Ο Ερντογάν στέλνει στρατό στη Λιβύη - Τι είπε για τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο - OlaDeka

Ο Ερντογάν στέλνει στρατό στη Λιβύη – Τι είπε για τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Τουρκία – Λιβύη: Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα αναμένεται να στείλει το σεισμογραφικό πλοίο Ορούτς Ρέις στην περιοχή για σεισμικές έρευνες και στρατεύματα στη Λιβύη

Τουρκία – Λιβύη: Η Τουρκία στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις στην Λιβύη προς υποστήριξη της αναγνωρισμένης διεθνώς κυβέρνησης της Τρίπολης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, τρεις ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής του Βερολίνου με θέμα την λιβυκή κρίση. Από την Άγκυρα, η οποία έχει ήδη αναπτύξει δυνάμεις για να εκπαιδεύσει στρατεύματα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (ΚΕΕ), στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα με την Λιβύη, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα για να διασφαλίσει στην σταθερότητα στα νότια της, περιλαμβανομένης της Λιβύης.

Ο τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα αρχίσει να χορηγεί άδειες έρευνας και εξόρυξης στην ανατολική Μεσόγειο το 2020, κατ΄εφαρμογή του μνημονίου που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα αρχίσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή. «Με τη Λιβύη υπογράψαμε το μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Στις περιοχές ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα ή γεώτρηση ούτε να περάσει οποιοσδήποτε αγωγός χωρίς την έγκριση των δυο χωρών. Εντός του 2020 επιταχύνουμε τις διαδικασίες και ξεκινάμε τις έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές. Αφού παραχωρηθούν οικόπεδα και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, το Ορούτς Ρέις θα πραγματοποιήσει εκεί σεισμικές έρευνες», δήλωσε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται πως χθες, ο Ερντογάν είχε απειλήσει τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου συγκρούονται με αυτές του Σάρατζ εδώ και εννέα μήνες. «Η Τουρκία δεν θα συγκρατηθεί από το να δώσει ένα μάθημα στον Χαφτάρ, τον διοικητή των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, εάν αυτές συνεχίσουν τις επιθέσεις κατά της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας» είπε χαρακτηριστικά. «Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τους συγγενείς μας στη Λιβύη» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία έχει βαθείς ιστορικούς και κοινωνικούς δεσμούς με τη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής.

Χθες πάντως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ζητήσει την άμεση απόσυρση από τη Λιβύη των υποστηριζόμενων από την Τουρκία Σύρων μαχητών και των Ρώσων μισθοφόρων, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.Η ανακοίνωση έγινε λίγα 24ωρα πριν τη Διάσκεψη για τη Λιβύη, που θα γίνει την Κυριακή στο Βερολίνο χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας.

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria