Στα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα ξεκαθαρίσει το ποσό και η μορφή του κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί έως το τέλος του έτους από το υπερπλεόνασμα του 2019.

Για να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις η κυβέρνηση πρέπει να επεξεργαστεί τα στοιχεία για τα έσοδα Νοεμβρίου και τις προβλεπόμενες δαπάνες για το Δεκέμβριο, ώστε να αποκρυσταλλωθεί η πρόβλεψη για το τελικό ύψος του εφετινού υπερπλεονασμάτος.

Την τελική απόφαση το ποσό και τη μορφή του κοινωνικού μερίσματος θα τη λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη ή Παρασκευή.

Τα σενάρια

Στο τραπέζι υπάρχουν πολλές εισηγήσεις, όπως το να δοθεί έκτακτη ενίσχυση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες – με «μετρητά και στο χέρι» όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας- αλλά και έκτακτη ενίσχυση σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες και σε όσουςυπερφορολογήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, όπως έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Το τι τελικά θα ισχύσει θα εξαρτηθεί από το ύψος του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών εάν το υπερπλεόνασμα κινηθεί στην εκτιμώμενη ζώνη των 436 εκατ. ευρώ τότε οι δυνατότητες είναι περιορισμένες.

Δηλαδή, στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να λάβουν το μέρισμα σε μετρητά οι 267.000 δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης , αλλά δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια εφάπαξ μείωση 20% της εισφοράς αλληλεγγύης ή του τέλους επιτηδεύματος.

Αν τα έσοδα του Νοεμβρίου ξεπεράσουν τις προσδοκίες και με κάποιο τρόπο το υπερπλεόνασμα κινηθεί κοντά στα 600 εκατ. ευρώ, τότε θα μπορούσε να δρομολογηθεί και η εφάπαξ μείωση 20% της εισφοράς αλληλεγγύης ή του τέλους επιτηδεύματος. Πάντως, με τα σημερινά δεδομένα αυτό δεν φαίνεται πολύ πιθανόν.

Πηγή