«ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ» - OlaDeka

«ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ»

Γράφει ο Αναστάσιος Θεμελής

Το 2000 ο αείμνηστος Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στην προσπάθεια του να προσεγγίσει περισσότερο την νεολαία στους κόλπους της Εκκλησίας πρότεινε να εορτάζεται η γιορτή των ερωτευμένων την 13η Φεβρουαρίου κάθε έτους, ημέρα που η Ορθοδοξία τιμά την μνήμη των Αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας(Ζεύγος Ιουδαίων, που μυήθηκε στον Χριστιανισμό από τον Απόστολο Παύλο!!!)… Η ροπή που παρουσιάζουμε οι περισσότεροι Έλληνες στις ξενόφερτες συνήθειες αποδείχτηκε τελικά πολύ πιο δυνατό εμπόδιο από όσο θα μπορούσε να προβλεπτή αρχικά, επικρατώντας κατά κράτος σε τούτη την άτυπη μονομαχία ο Άγιος Βαλεντίνος που ήταν ευρέως αναγνωρισμένος Ρωμαιοκαθολικός Άγιος του 3ου αιώνα και τιμάται στις 14 Φεβρουαρίου!!! Από τον Μεσαίωνα, συνδέεται με μια παράδοση γαλήνιας αγάπης!!!

        Το πραγματικό ζήτημα βέβαια δεν είναι το πότε θα επιλέξει κανείς να τιμήσει τον «έρωτα» αλλά αν όντως τον σέβεται και τον υπηρετεί αληθινά… Σύμφωνα με το λεξικό του καθηγητή Μπαμπινιώτη «έρωτας» σημαίνει η ζωηρή έλξη μεταξύ δύο προσώπων, η οποία συνήθως σχετίζεται με την επιθυμία για συνουσία!!! Από αυτήν την (κρύα ομολογουμένως) εξήγηση του λεξικού μέχρι την πραγματική ζωή (πως βιώνει κανείς τον «έρωτα» σε αυτήν) η απόσταση είναι δυσθεώρητη… «Έρωτας» μπορεί να είναι αυτό που λέει το λεξικό μπορεί να είναι και πολύ περισσότερα και διαφορετικά πράγματα!!! Η εμμονή έχει σχέση με τον «έρωτα»; Η αγάπη έχει σχέση με τον «έρωτα»; Η ζήλια έχει έχει σχέση με τον «έρωτα»; Ο θυμός έχει σχέση με τον «έρωτα»; Η λύπη έχει σχέση με τον «έρωτα»; Η χαρά έχει σχέση με τον «έρωτα»; Το πάθος έχει σχέση με τον «έρωτα»;  Βλέπετε λοιπόν πόσα συναισθήματα αναφέραμε τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το συναίσθημα του «έρωτα» τα οποία βιώνουν στην πράξη όλοι, αλλά επισήμως το μόνο σημειωτέο συναίσθημα στο λεξικό είναι η λέξη έλξη;

        Ο «έρωτας» επίσης είναι πάνω από φυσικά πρόσωπα!!! Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι ερωτευμένος μόνο με έναν άλλο άνθρωπο!!! Μπορεί κάλλιστα να είναι ερωτευμένος με την δουλειά του, το κατοικίδιο του, το χόμπι του, το αυτοκίνητο του, ακόμη και το μπεγλέρι που κρατάει στα χέρια του… Ο «έρωτας» έχει την μαγική ικανότητα να σε ανεβάσει στα ουράνια, μπορεί όμως με μία λάθος στραβοτιμονιά να σε ρίξει σε βαθύ πηγάδι… Άλλωστε πόσοι καταγεγραμμένοι φόνοι έχουν διαπραχτεί παγκοσμίως με βασικό κίνητρο το ερωτικό πάθος; Εκατομμύρια!!! Η σχοινοβασία σε τεντωμένο σχοινί είναι μία επώδυνη μεν αλλά άκρως απαραίτητη διαδικασία όταν μπλέκει κανείς στα δίχτυα του «έρωτα» με την οποία θα βρίσκεται αντίκρυ μέρα με την μέρα, ώρα με την ώρα, λεπτό με το λεπτό!!! Το θέμα είναι η ικανότητα του καθενός στην καλή (απαραίτητη στην συγκυρία) ισορροπία!!!

   Σε κινηματογραφικό επίπεδο στην χώρα μας ο «έρωτας» έχει υμνηθεί πολλάκις με εξαιρετική ποικιλία σχετικών θεαμάτων!!! Ακόμη και η κοινότυπη πλέον τηλεοπτική διαφήμιση της σοκολάτας «Lacta» υπερτονίζει κάθε χρόνο τις πολλές, πολλές αρετές του «έρωτα»!!! Για εμένα προσωπικά ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά δημιουργήματα στην χώρα μας που έχει ως βάση τον «έρωτα» ήταν η εξαιρετική Ελληνική δραματική ταινία του 1972 σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου «Ερωτική Συμφωνία»!!! Δύο κοπέλες(αδελφές) αγαπούν τον ίδιο άντρα, τον Πέτρο Κρίσπη (Κώστα Καζάκο), ο οποίος εκφράζει την προτίμησή στη Μπέτυ. Η Ειρήνη, πληγωμένη, φεύγει από το νησί και κάνει καριέρα στο εξωτερικό, όπου κατά καιρούς συναντά τον Πέτρο, χωρίς να του έχει μιλήσει ποτέ για τα αισθήματά της. Η άσχημη υγεία του πατέρα της την ξαναφέρνει στο νησί. Σ’ ένα περίπατο των δύο διδύμων αδελφών στη θάλασσα, ένα ξαφνικό μπουρίνι παρασύρει τη Μπέτυ στο θάνατο, όλοι όμως νομίζουν ότι χάθηκε η Ειρήνη. Η επιθυμία της για τον Πέτρο κάνει την Ειρήνη να μην ομολογήσει την αλήθεια, όταν όμως αισθάνεται πως δεν μπορεί να ζει μέσα σε ένα τέτοιο ψέμα, ξανοίγεται με τη βάρκα στη θάλασσα και χάνεται με τον τρόπο που χάθηκε και η αδελφή της…

    Σε 109’ λεπτά κινηματογραφικής δράσης διαπιστώνει κανείς την  διαδραστικότητα του συναισθήματος του «έρωτα» στον άνθρωπο που από την απόλυτη ηδονή της ευτυχίας καταφέρνει να τον οδηγήσει στην απελπισία και το συναισθηματικό τέλμα…Το σίγουρο είναι πως ο «έρωτας» γεμίζει και δίνει νόημα στην σύντομη ζωή μας, γι αυτό καλούμαστε να τον αφήσουμε ελεύθερο να κάνει την δουλειά του, διατηρώντας όπως προείπαμε νωρίτερα τις ανάλογες συνισταμένες(όσο μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο)!!! Το βέβαιο και με αυτό κλείνω είναι ένα: Αληθινός – γνήσιος «έρωτας» κατόπιν οποιασδήποτε μορφής συμφωνίας δεν μπορεί να υπάρξει… Ούτε καν ερωτικής συμφωνίας… Τροφή προς σκέψη!!!

Θεμελής Αναστάσιος

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria