Στους δρόμους και στις γειτονιές της Καστοριάς στα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου - OlaDeka

Στους δρόμους και στις γειτονιές της Καστοριάς στα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου

Στους δρόμους και στις γειτονιές της Καστοριάς στα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου με φωτογραφίες προέρχονται από το Delcampe, το μεγάλο marketplace για συλλέκτες. Τις φωτογραφίες τις είδαμε στο προφίλ του Στέφανος Πασβάντης όπου υπάρχουν και μερικά ενδιαφέροντα σχόλια που τις συνοδεύουν. Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω φωτογραφίες αποτελούν πρόσφατα αποκτήματα από την ιστοσελίδα δημοπρασιών Delcampe, του καστοριανού ερευνητή της τοπικής ιστορίας και μουσικολόγου Γιάννη Τσακιρίδη. 

koumpelidiki

Kapa Lamda Η Παναγιά Κουμπελίδικη (9ος-11ος αι.) θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα Βυζαντινά μνημεία της Μακεδονίας και η Βυζαντινή της ονομασία της ήταν πιθανά Παναγία Σκουταριώτισσα και Ακαταμάχητος, Κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας επικράτησε η ονομασία Κουμπελίδικη, από τη λέξη “κουμπές”, που σημαίνει τρούλος και δηλώνει το κύριο χαρακτηριστικό του ναού, μιας και ήταν ο μοναδικός ναός με τρούλο στην Καστοριά. (ΥΓ Στις εξωτερικές τοιχογραφίες, έφερε μια χαρακτηριστική και εξαιρετικά σπάνια σκηνή, τον χορό της Σαλώμης.)

2

Nikos Miaoulis Εκεί δεξιά, στο κυπαρίσσι περίπου, ψάρευα με καλάμι, παιδί, γύρω στο 56,58 και πιάναμε τούρνες και περκές.

3

Tasos Tsopras Το νεροζύγι που χρησίμευε για την ύδρευση της Καστοριάς!.Δεξιά (σήμερα) η ασφάλτινη οδός Κολοκοτρώνη και αριστερά η οδός Κομνηνού.

4

Tasos Tsopras Κι εδώ αντίθετη λήψη το 1934!

5

Kapa Lamda (Μοιάζει με την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου (9ου αιώνα), τον αρχαιότερο σωζόμενο Βυζαντινό ναό της πόλης και τον μόνο που είχε γυναικωνίτη.)

6

7

8

9

10

11

 

 

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria