ΣΥΡΙΖΑ: Αλλάζει όνομα - OlaDeka

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλάζει όνομα

Η ονοματοδοσία εξασφαλίζει αλλαγή νοοτροπίας;

ΣΥΡΙΖΑ: Η αξία του ονόματος και οι νέες κοινωνικές πεποιθήσεις των ανθρώπων της αριστεράς

ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση για νέα ονομασία του κόμματος, από τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα (σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΦΣΥΝ) θα πυροδοτήσει τα εσώψυχα της Κουμουνδούρου, που είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία των «κατοίκων» της απεχθάνεται τις αλλαγές. Αν ξύσει κανείς σε βάθος αυτή την «εμμονή» σε πολιτικές και θεωρητικές απόψεις, πιθανόν να εντοπίσει από κάτω ένα είδος «πολιτικής βολής» των στελεχών. Βεβαίως καμία σύγκριση με τη βολή του ΚΚΕ και τη θαλπωρή που απολαμβάνει παραδομένο στην ευκολία και τη μανιέρα του ρόλου της αντιπολίτευσης.



Είναι γεγονός ότι η υπερηφάνεια των Ελλήνων ήταν και είναι το προσωπικό τους όνομα, ποτέ το επάγγελμα ή ο τίτλος. Πόσο μάλλον το όνομα ενός πολιτικού κόμματος. Μέσω των ονομάτων τους μπορούμε να παρακολουθήσουμε την ιστορική πορεία ενός ολόκληρου έθνους. ΕΡΕ λόγου χάρη σημαίνει διακυβέρνηση πυγμής, Ανάκτορα, κυβέρνηση «βίας και νοθείας», «Ανένδοτο Αγώνα», ίδρυση τόπων εξορίας, «Οργάνωση Καρφίτσα». Και πάνω απ΄ όλα σημαίνει Κωνσταντίνος Καραμανλής, Εθνάρχης.
ΠΑΣΟΚ σημαίνει επίσης προσωποπαγές κόμμα, Αντρέας Παπανδρέου που μπήκε στο πετσί των Ελλήνων για να μείνει για πάντα εκεί. ΚΚΕ σημαίνει, διωγμοί, εκτελέσεις, τοίχος της Καισαριανής, Μακρόνησος, Γιούρα, τιμημένα ονόματα και από τη σύγχρονη ιστορία του Φλωράκης. Κι αν θέλουμε να υποθέσουμε τι θα σηματοδοτεί ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ μετά από χρόνια, θα λέγαμε Αλέξης Τσίπρας και πρώτη φορά αριστερά, διότι ήταν δίκαιο και έγινε πράξη.



Εντάξει, το όνομα ΣΥΡΙΖΑ ηχητικά δεν είναι ελκυστικό αλλά δεν θα το πουν κι Ελεωνόρα επειδή είναι εύηχο. Άλλοι λόγοι συνηγορούν για μετονομασία και ο πιο δυνατός προέρχεται από μια ακόμα προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα, να σύρει το κάρο της Κουμουνδούρου στις απαιτητικές λεωφόρους των νέων πολιτικών απαιτήσεων.

Το θέμα όμως δεν είναι αν θα περάσει η άποψη του προέδρου, αλλά ότι με βαφτίσια, νοοτροπίες δεν αλλάζονται. Η δημόσια εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει αυτή που είναι, διότι την καθορίζουν συντεταγμένα ΜΜΕ αλλά και τα ίδια τα στελέχη του. Ενδεικτικά αναφέρουμε ως παράδειγμα την προηγούμενη προσπάθεια μαζικής απεύθυνσης στον κόσμο, μέσω της ενέργειας iSyriza. Μία πολύ καλή ιδέα που θα μπορούσε να έχει ανταπόκριση αν αυτοί που έχουν αναλάβει τη διαχείριση του project το έτρεχαν κι όλας και δεν το αντιμετώπιζαν γραφειοκρατικά κι αδιάφορα. Εν ολίγοις τι να σου κάνουν οι ιδέες αν δεν υποστηρίζονται με καρδιά και δουλειά. Ακόμα και η προεκλογική διεύρυνση του ψηφοδελτίου των ευρωεκλογών είχε αντιμετωπιστεί με αδιαφορία από συνεργάτες του. «Άντε να τελειώνουμε με αυτή τη διεύρυνση» είχε σχολιάσει στέλεχος, φίλα προσκείμενη προς τον πρόεδρο.



Η συνήθης ατάκα «ιδεολογικά βαρίδια» είναι κενή περιεχομένου. Βαρίδι είναι η συνήθεια και όχι η ιδεολογία. Αυτές πρέπει να αλλάξουν. Οι περισσότερες επιλογές που κάνουμε κάθε μέρα μπορεί να φαίνονται ως προϊόντα μιας διαδικασίας συλλογισμού αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Είναι συνήθειες που συχνά αλυσοδένουν. Γιατί η δύναμη μιας ριζωμένης στη νοοτροπία συνήθειας, καταντά ίση με τη δύναμη μιας φυσικής ιδιότητας. Κι εδώ τίθενται μερικά ερώτημα: είναι στη φύση του Σύριζα η αλλαγή των νοοτροπιών του; Εννόησε ποιες παρέλειψε να αποβάλει όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας; Μπορεί να μην αντιλαμβάνεται τις πολιτικές συνεργασίες ως ξένο σώμα που αλλοιώνει τον πολιτισμό και τις αρχές του; Όλα τα άλλα… είναι δρόμος.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria