Τραγική διαπίστωση: Απελευθερωθήκαμε για να μείνουμε στάσιμοι - OlaDeka

Τραγική διαπίστωση: Απελευθερωθήκαμε για να μείνουμε στάσιμοι

Γράφει ο Θέμελης Αναστάσιος

Η απελευθέρωση του χθες και η στασιμότητα του σήμερα !!!

      Την αποκαλούν αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας!!! Μια πραγματική κούκλα στο βορειοδυτικό τμήμα του χάρτη!!! Η πόλη που κάλλιστα θα μπορούσε να ήταν νησί. Όποια γωνιά και αν επιλέξεις να επισκεφτείς κυριολεκτικά μαγεύεσαι χωρίς καμιά διάθεση εγωισμού η υπερβολής!!! Ίσως εμείς οι μόνιμοι κάτοικοι του νομού να μην μπορούμε να αντιληφθούμε στον απόλυτο βαθμό την έκταση της πραγματικής δυναμικής που αποπνέει η πόλη.  Άλλωστε όταν κάτι το έχεις καθημερινά στα πόδια σου δεν το εκτιμάς όσο θα έπρεπε!!!

      527 χρόνια συμπληρώθηκαν την 11η Νοεμβρίου του 1912 κατά τα οποία η Καστοριά παρέμεινε από την ηγεμονία του Οθωμανικού ζυγού!!! Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας για όλη την Ελλάδα αποτελούν την πιο νοσηρή και αποφράδα περίοδο για όλους όσους τη βίωσαν στην ιστορία του Κράτους. Όταν με τον οποιοδήποτε εχθρό εκτός από εδαφικές διαφορές υπάρχουν και θρησκευτικές το κοκτέιλ γίνεται κάτι παραπάνω από εκρηκτικό και το μίσος του κατακτητή προς τον κατακτημένο ακόμη μεγαλύτερο Ο Ελληνικός Στρατός έλυσε τα δεσμά του Οθωμανικού ζυγού την ιστορική ημερομηνία της 11ης Νοεμβρίου του 1912 και η Καστοριά εντάχθηκε περήφανη πλέον στις πόλεις του Νεοελληνικού κράτους!!!

     Μια ημερομηνία που αποτελεί ορόσημο για την πόλη καθώς εκτός από την μέρα που έφυγε από πάνω της η σκιά των Τούρκων είναι και η μέρα που γιορτάζει ο πολιούχος Άγιος Μηνάς!  Βλέπετε πολλές φορές η ιστορία έχει έναν μαγικό τρόπο να συνδυάζει γεγονότα και καταστάσεις Τα χρόνια πέρασαν, οι νοοτροπίες άλλαξαν, οι άνθρωποι γύρισαν σελίδα.  Η Καστοριά τη δεκαετία του 1980 & 1990 έζησε απόλυτες στιγμές δόξας με την άνθιση του κλάδου της γούνας.  Ένας κλάδος που έδινε πραγματικό οξυγόνο στην πόλη.  Όταν ευημερούν οι δουλειές των πολιτών αυτό έχει φυσικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα της πόλης.

    Οι λάθος χειρισμοί όλων των εμπλεκόμενων με την ιστορία της γούνας έφερε στις αρχές του 2000 την βαθιά κρίση που ξεκίνησε να τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια της πόλης. Οι μηχανές γουναρικής που αντηχούσαν στην ατμόσφαιρα δημιουργώντας ένα συνεχή και διαρκή θόρυβο έσβησαν σταδιακά σαν φωτιά από την μάνικα πυροσβέστη. Γειτονιές γεμάτες ζωή ερημώσαν περισσότερο και από την Σαχάρα… Ελάχιστες δημοτικές, νομαρχιακές και περιφερειακές διοικήσεις προσπαθήσαν να συναρμολογήσουν το ξηλωμένο πουλόβερ. Κάτι τέτοιο απαιτεί γενναίες αποφάσεις και καινοτομίες που αν εξαιρέσει κανείς την δημοτική θητεία του Δημητρίου Παπουλίδη (άφησε ουσιαστικό στίγμα στο διάβα της) κανείς δεν κατάφερε να βρει…

     Η Καστοριά ζει τα τελευταία χρόνια μαθαίνοντας να αδικεί τον εαυτό της… χάνοντας μάχες με τελευταία απτή απόδειξη την αδρανοποίηση του Τ.Ε.Ι. Μια πόλη που έχει την δυνατότητα να γίνει ο βασιλιάς του τουρισμού ταλανίζεται από στασιμότητα και εσωστρέφεια!!! Δεν θέλουν οι ιθύνοντες; Μάλλον δεν μπορούν!!! Η τραγική διαπίστωση ύστερα από 107 ολόκληρα χρόνια από την απελευθέρωση μας είναι πως απελευθερωθήκαμε για να μείνουμε στάσιμοι!!!

Αν όχι ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξουμε ρότα

Θέμελης Αναστάσιος

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria