Στα άδυτα του μηνός Νοεμβρίου… - OlaDeka

Στα άδυτα του μηνός Νοεμβρίου…

Γράφει ο Θέμελης Αναστάσιος

Μας καλοπιάνει ο καιρός συνομολογούμε οι πάντες σε όλη την διάρκεια του φετινού φθινόπωρου γνωρίζοντας εκ προοιμίου πως αν αποφασίσει να αλλάξει χαρακτήρα θα το νιώσουμε με τον πλέον εμφατικό τρόπο στην περιοχή που ζούμε!!! Οι πρώτες υγρασίες με την είσοδο του μηνός Νοεμβρίου έκαναν την ενοχλητική εμφάνιση τους… χωρίς να απαγορεύουν στον οποιοδήποτε πάντως να πιει τον πρωινό καφέ του σε εξωτερικό χώρο ακόμα και αν δεν εξασκεί το σπορ του καπνιστή… Μόνιμος πονοκέφαλος την τελευταία χρονική περίοδο να καταφέρει το Ελληνικό κράτος να τηρήσει τον αντικαπνιστικό νόμο στην δεύτερη απόπειρα που πραγματοποιήθηκε!!!

Ο Νοέμβριος σπανίως βγάζει τα χειμωνιάτικα “κόμπλεξ” άλλων μηνών… οπότε προς το παρόν το μαρτύριο του κρύου για τους καπνιστές παίρνει την ανάλογη παράταση ζωής… Το σίγουρο είναι πως για να τηρηθεί ένα νομικό πλαίσιο θα πρέπει να συντρέχουν και οι ανάλογες προϋποθέσεις στην χωρά!!!

Η Ελλάδα στο γήπεδο “προϋποθέσεις”(όχι μόνο για την υπόθεση του τσιγάρου βέβαια) ξέρει να παίζει μπάλα μόνο στην εξέδρα δυστυχώς γι αυτήν!!! Καπνιστές η μη πάντως, μετά την σχετική πρώτη πρωινή τυπική “καλημέρα” η δεύτερη φράση που διατυπώνουν στον οικισμό μας είναι η ακόλουθη ερώτηση: “Τι θα γίνει επιτέλους με τα καυσόξυλα;”… Ώρες ώρες σου διαμορφώνεται η εντύπωση πως επρόκειτο για ερώτηση “ανέκδοτο” σαφώς όμως οι ανάγκες των κατοίκων δεν μπορούν να περιμένουν!!! Δασαρχείο το μεγαλείο σου…

Ο Νοέμβριος επίσης συνηθίζεται να χαρακτηρίζεται ως ο “μήνας των αποστακτηρίων”… Το αποστακτήριο τσίπουρου Κορησού δεν κατάφερε να λειτουργήσει την περσινή αποστακτική περίοδο (2018) ενώ αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει κάποιο σχετικό ενδιαφέρον ιδιωτικής πρωτοβουλίας ώστε να δώσει πνοή στην φετινή περίοδο… Το παλαιό ενδιαφέρον φορέων έχει εκλείψει πλέον… καθώς ο δρόμος της ανάληψης καθηκόντων στο κάθε αποστακτήριο δεν είναι στρωμένος από ροδοπέταλα… Με βάγια και κλαδιά είχε το προνόμιο μόνο ο Ιησούς Χρηστός να τον υποδεχτούν στα Ιεροσόλυμα!!!

Νοέμβριος ο μήνας της απελευθέρωσης της πόλης (Καστοριάς) από τον Οθωμανικό ζυγό (11 Νοεμβρίου 1912)!!! Βίωμα ζωής μου έχουν γίνει παραμονές της εορτής της απελευθερώσεως της πόλης οι πύρινες ομιλίες του μακαρίτη του λυκειάρχη μας Νικολάου Τσιφλικιώτη… για το ιστορικό της σπουδαίας αυτής ημέρας!!! Μαθητές κάποτε δεν μας απασχολούσε τόσο η προφανής σχολική αργία της 11ης Νοεμβρίου αλλά εκείνο το πολύτιμο ημίωρο που θα μας μιλούσε στην αυλή ο κυρ Νίκος… Θεός σχωρέστον!!!

Νοέμβριος ο μηνάς των προετοιμασιών για το παραδοσιακό έθιμο της “Κόλεντας” στην Κορησό που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων!!! Παρασκευοσαββατοκύριακα γεμάτα από άρωμα αναμενων καμινιών στην ατμόσφαιρα της κάθε γειτονιάς… (αν και τα τελευταία χρόνια συνηθίζουν τα παιδιά να επικεντρώνονται σε ένα με δυο σημεία κατά κύριο λόγο)!!! Άλλωστε στην περιοχή μας όταν μιλάμε για Χριστουγεννιάτικο κλίμα εννοούμε ακριβώς αυτό!!! Τα αναμμένα καμίνια στις Κόλεντες… “Ω μη τζιτ” που θα έλεγε η Μαρία Ιωαννίδου; Ουδόλως μας απασχολεί… Με αυτό το έθιμο μεγαλώσαμε και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού!!!

Ο Νοέμβριος κλείνει με την εορτή του Αγίου Ανδρέα στις 30 του μηνός!!! Πολλοί θεωρούν την ημερομηνία αυτή ως ορόσημο για να ξεκινήσουν το στολισμό των σπιτιών ενόψει Χριστουγέννων!!! Οι καλονοικοκυρές επιβάλλεται να παρασκευάσουν τις περίφημες λαγγίτες (πιτούλκες σύμφωνα με την Καστοριανή διάλεκτο) όπως ακριβώς απαιτεί το παραδοσιακό έθιμο!!!

Τελικά ξέρεις κάτι Νοέμβριε; Σε ευχαριστούμε πολύ που μας άφησες να ταξιδέψουμε στα άδυτα σου…
Θέμελης Αναστάσιος

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria