Χαλίφα Χαφτάρ: Στην Αθήνα εκτάκτως ο ισχυρός άνδρας της Λιβύης - OlaDeka

Χαλίφα Χαφτάρ: Στην Αθήνα εκτάκτως ο ισχυρός άνδρας της Λιβύης

Χαλίφα Χαφτάρ: Ταξίδι – έκπληξη του ισχυρού άνδρα της Λιβύης, λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου, από την οποία θα απουσιάζει η Ελλάδα. Με ποιους θα συναντηθεί.

Χαλίφα Χαφτάρ: Στην Αθήνα βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης ο διοικητής των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, στρατηγός  Χαλίφα Χαφτάρ υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Αμέσως μετά την άφιξη του σε κεντρικό ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος, είχε μία πρώτη ιδιωτική συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Την Παρασκευή στις 10.30 το πρωί σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, θα πραγματοποιηθεί επίσημη συνάντηση των κυρίων Χαφτάρ και Δένδια, ενώ στη μία το μεσημέρι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα γίνει δεκτός στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη προανήγγειλε βέτο στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, εάν δεν ακυρωθεί το Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. Ο Χαφτάρ θα λάβει μέρος την Κυριακή στη διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, από την οποία έχουν αποκλειστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος. Ο στρατάρχης, «αντίπαλον δέος» του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ-Σάρατζ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, δεν είναι αρχηγός κράτους και έτσι το πρωτόκολλο δεν προβλέπει υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου. Φρουρείται από ΕΚΑΜ και Αντιτρομοκρατική.

Υπενθυμίζεται ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έλαβε πρόσκληση από τη Γερμανία στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. «Ρωτάμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στο Βερολίνο. Μήπως δεν είναι η Ελλάδα μία από τις πιο επηρεασμένες χώρες από αυτή τη σύγκρουση;» ανέφερε σε μήνυμά του ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), οι δυνάμεις με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος του GNA, που ελέγχει την κυβέρνηση της Τρίπολης και υποστηρίζεται από την Τουρκία, σχολίασε για την απουσίασα της Ελλάδας ότι «δεν έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό». Να σημειωθεί ότι Χαφτάρ, ο ένας από τους δυο πρωταγωνιστές της λιβυκής κρίσης, δεσμεύτηκε στην εφαρμογή μιας εκεχειρίας στη χώρα, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. «Δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Είναι πολύ σημαντικό», μετέδωσε το γερμανικό κανάλι n-tv επικαλούμενο τον Μάας, που έκανε τις δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Χάφταρ στη Βεγγάζη. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φάγιεζ αλ Σάρατζ είχε ανακοινώσει μέσω του γραφείου Τύπου του ότι θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο την Κυριακή 19 Ιανουαρίου.


Δείτε βίντεο από την άφιξη του Χαφτάρ στο ξενοδοχείο στο Σύνταγμα:



Ο Ερντογάν στέλνει στρατό στη Λιβύη

Η Τουρκία στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις στην Λιβύη προς υποστήριξη της αναγνωρισμένης διεθνώς κυβέρνησης της Τρίπολης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, τρεις ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής του Βερολίνου με θέμα την λιβυκή κρίση. Από την Άγκυρα, η οποία έχει ήδη αναπτύξει δυνάμεις για να εκπαιδεύσει στρατεύματα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (ΚΕΕ), στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα με την Λιβύη, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα για να διασφαλίσει στην σταθερότητα στα νότια της, περιλαμβανομένης της Λιβύης.

Ο τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα αρχίσει να χορηγεί άδειες έρευνας και εξόρυξης στην ανατολική Μεσόγειο το 2020, κατ΄εφαρμογή του μνημονίου που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα αρχίσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή. «Με τη Λιβύη υπογράψαμε το μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Στις περιοχές ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα ή γεώτρηση ούτε να περάσει οποιοσδήποτε αγωγός χωρίς την έγκριση των δυο χωρών. Εντός του 2020 επιταχύνουμε τις διαδικασίες και ξεκινάμε τις έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές. Αφού παραχωρηθούν οικόπεδα και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, το Ορούτς Ρέις θα πραγματοποιήσει εκεί σεισμικές έρευνες», δήλωσε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος.


Δείτε το σχετικό βίντεο:

Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης: Η Γαλλία καταδικάζει το μνημόνιο

Οξύτατη ανακοίνωση από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο στηλιτεύει το μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Σάρατζ, λίγα 24ωρα πριν τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, κι ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις στην Λιβύη προς υποστήριξη της αναγνωρισμένης διεθνώς κυβέρνησης της Τρίπολης. «Η συμφωνία αυτή αποτελεί άμεση αμφισβήτηση των συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα της Κύπρου και της Ελλάδας, και δεν είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας», απαντά σχετικά η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ της Γαλλίας.

Στην απάντησή της, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι ο ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, το είχε χαρακτηρίσει θέμα μείζονος ανησυχίας και επισημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράστηκε σαφέστατα για το θέμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 12 και 13 Δεκεμβρίου. Επίσης, παρέπεμψε στην ανακοίνωση που είχε εκδοθεί μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου, Γαλλίας, Κύπρου και Ελλάδας στις 8 Ιανουαρίου. Ερωτηθείσα αν θα συζητηθεί το θέμα του μνημονίου στη σύνοδο της Κυριακής, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας απάντησε ότι η διεθνής διάσκεψη για την ασφάλεια και την πολιτική κατάσταση στη Λιβύη, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο, θα έχει ως στόχο την εδραίωση της διεθνούς συναίνεσης, που απαιτείται για μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση στη Λιβύη και να θέσει τέλος στις εξωτερικές επιρροές, που τροφοδοτούν την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Στην κατεύθυνση αυτή, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Γαλλίας σε αυτή την πρωτοβουλία, έτσι ώστε η εκεχειρία που ανακοινώθηκε στις 12 Ιανουαρίου να οδηγήσει σε μια διαρκή κατάπαυση των εχθροπραξιών και να ξεκινήσει μια πραγματική πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ένας διάλογος μεταξύ των μερών της Λιβύης, με τη βοήθεια της Αφρικανικής Ένωσης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria