Πρόεδρος Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Με 261 ψήφους η εκλογή της πρώτης ΠτΔ [vid] - OlaDeka

Πρόεδρος Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Με 261 ψήφους η εκλογή της πρώτης ΠτΔ [vid]

Πρόεδρος Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Σε μια ιστορική ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, εξελέγη την Τετάρτη 22/1 η πρώτη γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα με 261 ψήφους.

Πρόεδρος Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα, παρόντες στην ονομαστική ψηφοφορία ήταν 294 βουλευτές ενώ 6 ήταν απόντες. Η κυρία Σακελλαροπούλου έλαβε τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ.

Το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στις 261 ψήφους υπέρ μετά την απουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και την απουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνα Αλεξιάδη και Νίκου Συρμαλένιου λόγω προβλημάτων υγείας ενώ απών ήταν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζουράρις και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ο οποίος προσήλθε στην Ολομέλεια μετά την λήξη της ψηφοφορίας. Από τη διαδικασία απουσίαζαν και οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιάννης Αμανατίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι μετείχαν σε αποστολή της Βουλής. Απούσα ήταν και  Κωνσταντίνα Αδάμου από το ΜέΡΑ25 η οποία δεν παραβρέθηκε στη ψηφοφορία για λόγους υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κ.κ. Σαμαράς, Συρμαλένιος και Αλεξιάδης με επιστολή τους προς το προεδρείο της Βουλής δήλωσαν πως αν βρίσκονταν στην Ολομέλεια θα ψήφισαν υπερ της υποψηφιότητας της κυρίας Σακελλαροπούλου.

Η ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη Βουλή:

Δήλωση Μητσοτάκη – Επικοινωνία Προκόπη Παυλόπουλου με τη νεοεκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σε λίγη ώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας συνοδευόμενος από τους αντιπροέδρους του Σώματος αναμένεται να μεταβούν στο γραφείο της κ. Σακελλαροπούλου στο ΣτΕ για να της ανακοινώσουν το αποτέλεσμα.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στο περιστύλιο της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκλογή της νέας προέδρου στην οποία ευχήθηκε κάθε επιτυχία στα νέα της καθήκοντα. Με τη νέα πρόεδρο επικοινώνησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος την οποία και συνεχάρη για την εκλογή της ενώ της ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο της ρόλο.

Η ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, θα γίνει την επομένη της λήξης της θητείας του απερχόμενου Προέδρου. Η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει στις 13 Μαρτίου, άρα η ορκωμοσία της κυρίας Σακελλαροπούλου θα γίνει σε ειδική τελετή στην Ολομέλεια της Βουλής στις 14 Μαρτίου.

Η κ. Σακελλαροπούλου, η οποία από τον Οκτώβριο του 2018 υπηρετεί στη θέση της Προέδρου του ΣτΕ ύστερα από πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ανωτάτου δικαστηρίου. Επίσης, είναι η τρίτη δικαστικός που καταλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Ο πρώτος ήταν ο Μιχαήλ Στασινόπουλος και ο δεύτερος ο Χρήστος Σαρτζετάκης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria