επικίνδυνα περιστατικά.
Άλλωστε καθημερινά εξετάζονται πολίτες ή επισκέπτες της χώρα μας που φέρουν ύποπτα συμπτώματα αλλά αποδεικνύονται αρνητικά στον κοροναϊό.
Η διαχείριση
Και επειδή οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι επιστήμονες, όπως μεταφέρουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr, έχουν ενημερώσει το υπουργείο Υγείας πως πιθανώς τις επόμενες ημέρες να εντοπισθούν κρούσματα και στη χώρα μας, το ζήτημα εστιάζεται τώρα στη διαχείριση των πιθανών περιστατικών.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει επιστήσει την προσοχή στους ειδικούς που θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας τα ενδεχόμενα περιστατικά, να φροντίσουν ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως επαφή με άλλους ασθενείς ή εργαζόμενους που δεν εμπλέκονται στη διαχείριση του κοροναϊού, ώστε να περιορισθεί η μετάδοση του ιού και σε άλλους πολίτες.
Ο προβληματισμός έγκειται πάντως στο γεγονός ότι και πολλοί Έλληνες επισκέπτονται τις ημέρες αυτές την Ιταλία και εξαιτίας του καρναβαλιού της Βενετίας (αλλά και της έκθεσης γούνας του Μιλάνου), το οποίο -καρναβάλι-να σημειωθεί ότι ακυρώθηκε λόγω των κρουσμάτων που εντοπίσθηκαν. Γι αυτό εξάλλου και έχουν αυξηθεί τα μέτρα στα λιμάνια και στα αεροδρόμια προκειμένου να ελέγχονται εξονυχιστικά όσοι περνούν τα σύνορα της χώρας.
Βέβαια το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι τα συμπτώματα μπορεί να εμφανισθούν ακόμη και 20 ημέρες μετά παρότι αρχικά ως επικίνδυνο διάστημα θεωρούνταν οι 14 ημέρες. Αυτός είναι και ο μεγάλος προβληματισμός των υγειονομικών αρχών, για τον οποίο προς ώρας δεν έχουν βρει λύση.