Ξεσηκωμός στο Βόρειο Αιγαίο για το μεταναστευτικό - OlaDeka

Ξεσηκωμός στο Βόρειο Αιγαίο για το μεταναστευτικό

Οι προετοιμασίες για το διήμερο συλλαλητήριο της ερχόμενης εβδομάδας γίνονται σε ηλεκτρισμένο κλίμα. Προπηλακισμός Μηταράκη στη Χίο.

Αναβρασμός επικρατεί σε ΛέσβοΧίο και Σάμο, εν όψει του διήμερου συλλαλητηρίου για το μεταναστευτικό, που έχει προγραμματιστεί για τις 22 και 23 Ιανουαρίου. Η κινητοποίηση θα περιλαμβάνει ανοιχτές συγκεντρώσεις στα τρία νησιά, απεργία και «λουκέτα» σε δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα, συμβολικούς αποκλεισμούς σε λιμάνια, αεροδρόμια και Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και κάθοδο στην Αθήνα για επίδοση ψηφίσματος στα αρμόδια υπουργεία.

Παράλληλα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης έχει αποφασίσει την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία για τα ζητήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας που προκαλεί ο χειρισμός του μεταναστευτικού. Οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο γίνονται σε ηλεκτρισμένο κλίμα, με τις αντιδράσεις να παίρνουν και ακραίες μορφές, όπως τη Δευτέρα στη Χίο, όπου προπηλακίστηκε από πολίτες ο υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής του νησιού, Νότης Μηταράκης.

«Η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου, πρέπει να αντιδράσουμε και να ζητήσουμε λύσεις τώρα», λέει στο ethnos.gr ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, που έχει τον γενικό συντονισμό της κινητοποίησης σε συνεργασία με τους δήμους των τριών νησιών και τους επιχειρηματικούς – κοινωνικούς φορείς.

«Το πρώτο μας αίτημα είναι η λήψη αποτελεσματικών μέτρων για τη μείωση των ροών. Χωρίς αυτό δεν θα αποδώσει κανένα άλλο μέτρο. Ούτε η αποσυμφόρηση, ούτε τα νέα κέντρα», επεσήμανε ο κ.Μουτζούρης και πρόσθεσε: «Αυτό που υπόσχεται η κυβέρνηση ότι οι νέες δομές θα καταργήσουν τις υπάρχουσες δεν είναι πιστευτό γιατί αντικειμενικά δεν μπορεί να επιτευχθεί. Αν δεν μειωθούν οι ροές θα χρειαζόμαστε συνεχώς νέες και πάλι νέες δομές».

afisa.jpg

Αυτή τη στιγμή ο στόχος φαίνεται να επιτυγχάνεται, καθώς ήδη ο ένας μετά τον άλλο οι συλλογικοί φορείς που απείχαν από την κινητοποίηση πριν από 40 ημέρες έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν δυναμικά. Σχετικές αποφάσεις έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου, το Επιμελητήριο του νησιού και ακολουθούν οι Εμπορικοί Σύλλογοι, με πρώτους αυτούς της Μυτιλήνης και της Χίου, που έλαβαν σχετικές αποφάσεις.

+75% στα νησιά παρά την αποσυμφόρηση

Η κινητοποίηση θα λάβει χώρα σε μια εποχή που το προσφυγικό – μεταναστευτικό έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στα τρία νησιά, με τον αριθμό των εγκλωβισμένων σ΄ αυτά αιτούντων άσυλο να είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου, σε σύνολο 42.151 προσφύγων και μεταναστών σε όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι 35.172 βρίσκονται σε Λέσβο (21.480), Σάμο (7.636) και Χίο (6.056).

Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός αυξήθηκε κατακόρυφα κατά 75% (!) μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες (ήταν 20.318 στις αρχές Σεπτεμβρίου), παρόλο που στο διάστημα αυτό έγινε μεταφορά χιλιάδων ανθρώπων στην ενδοχώρα, στο πλαίσιο του σχεδίου αποσυμφόρησης.

Μάλιστα, ο περιφερειάρχης αμφισβητεί τα νούμερα, υποστηρίζοντας πως στην πραγματικότητα οι μετανάστες είναι ακόμη περισσότεροι. «Έχω πληροφορίες από αρμόδια χείλη που αναφέρουν ότι ο συνολικός αριθμός σε όλα τα νησιά έχει ξεπεράσει τις 50.000 και στη Λέσβο τις 27.000», ανέφερε ο κ.Μουτζούρης.

sti_fabela_toy_elaiona_exo_apo_ti_moria.jpg

Η κατάσταση φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο, καθώς οι ροές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ακόμα και στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες του χειμώνα. Όλα αυτά εξελίσσονται με φόντο τις ειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις αναφορικά με τα υπό δημιουργία νέα κλειστά κέντρα στα νησιά, οι οποίες έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων φορέων.

Στη Σάμο το νέο κέντρο στην περιοχή Ζερβού, που θα αντικαταστήσει το ΚΥΤ Βαθέος βρίσκεται ήδη σε προχωρημένη φάση κατασκευής. Στη Χίο έχει αποφασιστεί η δημιουργία νέας δομής στη «θέση 15» της επαρχίας Βροντάδου, με ταυτόχρονο κλείσιμο της ΒΙΑΛ, ενώ στη Λέσβο φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει καταλήξει στην χωροθέτηση του κλειστού κέντρου που θα αντικαταστήσει τη Μόρια, στην περιοχή της Άντισσας του Δήμου Λέσβου.

Ο προπηλακισμός του Νότη Μηταράκη στη Χίο

Οι ακραίες αντιδράσεις και ο προπηλακισμός του Νότη Μηταράκη από εξαγριωμένους κατοίκους, τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στα νησιά. Ο υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής Χίου έγινε αποδέκτης έντονων αποδοκιμασιών από κατοίκους κυρίως της περιοχής Βροντάδου που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Δημαρχείο κατά την άφιξή του σ΄ αυτό, ενώ ορισμένοι πέταξαν εναντίον του μπουκάλια με νερό και καφέδες.

Στην αίθουσα, όπου τελικά εισήλθε ο κ.Μηταράκης και τοποθετήθηκε από το βήμα, δέχτηκε επευφημίες και χειροκροτήματα όταν αναφερόταν στο κλείσιμο της υπάρχουσας δομής στη ΒΙΑΛ, αλλά και έντονες αποδοκιμασίες όταν μίλησε για το νέο κέντρο, που θα δημιουργηθεί στο 15ο χιλιόμετρο του δρόμου Χίου – Βολισσού. Προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις, είπε πως το κλειστό κέντρο θα έχει δυναμικότητα 4.000 ατόμων και όχι 7.000 που είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά το κλίμα παρέμεινε ηλεκτρισμένο.

Σε σημερινή δήλωσή του ο υφυπουργός αναφέρει πως παρά τις φωνές, ο δήμος Χίου ενέκρινε τη δημιουργία νέου κλειστού κέντρου και το κλείσιμο της ΒΙΑΛ, ενώ επισημαίνει πως ζήτησε από την δημοτική Αρχή να υποδείξει άλλη καταλληλότερη τοποθεσία ώστε να λυθεί η ένταση με τους κατοίκους του Βροντάδου, αλλα΄εκείνη δεν το έκανε.

«Αντιλαμβάνομαι τη δυσπιστία των πολιτών, που χρόνια τώρα περιμένουν να δουν την επίλυση της κρίσης. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ολοκληρωμένο και πλέον θα κριθεί στην πράξη. Παράλληλα, άμεσα θα προχωρήσει ο νέος περιφερειακός δρόμος του Αίπους ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχει καμία επίπτωση για τον Βροντάδο η λειτουργία του νέου κλειστού κέντρου, ενώ θα ικανοποιήσει και ένα χρόνιο αίτημα της Βορείας Χίου», καταλήγει ο κ.Μηταράκης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria