Αμερικανοί προβλέπουν πραξικόπημα στην Τουρκία - Τι απαντά ο Μπαχτσελί - OlaDeka

Αμερικανοί προβλέπουν πραξικόπημα στην Τουρκία – Τι απαντά ο Μπαχτσελί

Τι δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας – 700 συλλήψεις Γκιουλενιστών – «Βράζει» ο τουρκικός Τύπος

Φήμες για μία νέα πιθανή απόπειρα πραξικοπήματος ενάντια στην Τουρκία διαδίδονται τις τελευταίες μέρες στη γείτονα χώρα. «Η φήμη για το πραξικόπημα είναι αχαριστία προς τον λαό. Αν υπάρχουν κάποιοι που σχεδιάζουν πραξικόπημα και θέλουν να στρέψουν τα όπλα εναντίον του λαού να ξέρουν πως δεν θα πετύχουν αν δεν χύσουν το αίμα των 82 εκατομμυρίων Τούρκων!»  δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. «Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα κι έχει αποδείξει πως είναι πιστός στη δημοκρατία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις των δυο πολιτικών προέκυψαν ως απάντηση σε δημοσιογραφικά ερωτήματα, στο περιθώριο εκδηλώσεων των κομμάτων τους και με αφορμή μια έκθεση που κυκλοφόρησε προ ημερών από τη Rand Corporation, στα τέλη Ιανουαρίου. Η έκθεση αυτή, περιέγραφε διάφορα πιθανά σενάρια για τη συνεργασία της Τουρκίας με τη Δύση, τα οποία ένας πολιτικός αναλυτής είδε σαν «προσπάθεια των ΗΠΑ να ξεκινήσουν ένα πραξικόπημα εναντίον του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας μέσα στο 2020».

Ο τουρκικός Τύπος πάντως έχει πάρει πολύ στα σοβαρά την απειλή αυτή και κάποιοι αρθρογράφοι δεν μασούν τα λόγια τους και υποστηρίζουν ότι ένα πραξικόπημα είναι στα σκαριά.

Τουρκία: 2.000 καταδίκες σε ισόβια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Ο Hasan Basri Yalcin, αρθρογράφος στην εφημερίδα Sabah έγραψε τη Δευτέρα ότι η έκθεση πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν αφού το συγκεκριμένο think tank λειτουργεί μέσω του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. «Δεν πρόκειται για θεωρίες συνωμοσίας. Μην εκπλαγείτε αν γίνει απόπειρα πραξικοπήματος», έγραψε μεταξύ άλλων. Οι τουρκικές αρχές πάντως μάλλον έχουν πάρει στα σοβαρά όλα όσα αναφέρονται στην έκθεση. Πιο συγκεκριμένα, εξέδωσαν σήμερα Τρίτη εντάλματα σύλληψης σε βάρος σχεδόν 700 προσώπων ως ύποπτων για σχέσεις με το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται από την Άγκυρα ότι εξύφανε μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι ερευνητές αναζητούν 695 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί, αστυνομικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης. Τουλάχιστον 159 εξ αυτών συνελήφθησαν το πρωί. Αυτά τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν στο πλαίσιο πολλών ερευνών σε όλη την Τουρκία. Στην Άγκυρα, η εισαγγελία ζήτησε τη σύλληψη 467 προσώπων ως ύποπτων ότι οργάνωσαν απάτες στη διάρκεια διαγωνισμού της αστυνομίας το 2009 για να ευνοήσουν την ανάδειξη συμπαθούντων του Γκιουλέν σε θέσεις ευθύνης, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria