Κορονοϊός 2020: Παγκόσμιο συναγερμό κήρυξε ο Π.Ο.Υ - «Έχει χαρακτηριστικά επιδημίας χωρίς προηγούμενο» - OlaDeka

Κορονοϊός 2020: Παγκόσμιο συναγερμό κήρυξε ο Π.Ο.Υ – «Έχει χαρακτηριστικά επιδημίας χωρίς προηγούμενο»

[vid]

Κορονοϊός 2020: «Παγκόσμια απειλή, απαιτεί συντονισμένη διεθνή δράση», λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Κορονοϊός 2020: «Κόκκινο» συναγερμό για την δημόσια υγεία σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακηρύσσοντας, τον φονικό ιό σε παγκόσμια απειλή. Σύμφωνα με τον διεθνή Οργανισμό, κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία είναι «ένα εξαιρετικό γεγονός που συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς σημειώνεται διεθνής εξάπλωση μιας ασθένειας η οποία δυνητικά απαιτεί συντονισμένη διεθνή δράση». Όπως αναφέρεται, η απόφαση αυτή ελήφθη γιατί η εξάπλωση του κορονοϊού εκτός Κίνας είναι πολύ μεγάλη, και έχει χαρακτηριστικά «επιδημίας χωρίς προηγούμενο». Ωστόσο, διευκρινίζει ότι εκτός Κίνας δεν έχουν υπάρξει θάνατοι. Επίσης, οκτώ κρούσματα εκτός Κίνας αφορούν ανθρώπους στους οποίους η μετάδοση του ιού έγινε μέσω ανθρώπινης επαφής – π.χ. από σύζυγο σε σύζυγο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ιαπωνία, τη Γερμανία και το Βιετνάμ.

Από την πλευρά του, ο Γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ, Τέντρος Άντανομ, έδωσε συγχαρητήρια στην Κίνα και δηλώνει ότι «διατηρεί την εμπιστοσύνη του στο Πεκίνο και στην ικανότητα που έχει να ελέγξει την επιδημία». Παρά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαφωνεί με την πρακτική να κλείνουν τα σύνορα, να απαγορεύονται τα ταξίδια και το εμπόριο, καθώς σύμφωνα με τον Τέντρος Άντομαν, «δεν στηρίζονται σε επιστημονικά στοιχεία» και καλό θα ήταν αυτά τα μέτρα να επανεξεταστούν.

Διαβάστε: Κορονοϊός 2020: «Πολλές» χώρες δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τον νέο ιό


Δείτε το σχετικό βίντεο:

Μέχρι στιγμής, 170 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλο τον πλανήτη από τον φονικό ιό. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία:

  • Διεθνώς τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 7.818, εκ των οποίων των 7.736 στην Κίνα, όπου ξεκίνησε η επιδημία.
  • Σε σοβαρή κατάσταση είναι 1.370 ασθενείς και υπάρχουν ακόμη 12.167 ύποπτα κρούσματα.
  • Εκτός Κίνας υπάρχουν 98 κρούσματα, σε συνολικά 18 χώρες.
  • Σχεδόν τα δύο τρίτα από τα τεστ που εφαρμόζουν τα αεροδρόμια για να εντοπίσουν πιθανά κρούσματα του κορονοϊού είναι αναποτελεσματικά. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικών Ασθενειών του Λονδίνου, αυτό οφείλεται στη διάρκεια της περιόδου επώασης του ιού και την μικρή ικανότητα ανίχνευσης θερμότητας των σκάνερ.


Κορονοϊός 2020: Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη

Σε θάλαμο απομόνωσης στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύεται 60χρονος με συμπτώματα γριπώδους συνδρόμου, και λόγω του ταξιδιωτικού του ιστορικού, καθώς ταξίδεψε στην πόλη Ουχάν της Κίνας. Με δηλώσεις του, ο διοικητής του νοσοκομείου Παναγιώτης Παντελιάδης, επιβεβαίωσε το περιστατικό και πρόσθεσε ότι ελήφθη δείγμα το οποίο εστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ και την Παρασκευή αναμένονται τα αποτελέσματα για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για κρούσμα κορονοϊού ή όχι. Το ΑΧΕΠΑ είναι ένα από 21 νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα και ένα από τα τρία στη Θεσσαλονίκη. Το υπουργείο Υγείας και οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε ετοιμότητα.


Κορονοϊός 2020: Έφτασε και στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ο σύζυγος μιας 60χρονης γυναίκας, η οποία είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό στην Κίνα, μολύνθηκε αφού επέστρεψε στο Σικάγο, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές σήμερα. «Γνωρίζουμε ότι αυτό θα μπορούσε να φανεί ανησυχητικό» δήλωσε ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, όμως «ο άμεσος κίνδυνος για τους Αμερικανούς είναι μικρός» επισήμανε, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια μετάδοση μεταξύ συζύγων.
Πολλές χώρες δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την επιδημία του νέου κορονοϊού που εμφανίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου στην Κίνα, προειδοποίησε το GPMB, διεθνές όργανο ελέγχου που εδρεύει στη Γενεύη.

Το Συμβούλιο Επιτήρησης Παγκόσμιας Προετοιμασίας (GPMB), ένα ανεξάρτητο σώμα που δημιούργησε το 2018 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Παγκόσμια Τράπεζα, χαιρέτισε, σε δελτίο Τύπου, «την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκαν» έως σήμερα οι χώρες και ο ΠΟΥ. Ανέδειξε, επίσης, τη «διαφάνεια της Κίνας σε σχέση με τη μετάδοση πληροφοριών», συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για την αλληλουχία του γονιδιώματος του ιού, και τη «σημαντική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των πληγεισών χωρών» από την επιδημία. Εντούτοις, το GPMB εκφράζει «την ανησυχία του για το γεγονός ότι πολλές χώρες δεν είναι προετοιμασμένες» να αντιμετωπίσουν την απειλή. Επιπλέον, ο οργανισμός αυτός «καλεί αμέσως τους ηγέτες όλων των χωρών να λάβουν άμεσα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν τις απαραίτητες δυνατότητες».


Λίστα με τις χώρες και τις περιοχές όπου έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα του νέου κορονοϊού

ΚΙΝΑ

Συνολικά 7.700 άνθρωποι έχουν προσβληθεί στην Κίνα και 170 ασθενείς απεβίωσαν, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τις αρχές. Σχεδόν όλοι οι θάνατοι έχουν αναφερθεί στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας. Δέκα κρούσματα καταγράφηκαν στο Χονγκ Κονγκ. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους είναι κάτοικοι ή είχαν επισκεφθεί την πόλη Ουχάν. Επτά κρούσματα αναφέρθηκαν στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο. Το πρώτο εντοπίστηκε στις 22 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια επιχειρηματία 52 ετών, η οποία έφτασε στο Μακάο τρεις ημέρες νωρίτερα με τρένο από τη γειτονική κινεζική πόλη Ζουχάι.


ΑΣΙΑ- ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ

  • Ταϊλάνδη: Μέχρι τις 28 Ιανουαρίου οι αρχές έκαναν λόγο για 14 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όλοι οι ασθενείς είναι Κινέζοι, εκτός από μια 73χρονη Ταϊλανδέζα που είχε περάσει από την πόλη Ουχάν.
  • Ταϊβάν: Οκτώ κρούσματα, μεταξύ των οποίων και δύο ηλικιωμένοι Κινέζοι που έφτασαν στο νησί στις 22 Ιανουαρίου, με ένα γκρουπ τουριστών.
  • Αυστραλία: Έχουν επιβεβαιωθεί επτά κρούσματα. Όλοι οι ασθενείς νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση.
  • Καμπότζη: Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ένα κρούσμα, έναν άνδρα 60 ετών που έφτασε στη χώρα από την Ουχάν.
  • Νότια Κορέα: Τέσσερα κρούσματα, εκ των οποίων τρεις Κινέζοι και ένας Νοτιοκορεάτης. Όλοι τους είχαν περάσει από την Ουχάν.
  • Ιαπωνία: Μέχρι την Τρίτη οι αρχές είχαν επιβεβαιώσει επτά κρούσματα, μεταξύ των οποίων και την πρώτη επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο: πρόκειται για έναν 60χρονο ο οποίος μετέφερε με το λεωφορείο του τουρίστες από την περιοχή της Ουχάν. Μια γυναίκα που εργαζόταν ως ξεναγός στο ίδιο λεωφορείο προσβλήθηκε επίσης από τον ιό.
  • Μαλαισία: Επτά κρούσματα, όλοι τους Κινέζοι από την Ουχάν που πήγαν για διακοπές στη Μαλαισία.
  • Νεπάλ: Ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 24 Ιανουαρίου. Πρόκειται για έναν άνδρα 32 ετών που επέστρεψε στο Νεπάλ από την Ουχάν στις 9 Ιανουαρίου. Έχει ήδη αναρρώσει και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.
  • Σιγκαπούρη: Δέκα επιβεβαιωμένα κρούσματα, όλοι τους πρόσωπα που έφτασαν πρόσφατα στην πόλη από την Ουχάν.
  • Σρι Λάνκα: Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 27 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια 43χρονη Κινέζα τουρίστρια από την επαρχία Χουμπέι.
  • Βιετνάμ: Δύο κρούσματα. Πρόκειται για έναν Κινέζο που έφτασε στη χώρα στις 13 Ιανουαρίου, προερχόμενος από την Ουχάν και τον γιο του, που είναι μόνιμος κάτοικος της πόλης Χο Τσι Μινχ, ο οποίος κόλλησε τον ιό.


ΑΜΕΡΙΚΗ

  • Καναδάς: Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα, είναι ένας άνδρας που είχε ταξιδέψει στην Ουχάν και φέρεται ότι μετέδωσε τον ιό στη σύζυγό του (δεν έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ότι η γυναίκα προσβλήθηκε από τον ιό). Χθες επιβεβαιώθηκε το δεύτερο κρούσμα, ένας άνδρας που είχε και αυτός επισκεφθεί την Ουχάν.
  • ΗΠΑ: Πέντε άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το ιό. Όλοι τους είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν.

ΕΥΡΩΠΗ

  • Γερμανία: Τέσσερις ασθενείς -όλοι τους εργαζόμενοι στην ίδια εταιρεία- νοσηλεύονται στη Βαυαρία. Ο ένας από αυτούς φέρεται ότι κόλλησε από έναν Κινέζο συνάδελφό του.
  • Γαλλία: Τέσσερα κρούσματα, εκ των οποίων τα τρία ήταν τα πρώτα στην Ευρώπη. Οι τρεις από τους ασθενείς είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα, ο τέταρτος είναι ένας ηλικιωμένο Κινέζος τουρίστας που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο του Παρισιού.
  • Φινλανδία: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα, ένας Κινέζος τουρίστας από την Ουχάν.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Τουλάχιστον τέσσερα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σήμερα. Όλοι οι ασθενείς είναι μέλη της ίδιας οικογένειας από την πόλη Ουχάν της Κίνας.


Το ολοένα και διογκούμενο έλλειμμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Κίνα, σε μάσκες, προστατευτικές στολές και ιατρικό υλικό για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κοροναϊου, προσπαθούν να καλύψουν οι εταιρείες της χώρας με μεγάλη επιχειρηματική πρόσβαση στο εξωτερικό. Όπως αναφέρει η Fosun, ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς ομίλους της Κίνας, εξασφάλισε ήδη, μέσω του διεθνούς δικτύου εταιρειών και συνεργατών της, περισσότερες από 600.000 ιατρικές μάσκες και προστατευτικές στολές από διάφορες χώρες όπως η Γερμανία, η Μ. Βρετανία, η Ινδία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Πορτογαλία κ.ά.

Επισημαίνεται ότι αντίστοιχη κινητοποίηση για αγορά ιατρικού υλικού ξεκίνησε από τη Fosun και στην Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος του ομίλου στη χώρα μας, Βαγγέλης Τσόγκας, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή εστιάζεται σε ιατρικές μάσκες, προστατευτικές φόρμες και ιατρικά γυαλιά, ενώ η ζήτηση συνεχώς αυξάνεται». Αναφορικά με τις ποσότητες που απαιτούνται, απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει κανέναν ταβάνι, χρειαζόμαστε όσο τον δυνατόν περισσότερες».

Το πρώτο ιατρικό υλικό που έφθασε χθες αεροπορικώς στο αεροδρόμιο της Σαγκάης από τη Φρανκφούρτη, παραδόθηκε ως δωρεά στις αρμόδιες κινεζικές αρχές και προωθήθηκε στην επαρχία του Γουχάν, όπου και ξεκίνησε η επιδημία, όπως γίνεται γνωστό από την εταιρεία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Fosun, ο όμιλος διασφαλίζει ότι τα σχετικά υλικά φθάνουν στη χώρα αεροπορικώς και το συντομότερο δυνατό και για το λόγο αυτό βρίσκεται σε συνεργασία με τον κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών και τις κατά τόπου πρεσβείες.

Ο πρόεδρος της Fosun International, Guo Guangchang, ο οποίος έχει ζητήσει συνεχή επιφυλακή από όλα τα στελέχη του ομίλου, των θυγατρικών και τους εξωτερικούς συνεργάτες, τόνισε ότι «χρειάστηκαν λιγότερες από τέσσερις ημέρες από την έναρξη του παγκόσμιου σχεδιασμού για την προμήθεια ιατρικών υλικών για την άφιξη της πρώτης παρτίδας στην Κίνα. Είναι μια πρώτη επιτυχία που αντικατοπτρίζει και αξιοποιεί το πνεύμα ότι η ανθρωπότητα αποτελεί στην ουσία μια κοινή κοινότητα. Ενισχύει επίσης την εμπιστοσύνη μας στην επίτευξη του στόχου.

Η Fosun θα αξιοποιήσει πλήρως τα πλεονεκτήματα του παγκόσμιο δικτύου της, θα ξεπεράσει όλα τα εμπόδια για να στηρίξει την προσπάθεια στις περιοχές που υφίσταται επιδημία και θα συμβάλει στην έγκαιρο περιορισμό της».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria