Μόνιμα Σαββατοκύριακο το Καρναβάλι της Καστοριάς - OlaDeka

Μόνιμα Σαββατοκύριακο το Καρναβάλι της Καστοριάς

Γράφει ο Βασίλειος Κωνσταντίνου

Πριν από πολλά χρόνια σε μία ραδιοφωνική εκπομπή τόλμησα και είπα μια ιδέα που είχα και έχω για την μεταφορά του καρναβαλιού της πόλης μας. Η πρότασή μου ήταν απλή. Να μαζευτούν όλοι οι καρναβαλιστές και να επιχειρηματολογήσουν τα υπέρ και τα κατά της μεταφοράς. Διεξοδικά και αναλυτικά να επιχειρηματολογήσουν για το ναι ή όχι. Αντί του καθιερωμένου τριήμερου (Φώτα_Αι Γιάννης-Πατερίτσα) να γίνεται στο πρώτο Παρασκευασαββατοτοκύριακο του έτους.

Αφού γίνει μια γόνιμη συζήτηση με ηρεμία στο τέλος με συντριπτική πλειοψηφία να αποφασιστεί αν θέλουν ή όχι την μεταφορά. Εννοείται ότι το 50% συν κάτι δεν αρκεί. Σε αυτήν την περίπτωση θα χωριστούν οι καρναβαλιστές και πιθανόν να γίνει ζημιά. Αν είναι δυνατόν να είναι καθολική απόφαση ή άνω του 80%. Αν αποφασιστεί η μεταφορά να διαβιβαστεί στον Δήμο η απόφαση που θα αρχίσει ένα καινούργιο σχεδιασμό για την επόμενη χρονιά.

Φυσικά δυστυχώς ή ευτυχώς όπως θέλετε πάρτε το η συζήτηση προκάλεσε πολλές κόσμιες αντιδράσεις δεκτές αλλά και πικρόχολα σχόλια. Γεμάτα κακία και κακομοιριά. Φυσικά τότε το σταμάτησα. Δεν ήθελα ούτε θέλω να προκαλέσω κάτι που θα διχάσει τον κόσμο. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τα έθιμα είναι μπολιασμένα στην ψυχή και την καρδιά των ανθρώπων.

Το θέμα τώρα για μένα υπάρχει. Η οικονομική κρίση και η αφαίμαξη της πόλης μας είναι γεγονός. Γι’ αυτό και επανέρχομαι. Για να κάνουμε τα καρναβάλια πανελληνίως γνωστό, για να κρατήσουμε όλα τα παιδιά που έχουν φύγει, για να ξαναζωντανέψει η πόλη μας πρέπει να τους διευκολύνουμε με την μεταφορά. Δυστυχώς πολλοί λόγω του ότι είναι εργάσιμη μέρα, υποχρεώσεων δουλειάς, σχολείο των παιδιών πρέπει να φύγουν παρά την θέλησή του. Αν όμως γίνει τριήμερο θα έχουν την δυνατότητα να ξαναθυμηθούν τα παλιά παιδικά τους χρόνια να ντυθούν και να συμμετέχουν στο μοναδικό ανεπανάληπτο γεγονός του καρναβαλιού μας. Τη συμμετοχή στους δρόμους. Κατόπιν να ξαναρχίσει και το ομαδικό γλέντι της παρέας στα μαγαζιά για να έχουν και αυτά συμμετοχή. Τέλος.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καλύτερος τρόπος να μην ξεχαστεί αυτή η πόλη είναι να μπολιαστούν να «βαπτιστούν» τα μικρά παιδιά Καστοριανών που ζουν μακριά από την πόλη μας μέσα στα χάλκινα και στον χορό από μικρά παιδιά.

ΥΓ. Σκόπιμα βγάζω τον Δήμο από την πρωτοβουλία. Φοβάμαι μήπως φανεί άνωθεν επέμβαση. Που δεν μας αρέσει!! Ας ακολουθήσει καλύτερα. Αν κάνει κάτι από μόνος του. Προσοχή. «Εύθραυστο»!

Βασίλειος Κωνσταντίνου

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria