Δήμος Καστοριάς: Μέσα στο 2020 δημοπρατείται η μελέτη για το νέο Πνευματικό Κέντρο - OlaDeka

Δήμος Καστοριάς: Μέσα στο 2020 δημοπρατείται η μελέτη για το νέο Πνευματικό Κέντρο

Για πνευματικό, φιλέτο ενυδρείου και ΣΒΑΚ μιλά στο oladeka.com ο αντιδήμαρχος Διοίκησης Συντονισμού, Δημοτικών Ενοτήτων και Τοπικών Συμβουλίων κ. Ντίνος Τσανούσας

Το πρώτο βήμα για την κατασκευή του νέου πνευματικού κέντρου του δήμου Καστοριάς θα γίνει μέσα στο 2020 και πρόκειται για την εκπόνηση της μελέτης του έργου όπως δήλωσε στο oladeka.com ο αντιδήμαρχος Διοίκησης Συντονισμού, Δημοτικών Ενοτήτων και Τοπικών Συμβουλίων κ. Ντίνος Τσανούσας.

Οι μελέτες δεν εντάσσονται στα τεχνικά προγράμματα παρά μόνο τα ίδια τα έργα και για αυτό ο δήμος προσανατολίζεται να χρηματοδοτήσει τη συγκεκριμένη μελέτη από το κληροδότημα Παπαλαζάρου που άλλωστε θέτει ως όρο να αξιοποιηθούν τα χρήματα του (1.350.000 περίπου), αποκλειστικά για το έργο του πνευματικού – πολιτιστικού κέντρου.

Ο στόχος του δήμου Καστοριάς είναι να ολοκληρωθεί η μελέτη στα τέλη του 2020 ή το αργότερο στα μέσα του 2021 και μετά να ενταχθεί στη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ και να υποστηριχθεί χρηματοδοτικά για την ολοκλήρωση του.

Σε ερώτηση μας αναφορικά με την αξιοποίηση του «φιλέτου» στο χώρο πλησίον του ενυδρείου όπου είχε σχεδιάσει η προηγούμενη δημοτική αρχή να κατασκευάσει το πολιτιστικό κέντρο, ο αντιδήμαρχος απάντησε ότι η νέα δημοτική αρχή αναζητά ιδέες για κάτι που πιθανόν να δύναται να αποφέρει έσοδα στον δήμο, αλλά δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί ακόμη συγκεκριμένες απόψεις. Να σημειωθεί ότι αυτό είχε δηλώσει και ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Γιάννης Κορεντσίδης λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Ο κ. Τσανούσας αναφέρθηκε επίσης στο ΣΒΑΚ το οποίο θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα μιας και πρόκειται για ένα καινοτομικό project που καλείται να προσδώσει σύγχρονη εικόνα και λειτουργικότητα στο αστικό περιβάλλον της πόλης ενώ θα βοηθήσει τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων μέσα στον αστικό ιστό της πόλης. Θα χρηματοδοτηθεί από το πράσινο ταμείο με 65.000€. Κλείνοντας τόνισε ότι στην Καστοριά με το ιδιαίτερο εδαφικό ανάγλυφο, καλούμαστε να εργαστούμε με πολύ προσοχή για να προσαρμόσουμε το εν λόγω στρατηγικό σχέδιο στις απαιτήσεις της Καστοριάς έτσι ώστε να αποδώσουμε το ζητούμενο αποτέλεσμα χωρίς να πλήξουμε τις ιδιαίτερες ανάγκες της καθημερινότητας που παρουσιάζει ο δήμος μας.

sbak-tsanousas

Τι είναι τα ΣΒΑΚ

Συνοπτική περιγραφή των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) είναι ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο βασίζεται σε υφιστάμενες πρακτικές σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη αρχές όπως είναι η συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες αποφάσεων, η ολιστική προσέγγιση στην άσκηση πολιτικής καθώς και η συνεχής αξιολόγηση των παρεμβάσεων. Βασικό κριτήριο για την εκπόνηση του σχεδίου είναι η ικανοποίηση των υφιστάμενων και των μελλοντικών αναγκών μετακίνησης προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στα αστικά κέντρα.

Τα ΣΒΑΚ διαφοροποιούνται από τις συνήθεις μελέτες μακροχρόνιου ή βραχυχρόνιου συγκοινωνιακού σχεδιασμού αλλά και τις μελέτες διαχείρισης κυκλοφορίας και στάθμευσης. Οι σημαντικότερες διαφορές των ΣΒΑΚ από τις άλλες μελέτες είναι κατά βάση οι ακόλουθες:

  1. Επικεντρώνονται στον άνθρωπο και όχι στην κυκλοφορία των οχημάτων
  2. Ο βασικός τους στόχος είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας και ποιότητας ζωής αντί της βελτίωσης της χωρητικότητας του οδικού δικτύου για την διευκόλυνση της κυκλοφοριακής ροής
  3. Προϋποθέτουν προσεγγίσεις ενιαίου σχεδιασμού (μεταφορών, χρήσεων γης, περιβάλλοντος, κοινωνικής συνοχής, κλπ) και όχι μόνο θεματική προσέγγιση
  4. Βασίζονται σε διεπιστημονική προσέγγιση με συμμετοχή επιστημόνων πολλών ειδικοτήτων
  5. Δεν περιορίζονται από διοικητικά όρια περιοχών αλλά εκτείνονται γεωγραφικά με βάση λειτουργικά κριτήρια
  6. Προϋποθέτουν την συνεχή αξιολόγηση των επιπτώσεων των διαφόρων παρεμβάσεων και τη διαμόρφωση μιας διαδικασίας μάθησης και βελτίωσης
  7. Βασίζονται στη συμμετοχική διαδικασία όλων των εμπλεκομένων φορέων καθώς και άλλων άμεσα ενδιαφερομένων οργανισμών και όχι μόνο στη συμμετοχή του επισπεύδοντος φορέα.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει συνoπτικά τις διαφορές ενός ΣΒΑΚ από μια μελέτη συγκοινωνιακού σχεδιασμού.

sbak

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria