Μιχάλης Ιγνατίου: Παρέμβαση Τραμπ για να τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις - OlaDeka

Μιχάλης Ιγνατίου: Παρέμβαση Τραμπ για να τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις

Σύμφωνα με πηγή του State Department, ο Αμερικανός πρόεδρος θα βοηθήσει την Ελλάδα στο θέμα της Τουρκίας

ΗΑμερική αναλαμβάνει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του OPEN TV στην Ουάσινγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ανοιχτού Καναλιού, ότι πηγή του State Department διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική πλευρά θα αναλάβει μία πρωτοβουλία με στόχο να τερματιστούν οι απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας. Το θέμα αυτό, σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην παρουσία του αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Η συζήτηση, δηλαδή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν έγινε σε διευρημένη συνάντηση αλλά έγινε στο Οβάλ Γραφείο.

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε την κατάσταση στο Αιγαίο και γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη. Στη συνάντηση ανέφερε ότι ο ίδιος επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμος για διάλογο, χωρίς όμως να δέχεται την παραμικρή παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει να στείλει γεωτρύπανο στις ελληνικές θάλασσες και ότι αν συμβεί αυτό η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιδράσει. Οπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου, έγινε συζήτηση και στη Γερουσία αλλά και στη Βουλή. Ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε από γερουσιαστές τι θα πράξει σε περίπτωση που συμβεί αυτό. Είπε, μάλιστα, την ίδια φράση: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να μην αντιδράσει». Γι’ αυτό και πηγή του State Department ανέφερε ότι αποφασίστηκε να υπάρξει παρέμβαση έπειτα από τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο.

«Θα βοηθήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά η πηγή του Αμερικανικού Πενταγώνου. Μίλησε, επίσης, για μία «φανταστική επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον», τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και η Αμερική υπολογίζει ότι θα παίξει στρατηγικό ρόλο.

Κανείς, όμως, δεν γνωρίζει πώς θα εκλάβει την αμερικανική πρωτοβουλία ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα, πάντως, με το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου, οι προσδοκίες των Αμερικανών δεν είναι χαμηλές. Βέβαια, εξαρτάται ποιο θα είναι το είδος της αμερικανικής πρωτοβουλίας:

  • Θα είναι, δηλαδή, μόνο μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση;
  • Θα είναι μια κλασική μεσολάβηση;

Η πρόσκληση Μητσοτάκη στον Τραμπ να έρθει στην Αθήνα

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου, αποδέχθηκε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να έρθει στην Αθήνα. Το θέμα, όμως, είναι πως στις ΗΠΑ έχουν εκλογές οπότε ουδείς μπορεί να γνωρίζει πότε θα γίνει η επίσκεψη.

Επιβεβαίωση Ιγνατίου μετά τις δηλώσεις του Μάικ Πομπέο

Απόλυτη επιβεβαίωση του χθεσινού αλλά και του σημερινού ρεπορτάζ του Έθνους και του Μιχάλη Ιγνατίου καθώς οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο μιλώντας στον ΣΚΑΙ μετά το χθεσινό δείπνο που παρέθεσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υπογράμμισε ότι επίκειται διπλωματική πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση Ελλάδας-Τουρκίας.

Αυτή θα λάβει μία μορφή, στην οποία προτίθεται και ο Μάικ Πομπέο να παρέμβει σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο εφόσον όλα πάνε καλά στις επαφές. Ο μεσολαβητής των ΗΠΑ θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία τον επόμενο μήνα. Ο κ. Πάλμερ έχει ήδη προγραμματίσει να επισκεφθεί και την Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου.

Η αμερικανική διπλωματία ενεργεί στην περιοχή για την διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εδώ και μήνες. Ωστόσο, η αμερικανική προσπάθεια αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα μετά το «πράσινο φως» που άναψε το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον για να αναλάβουν οι ΗΠΑ μεγαλύτερο ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης.

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria