Κατερίνα Σακελλαροπούλου για πρόεδρο της Δημοκρατίας πρότεινε ο Μητσοτάκης - OlaDeka

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για πρόεδρο της Δημοκρατίας πρότεινε ο Μητσοτάκης

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για πρόεδρο της Δημοκρατίας πρότεινε ο Μητσοτάκης : Πρώτη πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η πρόεδρος του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ως υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η σχετική ανακοίνωση έγινε με διάγγελμα το απόγευμα της Τετάρτης

Η κα Σακελλαροπούλου, είναι Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2018 – πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣτΕ. Αν εκλεγεί, που είναι και το πιθανότερο θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απόφασή του με διάγγελμά το απόγευμα της Τετάρτης.

Από την κορυφή της Δικαιοσύνης στην Προεδρία

Η κα Σακελλαροπουλου, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II. Εισήλθε ως Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988) και Σύμβουλο (2000).

Τον Οκτώβριο του 2015 τοποθετήθηκε Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 τοποθετήθηκε ομόφωνα στη θέση της Προέδρου του ΣτΕ.

Έχει συμμετάσχει στην Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, της οποίας έχει διατελέσει γενική γραμματέας (1985-1986), αντιπρόεδρος (2006-2008) και πρόεδρος (1993-1995, 2000-2001).

Κατά καιρούς αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά ενώ έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του βιβλίου “Οικονομική κρίση και προστασία του περιβάλλοντος στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας”

Η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας

Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, αποσυνδέθηκε η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, από τη διάλυση της Βουλής και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Με τη νέα διάταξη, ισχύει ότι και πριν σχετικά με τις τρεις πρώτες προσπάθειες εκλογής. Ο υποψήφιος Πρόεδρος, χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία 3/5 στη Βουλή ή τις 180 από τις 300 ψήφους του Σώματος.

Αν αυτό δεν γίνει εφικτό στις τρεις ψηφοφορίες, η διαδικασία προχωρά ως εξής:

Η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από 5 ημέρες και ο υποψήφιος Πρόεδρος χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή τουλάχιστον 151 βουλευτές. Αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει ούτε τις 151 ψήφους, τότε η διαδικασία οδηγείται σε 5η ψηφοφορία και εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει την σχετική πλειοψηφία δηλαδή ακόμα δηλαδή και με 75 ψήφους.

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria