Ο Ερντογάν θα κάνει χειρότερα: Η αντίδραση Μητσοτάκη, η «τουρκολαγνεία» Τραμπ - OlaDeka

Ο Ερντογάν θα κάνει χειρότερα: Η αντίδραση Μητσοτάκη, η «τουρκολαγνεία» Τραμπ

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι για να εξευμενιστεί το τουρκικό «θηρίο» είναι καλό και ένα «μοίρασμα» στο Αιγαίο, με τρόπο που θα …επιτρέψει στον Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, προσγείωσε ανώμαλα την ελίτ της Αθήνας για τις πραγματικότητες των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Με την άνοδο του κ. Μητσοτάκη στην εξουσία, σύμφωνα με το hellasjournal, είχαν αναθαρρήσει ότι επιτέλους θα οδηγούσε τα πράγματα σε «συνεννόηση», που στη γλώσσα της ελίτ σημαίνει «να τα βρούμε» ακόμα και εις βάρος των ελληνικών στρατηγικών συμφερόντων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ένας φιλελεύθερος πολιτικός και περιστοιχίζεται από αρκετούς νεοφιλελεύθερους συμβούλους, οι οποίοι έχουν μία διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι για να εξευμενιστεί το τουρκικό «θηρίο» είναι καλό και ένα «μοίρασμα» στο Αιγαίο, με τρόπο που θα …επιτρέψει στον Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις. Είναι εντελώς λάθος η σκέψη τους, και άκρως επικίνδυνη για την Ελλάδα, διότι θα αμφισβητηθεί πλέον η κυριαρχία της και στα χαρτιά. Θα υπογράψει τη συμφωνία ο πρωθυπουργός της χώρας. Και δεν γνωρίζω πραγματικά αν ο κ. Μητσοτάκης είναι έτοιμος να βάλει υπογραφή σε ένα τέτοιο αισχρό κείμενο. Ελπίζω πως όχι.

Από τη στιγμή που οι δύο πλευρές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους γι’ αυτή καθ’ αυτή τη συνάντηση δεν γνωρίζουμε και το ακριβές περιεχόμενο της συνομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ερντογάν, ο οποίος αντιμετωπίζει πάντα τους Έλληνες ηγέτες ως «αξιολύπητους επαίτες». Το βλέπει κανείς και από τη γλώσσα του σώματος, αν και άλλωστε έχει κάνει δηλώσεις στο παρελθόν πολύ υποτιμητικές για την Ελλάδα. Στη διάρκεια των Μνημονίων ήταν λαλίστατος και οι δηλώσεις του ήταν δημόσιες.

Εικάζω από τις πληροφορίες φιλικά προσκείμενων προς την κυβέρνηση συναδέλφων, πως το μήνυμα του Ερντογάν ήταν η πακετοποίηση των πάντων: Και αναφέρονται στις απαιτήσεις του στο Αιγαίο και την Κύπρο και στο μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, από τη Θάσο μέχρι και την Κρήτη. Ο κ. Ερντογάν αν και απρόβλεπτος, όπως χαρακτηρίζεται διεθνώς, είναι προβλέψιμος σε ότι αφορά το Αιγαίο και την Κύπρο. Έχει ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς του και γνωρίζει πολύ καλά που στοχεύει. Και τον στόχο είναι έτοιμος να τον κερδίσει και με πόλεμο, αν χρειαστεί.

Βεβαίως, είναι πολύ δύσκολο να επιτεθεί στην Ελλάδα από τη στιγμή που η Τουρκία παραμένει στο ΝΑΤΟ. Αλλά, μπορεί να προκαλέσει «τυχαίο επεισόδιο» και να το εξελίξει σε πλήρη πόλεμο. Στην περίπτωση αυτή αναμένεται -όπως και το 1996 στα Ίμια- να παρέμβουν οι Αμερικανοί. Αλλά με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, μπορεί και να ακούσουμε τις ίδιες φράσεις που χρησιμοποίησε για την τουρκική εισβολή στη Συρία. Προσωπικά το αναμένω…
Δυστυχώς, δεν ομιλούμε για ενδείξεις πλέον. Υπάρχουν αποδείξεις για την «τουρκολαγνεία» του και πρέπει η Αθήνα και η Λευκωσία να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στην ομολογία του κ. Τζον Μπόλτον. Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι τα προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα του κ. Τραμπ καθοδηγούν την πολιτική του για την Τουρκία. Και αυτό αποτελεί μείζον πρόβλημα.

Στην Αθήνα και τη Λευκωσία δεν ακούνε κανένα. Ως γνωστόν είναι παντογνώστες. Έχουν παραμείνει στην εποχή του …Διεθνούς Δικαίου, σε μία εποχή που οι χώρες παρανομούν για να προστατεύσουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα, με πρώτες την Αμερική και τη Ρωσία. Η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ακούγεται πλέον ως κακόγουστο αστείο για ηγέτες όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ταγίπ Ερντογάν ακόμα και ο «εξαφανισμένος» Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, εξέδωσαν -είναι η αλήθεια- σκληρές ανακοινώσεις εναντίον της Τουρκίας για το Μνημόνιο με τη Λιβύη, δεν σημαίνει τίποτα πια. Ε και; Σταμάτησε ο Ερντογάν;

Ώρες μετά το ραντεβού του με τον κ. Μητσοτάκη, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε υπέρ του παράνομου Μνημονίου, και ενώ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας του είχε εκφράσει σφοδρά παράπονα. Δεν ίδρωσε το αυτί του. Αντίθετα έδειξε που έγραψε τα παράπονα του κ. Μητσοτάκη.

Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο που πολιτεύονται στα εθνικά θέματα. Σίγουρα δεν είναι υπερδυνάμεις, αλλά την ίδια στιγμή δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παραδοθούν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει σίγουρα η Λευκωσία, που είναι εντελώς μόνη. Ούτε η «Μητέρα Πατρίδα» δεν έσπευσε να την βοηθήσει όταν την κύκλωσε το τουρκικό ναυτικό. Δεν λέμε να κάνει πόλεμο η Ελλάδα. Προς Θεού. Αλλά θα έστελνε μήνυμα έστω και με την αποστολή μίας φρεγάτας. Πως μπορεί να περιμένει η Κύπρος βοήθεια όταν η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση απουσιάζουν;

Όσον αφορά τους Ευρωπαίους εταίρους, τι μπορούμε να πούμε; Τα γεγονότα ομιλούν από μόνα τους. Είναι εξωφρενική η στάση τους. Δεν τολμούν να το εκστομίσουν δημόσια, αλλά πιο πολύ γέρνουν προς την Τουρκία παρά προς την Κύπρο. Ένα μάτσο γραφειοκράτες που μετέτρεψαν το όραμα της ενωμένης Ευρώπης σε εφιάλτη, τουλάχιστον για την Κύπρο. Όποιος έχει αντίθετη άποψη ας σηκώσει το χέρι του. Το βασικό τους μήνυμα είναι να παραδοθεί η Κύπρος στην κατοχική δύναμη, αντί να κάνουν το αυτονόητο: να κάνουν το νησί δική τους βάση.

Η κατάσταση είναι σίγουρα απογοητευτική περισσότερο επειδή η Αθήνα και η Λευκωσία δεν συζήτησαν ποτέ την ιδέα ενός σχεδίου βήτα. Αν χρησιμοποιούσαν τα χρήματα που χάθηκαν από τους διεφθαρμένους πολιτικούς στην Ελλάδα και την Κύπρο θα μπορούσαν να αγοράσουν 200 F-35. Φανταστείτε ότι μόνο για τη …διάσωση της αλήστου μνήμης Λαϊκής Τράπεζας, φαγώθηκαν 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Ομιλούμε για ένα τρομακτικό ποσό. Σε ανύποπτο χρόνο ακούσαμε ότι το μισό χρέος της Ελλάδας φορτώθηκε στους πολίτες λόγω της διαφθοράς. Και μόνο αυτά;

Το έχουμε πει τόσες φορές, αλλά ουδείς ακούει. Η εποχή δεν ενδείκνυται για το κλείσιμο των εθνικών θεμάτων. Παγώστε τα επιτέλους και ασχοληθείτε μόνο με την οικονομία και το μεταναστευτικό, που θα προκαλέσει την μεγαλύτερη έκρηξη για την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο σεβασμός μας προς τους μετανάστες είναι απεριόριστος διότι ερχόμαστε από οικογένειες που αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό για να βρουν την τύχη τους. Όμως τούτο το είδος του «μεταναστευτικού» είναι ακραία επικίνδυνο, επειδή το χρησιμοποιούν ηγέτες όπως ο Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria