Oruc Reis: Αυτός είναι ο διάλογος της ελληνική φρεγάτας με τον τούρκο κυβερνήτη [vid] - OlaDeka

Oruc Reis: Αυτός είναι ο διάλογος της ελληνική φρεγάτας με τον τούρκο κυβερνήτη [vid]

Oruc Reis: Αποκάλυψη της επικοινωνίας ανάμεσα στην τουρκική και την ελληνική πλευρά.

Oruc Reis: Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα προκαλώντας συναγερμό στις ελληνικές αρχές. Όπως αποκαλύπτει ο ΑΝΤ1, το Πολεμικό Ναυτικό και δη η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» μέσω ασυρμάτου κάλεσε τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να αλλάξει ρότα και να απομακρυνθεί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικώς η ελληνική φρεγάτα ρώτησε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση. Η ελληνική φρεγάτα επανέλαβε: «Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα». Ο κυβερνήτης του τουρκικού πλοίου, απάντησε: «Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ».

«Βρίσκεστε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεν έχετε άδεια για έρευνες, αποχωρήστε άμεσα, τελευταία προειδοποίηση», επανέλαβε η ελληνική φρεγάτα με αυτό το μήνυμα να επαναλαμβάνεται ηχογραφημένο ανά μισή ώρα.


Το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1:

Ενημέρωση Μητσοτάκη

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν εκτάκτως αργά το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος προκειμένου να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πορεία του τουρκικού Oruc Reis. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το τουρκικό πλοίο κινείται ανατολικά με κατεύθυνση εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό ωκεανογραφικό βρέθηκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ δίπλα στο ωκεανογραφικό βρέθηκαν δύο τουρκικές φρεγάτες. Στην περιοχή έσπευσε η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», ενώ σε επιφυλακή ήταν και η φρεγάτα «Σπέτσες». Η ελληνική πλευρά δεν μπορούσε να προσδιορίσει με ακρίβεια εάν το τουρκικό σκάφος πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες ή απλά κινείται στην ευρύτερη περιοχή λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Το Oruc Reis κινείτο από τις πρώτες πρωινές ώρες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περίπου 200 χιλιόμετρα νότια του Καστελόριζου. Λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα το Oruc Reis έχει πάρει βορειοανατολική πορεία, πλέοντας με ταχύτητα 3,5 μιλίων. Οι εκτιμήσεις από από το ΥΠΕΘΑ είναι ότι κινείται για να εγκαταλείψει την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πως εάν συνεχίσει έτσι η όλη κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση.

Οι ίδιες πηγές έθεταν ως πιθανά δύο σενάρια: Είτε να κινήθηκε στην περιοχή λόγω καιρού είτε ότι οι Τούρκοι επιχείρησαν να τσεκάρουν τους χρόνους αντίδρασης του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria