ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΑΛΤΑΓΙΑΝΝΗΣ: ΠΕΡΙ ΟΝΟΥ ΣΚΙΑΣ... - OlaDeka

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΑΛΤΑΓΙΑΝΝΗΣ: ΠΕΡΙ ΟΝΟΥ ΣΚΙΑΣ…

«Όταν αλλάζει η κυβέρνηση και αλλάζουν οι προτεραιότητες, οι διοικητές, πρέπει να παραιτούνται, εκτός και εάν συμφωνούν, με τις νέες πολιτικές»

Μεγάλος θόρυβος ξέσπασε με αφορμή την αντικατάσταση των διοικητών των νοσοκομείων από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ειδικά στην Καστοριά.

Η θέση του διοικητή ενός  νοσοκομείου, και ιδιαίτερα ενός επαρχιακού νοσοκομείου, έχει τη σημασία της αλλά δεν είναι  μείζονα και καθοριστική  για την διαμόρφωση της πολιτικής υγείας.

Καλώς ή κακώς, ο σχεδιασμός διαμορφώνεται  και οι αποφάσεις παίρνονται  σε επίπεδο Υπουργείου και κυβέρνησης. Ούτε οι αρμοδιότητες έχουν μεταβιβαστεί   στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, όπως είχε θεσπιστεί.

Οι διοικητές των νοσοκομείων αλλά και των Υ.Π.Ε. διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση με στόχο να υλοποιήσουν τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί, και πέρα από τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, που έχουν ή δεν έχουν, εξυπηρετούν τη γενικότερη πολιτική Yγείας της Κυβέρνησης.

Σίγουρα πρέπει να μπορούν να διοικήσουν ένα πολύπλοκο σύστημα, όπως είναι το νοσοκομείο, να προσπαθούν να το βελτιώσουν και να κάνουν ορθή διαχείριση των πόρων αλλά τα πλαίσια που κινούνται καθορίζονται από την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική. Είναι γνωστό, για παράδειγμα, πόσο καλύτερα λειτούργησαν τα δημόσια νοσοκομεία όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Διόρισε προσωπικό, καταπολέμησε την διαφθορά στις προμήθειες και έδωσε περισσότερα χρήματα για τις πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες τους. Άλλωστε, είναι γνωστό πως στην Αριστερά προτεραιότητα έχουν οι πολιτικές και όχι τα πρόσωπα και δεν πρέπει να προσεγγίζουμε την πολιτική με όρους προσωπικής καριέρας.

Γι’ αυτό και όταν αλλάζει η κυβέρνηση και αλλάζουν οι προτεραιότητες οι διοικητές πρέπει να παραιτούνται, εκτός εάν κρίνουν ότι δεν αλλάζουν οι πολιτικές ή εάν συμφωνούν με τις νέες πολιτικές.

Τα βασικά και κύρια ερωτήματα στον τομέα της υγείας δεν έχουν να κάνουν τόσο με τον διορισμό διοικητών όσο με τον πυρήνα της πολιτικής που θα εφαρμοστεί.

Και η όλη συζήτηση για την αντικατάσταση διοικήσεων είναι, προφανώς, αποπροσανατολιστική.

Με την εξαίρεση, ίσως, του τόσο σημαντικού αριθμού αποστράτων που διορίστηκαν. Είναι, άραγε, στα πλαίσια του δόγματος νόμος και τάξη; Το μόνο βέβαιο είναι πως  τα νοσοκομεία είναι πολύ, μα πάρα πολύ, διαφορετικά από τα στρατόπεδα στον τρόπο λειτουργίας και στον τρόπο διοίκησης.

Τα κύρια ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι:

  • Τί θα κάνει με τις συμβάσεις του μη μόνιμου, επικουρικού προσωπικού, γιατρών, οδηγών ασθενοφόρων κ.τ.λ. που λήγουν;  Θα τις ανανεώσει και σε ποιο βαθμό; Από την απόφαση αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η  εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων της περιοχής μας.
  • Θα συνεχίσει να δίνει κίνητρα για την προσέλκυση προσωπικού στα νοσοκομεία της περιοχής μας;
  • Θα αντιμετωπίσει το χρόνιο πρόβλημα υποστελέχωσης με μόνιμες προσλήψεις τις οποίες έχει παγώσει ;
  • Είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου η στελέχωση του ΕΚΑΒ στην Καστοριά που πάσχει από έλλειψη πληρωμάτων ασθενοφόρων;
  • Θα συνεχίσει την παροχή καθολικής περίθαλψης σε όλους; Θα συνεχίσει την παροχή περίθαλψης  στους ανασφάλιστους που έχει μεγάλη σημασία για την Καστοριά εξαιτίας του υψηλού ποσοστού ανεργίας;
  • Έχει σχέδιο για την λύση του προβλήματος των διακομιδών ασθενών σε άλλα νοσοκομεία;
  • Έχει συγκεκριμένο σχέδιο αναβάθμισης των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας;

Γι’ αυτά τα θέματα πρέπει να συζητήσουμε !

   

                          Στέφανος Μπαλταγιάννης

  

   

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria