Εκλογές Βρετανία - Exit polls: Νικητής ο Μπόρις Τζόνσον - Τι θα γίνει με την αυτοδυναμία - OlaDeka

Εκλογές Βρετανία – Exit polls: Νικητής ο Μπόρις Τζόνσον – Τι θα γίνει με την αυτοδυναμία

Σύμφωνα με τα πρώτα exit-polls, ο Μπόρις Τζόνσον και οι Συντηρητικοί οδεύουν προς νίκη-θρίαμβο με αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο και μάλιστα ευρεία

Οι κάλπες στο Ηνωμένο Βασίλειο έκλεισαν, με τα πρώτα exit-polls να δίνουν πλέον το πολιτικό στίγμα της επόμενης ημέρας στη Γηραιά Αλβιόνα και ολόκληρη την υφήλιο να περιμένει τα τελικά αποτελέσματα που αναμένονται το πρωί της Παρασκευής, 13 Δεκεμβρίου. Ήδη τα αποτελέσματα των exit polls, δείχνουν πως ο επικεφαλής των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα των exit polls για τις εκλογές στη Βρετανία διαμορφώνονται ως εξής:

polls

Τα tweet του Μπόρις Τζόνσον και του Τζέρεμι Κόρμπιν μετά τα αποτελέσματα των exit polls


Σύμφωνα με όσα προβάλλουν ως πρώτες εκτιμήσεις έπειτα από το κλείσιμο της κάλπης τα βρετανικά ΜΜΕ, οι Συντηρητικοί/Τόρις του Μπόρις Τζόνσον εμφανίζονται να προηγούνται συγκεντρώνοντας 368 έδρες (σε σύνολο 650) από 317 που είχαν εξασφαλίσει το 2017, έναν αριθμό που εάν επιβεβαιωθεί και από τα τελικά αποτελέσματα τους εξασφαλίζει ευρεία αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο. Οι Εργατικοί (Labour) του Τζέρεμι Κόρμπιν ακολουθούν με 191 έδρες από 262 που είχαν εξασφαλίσει στις προηγούμενες εκλογές. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Lib Dems) της Τζο Σουίνσον έρχονται πιο πίσω με 13 έδρες από 12 που είχαν. Το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας (SNP) από την πλευρά του συγκεντρώνει 55 έδρες (από 35) και οι Πράσινοι μόλις μία.

Οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 12 Δεκεμβρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν οι κατά σειρά τρίτες μέσα σε ένα διάστημα τεσσεράμισι ετών και οι δεύτερες που πραγματοποιούνται στη χώρα έπειτα από το δημοψήφισμα του 2016 υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν όμως και οι πρώτες που πραγματοποιούνται με τον Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Συντηρητικών αλλά και οι πρώτες που πραγματοποιούνται μήνα Δεκέμβριο έπειτα από περίπου 100 χρόνια. Όσο για την πολιτική τους αξία, αναλυτές εκτιμούν ότι λόγω των εξελίξεων (βλέπε Brexit) πρόκειται για τις πιο σημαντικές που έχουν λάβει χώρα στη Γηραιά Αλβιόνα τα τελευταία περίπου 30 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζόνσον ήρθε στην ηγεσία των Τόρις και μαζί στην πρωθυπουργία της χώρας μόλις το περασμένο καλοκαίρι έπειτα από την εσωκομματική ψηφοφορία που διαδέχθηκε την παραίτηση της Τερέζα Μέι. Πολλοί αναλυτές αλλά και ψηφοφόροι άλλων κομμάτων είχαν αμφισβητήσει τότε τη δημοκρατική του νομιμοποίηση με το σκεπτικό ότι εκείνος δεν ήταν ένας ηγέτης που προήλθε μέσα από γενικές εκλογές.

Πίσω στο παρόν, έπειτα και από τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση, ο 55χρονος Μπόρις Τζόνσον αποκτά πλέον εκείνη τη δημοκρατική νομιμοποίηση που τόσο επιζητούσε και είχε ανάγκη. Κι όχι μόνο την αποκτά εξασφαλίζοντας έτσι την πολιτική του επιβίωση αλλά βγαίνει και ενισχυμένος ανεβάζοντας σημαντικά τα ποσοστά των Συντηρητικών που πλέον ανακτούν την αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται βέβαια μια τέτοια εξέλιξη για το μέλλον της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που είχαν διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2017, οι Τόρις είχαν έρθει πρώτοι με ποσοστό 42,4%, με τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν να ακολουθούν στη δεύτερη θέση με ποσοστό 40% και τους ευρωπαϊστές Φιλελεύθερους Δημοκράτες αρκετά πιο πίσω, στο 7,4%. Όσο για τη συμμετοχή, εκείνη τότε είχε αγγίξει το 68,8%.

Πίσω στο παρόν, τα δεδομένα πλέον (με την προϋπόθεση προφανώς ότι και τα τελικά αποτελέσματα θα έρθουν να επιβεβαιώσουν τα exit-polls) έχουν ως εξής: Οι Τόρις ενισχύουν σημαντικά τη δύναμή τους ενώ οι Εργατικοί αντιθέτως μετρούν διόλου ευκαταφρόνητες απώλειες.

Σημειώνεται ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν τους Τόρις κοντά στο 44% με 45%, τους Εργατικούς κοντά στο 34% και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες μετά 9% και 15%.  

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το κρίσιμο ερώτημα πλέον είναι το τι θα γίνει με το Brexit. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου του 2020.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria