Λαϊκή Συσπείρωση Καστοριάς για την αύξηση στα δημοτικά τέλη - OlaDeka

Λαϊκή Συσπείρωση Καστοριάς για την αύξηση στα δημοτικά τέλη

Το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς συζητήθηκε πάρα πολύ και δικαιολογημένα, μιας και η δημοτική αρχή ήρθε να επιβάλει αύξηση των ανταποδοτικών τελών 40% βάζοντας στην ίδια ζυγαριά τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον αυτοαπασχολούμενο, το μικρομεσαίο αγροτοκτηνοτρόφο, το συνταξιούχο, με τους μεγαλοξενοδόχους, τους ομίλους σούπερ-μάρκετ και τις τράπεζες (μιας και οι αυξήσεις ήταν οριζόντιες).

Η συγκεκριμένη πρόταση δεν πέρασε καθώς η μόνη παράταξη που την ψήφισε ήταν αυτή του Δημάρχου, κάτι που δεν είναι αρκετό (19/41). Με μια «αθώα» ματιά, θα έλεγε κανείς ότι οι άλλες παρατάξεις διαφωνούν με τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και για αυτό τις καταψήφισαν.

Κάτι όμως που πανηγυρικά διαψεύστηκε τις επόμενες μέρες από τις προτάσεις που εξέφρασαν τις επόμενες ημέρες στα ΜΜΕ για αυξήσεις, αλλά «όχι τόσο πολλές». Η κα Σπύρου 15%, ο κος Ταμήλιας 18,40%, ο κος Μόσχος καμία αύξηση αλλά να δούμε πώς θα βγάλουμε τον Δήμο Καστοριάς από τα χρέη και το τέλμα.

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι αυτό που τους ενδιαφέρει κυρίως είναι η οργάνωση ενός εισπρακτικού μηχανισμού και όχι πώς θα φοροελαφρύνουν τους δημότες. Ποιος είναι δηλαδή ο καλύτερος τρόπος να βάλουμε τον λαό να ξαναπληρώσει χωρίς να το παίρνει χαμπάρι και χωρίς να αντιδρά; Αυτό είναι το ζητούμενο γύρω από το οποίο όλοι τους δίνουν τα διαπιστευτήριά τους.

Το έργο χιλιοπαιγμένο. Στο όνομα του κρατικού χρέους, των αναπτυξιακών μέτρων κτλ, η κυβέρνηση της ΝΔ κι όλες οι προηγούμενες έχουν ψηφίσει 3 μνημόνια, έχουν πάρει χιλιάδες αντιλαϊκά μέτρα που αφορούν το μεροκάματο, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, την ασφάλιση, την υποχρηματοδότηση της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας κτλ. Ένα χρέος, που καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός, αν και δεν είναι αυτός που το δημιούργησε, αλλά η προκλητική χρηματοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου.

Το ίδιο ακριβώς σε μικρογραφία γίνεται στον Δήμο Καστοριάς. Στο όνομα των χρεών του Δήμου, καλείται ο λαός της Καστοριάς να πληρώσει έναν σκασμό φόρους ώστε να ορθοποδήσει ο Δήμος.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Καστοριάς, η παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ, καταψήφισε την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής. Είμαστε αντίθετοι στη λειτουργία του δήμου ως επιχείρησης που αντιμετωπίζει το λαό της περιοχής σαν πελάτη. Είμαστε αντίθετοι στη λογική της ανταποδοτικότητας για μια σειρά υπηρεσίες που ο λαός μέσω της φορολογίας τις χρυσοπληρώνει. Να φορολογείται δηλαδή ξανά για παροχές που θα έπρεπε να του παρέχονται δωρεάν, μιας και με τους φόρους του καλύπτει το 95% των συνολικών χρημάτων που μαζεύει το κράτος. Διεκδικούμε πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των δήμων, με αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%.

Η λογική έλεγε ότι το ζήτημα των Δημοτικών τελών θα επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση. Κι όμως έρχεται η Δημοτική Αρχή να βάλει σε εφαρμογή

τις βαθύτατα αντιλαϊκές διατάξεις του Νόμου 4623/2019 για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ τον Αύγουστο. Τι λέει λοιπόν; Ότι επειδή δεν υπάρχει άλλη πρόταση, που να έχει πάρει την έγκριση από την οικονομική υπηρεσία, η πλειοψηφούσα πρόταση είναι αυτή του κ. Κορεντσίδη. Κι έτσι «ως δια μαγείας» το 19/41 θεωρείται πλειοψηφία. Όχι ότι δεν κατατέθηκαν άλλες προτάσεις, απλώς αυτές οι προτάσεις δεν είχαν την έγκριση της οικονομικής υπηρεσίας.

Ένα τέτοιο αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο να το χαίρεστε. Δημοτικά συμβούλια (όργανα της «δημοκρατίας», όπως θέλουν να τα παρουσιάζουν) που δεν μπορούν ούτε να καταψηφίσουν μια αντιλαϊκή πολιτική υπερφορολόγησης των Δημοτών. Μια δικαιολογία στα χέρια των μηχανισμών του αστικού κράτους για να λένε ότι όλα αυτά συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν με δημοκρατικές διαδικασίες.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να μην εφαρμόσει τις διατάξεις του συγκεκριμένου Νόμου. Να αποδεχθεί ότι η πρότασή της μειοψήφησε όπως ομολογούν τα απλά μαθηματικά. Καλούμε τον λαό της Καστοριάς, τους φορείς του κινήματος, να καταδικάσουν την καουμπόικη συμπεριφορά «αποφασίζουμε και διατάζουμε» και ως μειοψηφία. Να καταδικάσουν επίσης την απαράδεκτη δήλωση του Δημάρχου «…και τι είναι 60€ παραπάνω φόροι το χρόνο;…». Για τα λαϊκά νοικοκυριά που στενάζουν είναι και παραείναι κ. Κορεντζίδη, καθώς έρχονται να προστεθούν πάνω σε αυτά μια σειρά άλλοι φόροι στα λαϊκά στρώματα.

Λαϊκή Συσπείρωση Καστοριάς

12/12/2019

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria