Ιράν Ιράκ ΗΠΑ: «Νύχτα κόλαση» με ρουκέτες και συντριβή πολιτικού αεροσκάφους - OlaDeka

Ιράν Ιράκ ΗΠΑ: «Νύχτα κόλαση» με ρουκέτες και συντριβή πολιτικού αεροσκάφους

Ιράν Ιράκ ΗΠΑ: Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή καθώς μετά την ιρανική επίθεση με ρουκέτες κατά αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, ένα δύσκολο μωσαϊκό ζητημάτων που ανέκυψαν μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί τίθεται προς διαχείριση από όλες τις πλευρές. Το κλίμα επιβαρύνεται και με την πτώση πολιτικού αεροσκάφους στην Τεχεράνη.

Ιράν Ιράκ ΗΠΑ: Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο το Ιράν μετά την επίθεση με δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους κατά δύο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ ενώ το κλίμα επιβαρύνθηκε και από τη συντριβή του Ουκρανικού αεροσκάφους πάνω από την Τεχεράνη παρότι μέχρι στιγμής έχει τονιστεί ότι τα δύο περιστατικά δεν σχετίζονται μεταξύ τους. Διάχυτη είναι η ανησυχία και για την παραγωγή του πετρελαίου παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του γγ του ΟΠΕΚ ο οποίος δήλωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου δεν έχει επηρεαστεί από την κρίση στην περιοχή ενώ εκτίμησε ότι δεν είναι ορατός ο κίνδυνος να κλείσουν τα στενά του Ορμούζ. Ωστόσο, ουσιαστικά απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπαρκίντο σημείωσε πως ο ΟΠΕΚ δεν μπορεί να επωμιστεί μόνος την ευθύνη να διατηρήσει σταθερή την αγορά πετρελαίου.

Το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης εξαπέλυσε επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους εναντίον δύο αμερικανικών βάσεων στην επικράτεια του Ιράκ: η μία βρίσκεται στην Αρμπίλ (ιρακινό Κουρδιστάν, βόρεια) και η άλλη στην επαρχία Άνμπαρ, και πρόκειται για τη βάση Άιν αλ Άσαντ σε αντίποινα για την εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ την Παρασκευή, μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. Οι Φρουροί της Επανάστασης απαίτησαν οι ΗΠΑ να «αποσύρουν τις δυνάμεις τους» από το Ιράκ για να αποφύγουν περαιτέρω απώλειες και απείλησαν να πλήξουν επίσης «το Ισραήλ και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ» στην περιοχή, αν επιτρέψουν τα εδάφη τους να χρησιμοποιηθούν από τους Αμερικανούς για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση. Ανώτερος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης ανέφερε ότι οι σημερινές πυραυλικές επιθέσεις είναι απλώς «το πρώτο βήμα».

Χαμενεΐ: Χαστούκι στο πρόσωπο των ΗΠΑ

Διάγγελμα προς τον Ιρανικό λαό απηύθυνε ο ανώτατος ηγέτης της χώρας χαρακτηρίζοντας το βραδινό χτύπημα ως «χαστούκι στο πρόσωπο των ΗΠΑ», σημειώνοντας ότι η αμερικανική παρουσία στην περιοχή είναι πηγή διαφθοράς. Από την πλευρά του ο Χασάν Ροχανί έστειλε μήνυμα προς την Ουάσινγκτον αναφέροντας: Μπορεί να κόψατε το χέρι του Σουλεϊμανί, αλλά το Ιράν θα σας κόψει το πόδι που έχετε βάλει στην περιοχή. «Αν ανταποδώσει τα πλήγματα η Αμερική, είναι έναρξη πολέμου», ξεκαθαρίζει το Ιράν ενώ σε ανακοίνωσή του ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Ιράν στρατηγός Μοχαμάντ Μπακερί αναφέρει ότι “Τώρα που κατανόησαν τη δύναμή μας, έχει έρθει η ώρα οι ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Μέση Ανατολή”.

Νωρίτερα εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τεχεράνης, Αλί Ραμπιί, ανέφερε μέσω Twitter, ότι το Ιράν δεν επιδιώκει πόλεμο, αλλά θα αντιδράσει συντριπτικά σε οποιαδήποτε επίθεση. Εξέφρασε επίσης τις «ευχαριστίες» της κυβέρνησης του Ιράν στους Φρουρούς της Επανάστασης για την «επιτυχή» επιχείρηση. Από την πλευρά του σύμβουλος του προέδρου του Ιράν προειδοποίησε ότι εάν ο αμερικανικός στρατός ανταποδώσει τα πλήγματα, βομβαρδίζοντας στόχους στην ιρανική επικράτεια, θα πυροδοτήσει την έναρξη πολέμου. «Οποιαδήποτε (…) στρατιωτική ενέργεια των ΗΠΑ θα αντιμετωπιστεί με ολοκληρωτικό πόλεμο απ’ άκρου σ’ άκρο της περιοχής», ανέφερε μέσω Twitter ο Χισαμεντίν Ασένα, σύμβουλος του Χασάν Ρουχανί, ο οποίος συμπλήρωσε πως «οι σαουδάραβες όμως μπορεί να πάρουν διαφορετικό δρόμο, να έχουν απόλυτη ειρήνη». Δεν έκανε σαφές τι εννοούσε με το σχόλιό του για το σουνιτικό βασίλειο, μεγάλο αντίπαλο της σιιτικής Ισλαμικής Δημοκρατίας στην περιοχή.

Στο ίδιο κλίμα και ο υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ δηλώνοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας «πήραν και ολοκλήρωσαν μέτρα αυτοάμυνας που συμμορφώνονται προς το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ στοχοθετώντας τη βάση από όπου έγινε η άνανδρη επίθεση εναντίον πολιτών μας και ανώτερων αξιωματούχων μας» και πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη «δεν επιδιώκει κλιμάκωση του πολέμου, αλλά θα υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι οποιασδήποτε επίθεσης».

Τραμπ: Μέχρι τώρα όλα καλά

Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε μέσω Twitter ότι πρόκειται να κάνει δηλώσεις σχετικά με το Ιράν αργότερα σήμερα Τετάρτη. Πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία αποτίμησης της κατάστασης μετά τα πυραυλικά πλήγματα. Πάντως διαβεβαίωσε: «μέχρι τώρα, όλα πάνε καλά!».Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει αρχικά ότι θα πραγματοποιήσει ομιλία προς τον Αμερικανικό λαό, όμως αυτή, εν τέλει, αναβλήθηκε.

Συναγερμός στις διεθνείς αγορές – Ανησυχία για το πετρέλαιο

Έντονη αναταραχή επικρατεί στις διεθνείς αγορές μετά τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με πτώση και συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,5% στις 10:07 ώρα Ελλάδας, με τις γερμανικές μετοχές να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Τις χειρότερες επιδόσεις είχε ο δείκτης των εταιριών χημικών προϊόντων, ενώ οι μετοχές των εταιριών πετρελαίου και αερίου ακολούθησαν την πορεία των τιμών του αργού που κατέγραψαν αύξηση λόγω της πιθανότητας να υπάρξουν προβλήματα στο εφοδιασμό πετρελαίου στη Μέση Ανατολή.

Νωρίτερα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο σημειώθηκαν έντονες πτωτικές τάσεις ενώ οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αλματωδώς (+4,5%) στις συναλλαγές στην Ασία. Συγκεκριμένα στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 370,96 μονάδων (−1,57%), στις 23.204,76 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix, που θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 23,65 (−1,37%) στις 1.701,40 μονάδες. Η τιμή του βαρελιού αμερικανικού αργού WTI αυξανόταν στα 65,54 δολάρια (+2,84 δολάρια ή 4,53%), ενώ αυτή του βαρελιού Μπρεντ Βόρειας Θάλασσας δεν ήταν ακόμη διαθέσιμη περί τις 03:00 [ώρα Ελλάδας]. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,16% και διαμορφώνεται στα 1,1138 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 129,758 γεν, στο 0,8469 με τη στερλίνα και στο 1,0817 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί οριακά σε ποσοστό 0,02% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 108,449 γεν.Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο 0,28% και διαμορφώνεται στα 1,3151 δολάρια. Η φυγή των επενδυτών προς τοποθετήσεις που αποκαλούνται ασφαλή καταφύγια και η πτώση του δολαρίου εξάλλου απογειώνουν τον χρυσό (+1,91%): αποτιμάται πλέον σε 1.603,93 δολάρια ανά ουγγιά.

Και τα συνοδευτικά γεγονότα που επιβαρύνουν το κλίμα…

Η πτώση του ουκρανικού πολιτικού αεροσκάφους

Η κατάσταση επιβαρύνεται και με γεγονότα που πλήττουν τη χώρα χωρίς να έχουν άμεση σχέση με τη γεωπολιτική κρίση. Ο λόγος για τη συντριβή του ουκρανικού Boeing 737-800 με 176 επιβαίνοντες λίγο μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο «Χομεϊνί» της Τεχεράνης λόγω τεχνικού προβλήματος. Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών από τη συντριβή δεν υπάρχει ούτε ένας επιζών επιβεβαιώνοντας τους φόβους που είχαν εκφράσει νωρίτερα τόσο Ιρανός αξιωματούχος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης όσο και εκπρόσωποι της Ερυθράς Ημισελήνου καθώς το αεροπλάνο έπιασε φωτιά μετά τη συντριβή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ιρανοί διασώστες βρήκαν το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους.Το boeing δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου μετέδωσαν τα μέσα ιρανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα αξιωματούχο της ιρανικής υπηρεσίας Πολιτικής Υπηρεσίας. Προς το παρόν η Ukraine International Airlines δεν έχει κάνει κάποια επίσημη ανακοίνωση ενώ για την εταιρεία είναι το πρώτο θανατηφόρο δυστύχημα.

Σταματούν τις πτήσεις πάνω από το Ιράν

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN, μετά τις ιρανικές επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, αλλά και την συντριβή του ουκρανικού Boeing, μεγάλες εταιρείες αρχίζουν να αναπροσαρμόζουν τα σχέδια πτήσεων. Οι προγραμματισμένες πτήσεις σταματούν να περνούν πάνω από τον εναέριο χώρο του Ιράν.

Έντονη σεισμική δραστηριότητα κοντά σε εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας

Μέσα σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο τρεις δονήσεις 4,9, 4,5 και 5,5 Ρίχτερ σημειώθηκαν σε κοντινή απόσταση από το πυρηνικό εργοστάσιο της Μπουσέχρ. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν υπάρχουν θύματα ή ζημιές από τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν τη νύχτα.

Πηγή

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria