Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Υποδομών - Διαθέσιμη η προκήρυξη - Ποιοί μνηστήρες διεκδικούν τα δίκτυα αερίου - OlaDeka

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Υποδομών – Διαθέσιμη η προκήρυξη – Ποιοί μνηστήρες διεκδικούν τα δίκτυα αερίου

Στην έναρξη διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την από κοινού πώληση με την Ελληνικά Πετρέλαια του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ», η οποία θα δημιουργηθεί μετά την μερική διάσπαση του κλάδου των υποδομών της ΔΕΠΑ, προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ, όπως ανακοινώθηκε, επιβεβαιώνοντας πρωινό δημοσίευμα του energypress.

Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και τα Ελληνικά Πετρέλαια το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ. Κατόπιν της μερικής διάσπασης της, οι δύο μέτοχοι θα κατέχουν τα ανάλογα ποσοστά στη ΔΕΠΑ Υποδομών (65% το ΤΑΙΠΕΔ και 35% τα ΕΛΠΕ) και θα ενεργήσουν ως από κοινού πωλητές.

Στην ΔΕΠΑ Υποδομών θα περιλαμβάνονται:

  • 100% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου Αττικής (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ – ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ), 51% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΕ – ΕΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΕ) και 100% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου λοιπής Ελλάδας (ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕ – ΔΕΔΑ ΑΕ),
  • η κυριότητα της ΔΕΠΑ Α.Ε. επί των παγίων των δικτύων διανομής,
  • το δίκτυο οπτικών ινών που ανήκει στην κυριότητα της ΔΕΠΑ Α.Ε.,
  • τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της ΔΕΠΑ Α.Ε. αναφορικά με την ανάπτυξη, το σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων υποδομής δικτύων διανομής συμπεριλαμβανομένων έργων υποδομής συμπιεσμένου φυσικού αερίου ή μικρής κλίμακας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ), εξαιρουμένων των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της εταιρείας σε διεθνή έργα, όπως δεσμεύσεις ποσοτήτων στο διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) ή στο πλωτό τερματικό αεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

Διαγωνιστική διαδικασία

Η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: φάση προεπιλογής (Α΄ Φάση) και φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών (Β΄ Φάση). Στην Α΄ Φάση το ΤΑΙΠΕΔ προσκαλεί τους επενδυτές να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, σύμφωνα με τους όρους της Πρόσκλησης, στις 14 Φεβρουαρίου 2020.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που θα πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής (προεπιλεγέντες) θα κληθούν να συμμετάσχουν στη Β΄ Φάση, όπου θα αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφοριακό υλικό σχετικά με τη ΔΕΠΑ Υποδομών μέσω εικονικής αίθουσας τεκμηρίωσης (Virtual Data Room – VDR), και στη συνέχεια θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Λεπτομέρειες του διαγωνισμού περιγράφονται στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ.

Δείτε στο τέλος του κειμένου στα “συνοδευτικά αρχεία” το κείμενο της προκήρυξης (στα αγγλικά) του διαγωνισμού για την ΔΕΠΑ Υποδομών. 

Στο πρωινό του ρεπορτάζ το energypress έγραφε: 

Σήμερα ή αύριο αναμένεται να δημοσιευτεί από το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μαζί με το ποσοστό 65% που κατέχει το Δημόσιο στην εταιρεία, θα διατεθεί και το 35% των μετοχών που κατέχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ως γνωστόν, με βάση τις προβλέψεις του τελευταίου ενεργειακού νόμου που ψηφίστηκε προ ημερών από τη βουλή, στη ΔΕΠΑ Υποδομών περιλαμβάνονται οι εταιρείες διανομής σε Αττική και υπόλοιπης Ελλάδας, που ανήκουν σε ποσοστό 100% στη ΔΕΠΑ αλλά και το μερίδιο 51%, χωρίς το μάνατζμεντ στην ΕΔΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας. Στην ίδια εταιρεία περνά η κυριότητα της ΔΕΠΑ επί των παγίων των δικτύων διανομής, του δικτύου οπτικών ινών αλλά και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της ΔΕΠΑ για ανάπτυξη, σχεδιασμό και υλοποίηση έργων υποδομής δικτύου διανομής, περιλαμβανομένων και των έργων συμπιεσμένου φυσικού αερίου CNG ή μικρής κλίμακας υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG.

Η διαδικασία του διαγωνισμού προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Μνηστήρες

Για τη ΔΕΠΑ υποδομών εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον κυρίως από διεθνείς εταιρείες διαχείρισης δικτύων καθώς και από επενδυτικά χαρτοφυλάκια που επενδύουν σε δίκτυα υποδομών, ενδεχομένως και σε συνεργασία με εγχώριους κατασκευαστικούς ομίλους.

Πιο συγκεκριμένα για τη ΔΕΠΑ Υποδομών ενδιαφέρον έχει εκφραστεί από την ιταλική Italgas, τη γερμανική E.on αλλά και από διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια που προσβλέπουν στις σταθερές και ασφαλείς αποδόσεις που προσφέρουν οι επενδύσεις σε εταιρείες διαχείρισης δικτύων όπως η ΔΕΠΑ Υποδομών.

Σημειώνεται τέλος ότι για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, για την οποία υπάρχει εκδηλωμένο ενδιαφέρον από σχεδόν όλους τους ελληνικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην ενεργειακή αγορά,  η πρόσκληση ενδιαφέροντος αναμένεται να βγει τον Ιανουάριο.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria