Καταγγελία της Ένωσης Στρατιωτικών Καστοριάς: Πολλά τα προβλήματα υγείας των στρατιωτικών της περιοχής μας - OlaDeka

Καταγγελία της Ένωσης Στρατιωτικών Καστοριάς: Πολλά τα προβλήματα υγείας των στρατιωτικών της περιοχής μας

Από την άσκηση πολλαπλών καθηκόντων και την έντονη σωματική και ψυχική καταπόνηση τους

ΘΕΜΑ : Υγιεινή και Ασφάλεια Προσωπικού

ΣΧΕΤ : Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 103/2019 έγγραφο Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ.

1. Σας αποστέλλουμε, συνημμένως, το σχετικό έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ.) και παρακαλούμε για την παρέμβασή σας, προς ανακούφιση του προσωπικού που υπηρετεί στις Μονάδες της περιοχής ευθύνης της 9ης Μ/Π ΤΑΞ.

2. Οι κ.κ. ΥΕΘΑ, ΥΦΕΘΑ και Α/ΓΕΕΘΑ, προς τους οποίους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για τις κατά κρίση τους δικές τους ενέργειες, προκειμένου να ανακουφιστεί το σύνολο εν γένει του μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αποφορτίζοντάς το από μη επιχειρησιακές δραστηριότητες, που το τελευταίο διάστημα φέρεται να αυξάνονται, αλλά και εκτέλεση καθηκόντων προς κάλυψη αναγκών άλλων Μονάδων από αυτές που οι διατασσόμενοι υπηρετούν, με αποτέλεσμα, λαμβανομένου υπόψη και της γήρανσής του, την αύξηση των θανάτων και των κρουσμάτων ψυχικής και σωματικής καταπόνησής του, με ανεπίστρεπτη βλάβη της υγείας του.

…………………………

ΘΕΜΑ : Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία (Συνθήκες Εργασίας και Εργασιακό Στρες)

α. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 508/2019 έγγραφο Π.Ο.Ε.Σ.

β. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 370/2019 έγγραφο Π.Ο.Ε.Σ.

γ. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 318/2019 έγγραφο Π.Ο.Ε.Σ.

δ. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 380/2019 έγγραφο Π.Ο.Ε.Σ.

ε. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 26/2019 έγγραφο Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Καλύμνου

στ. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 98/2019 έγγραφο Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Καστοριάς

ζ. ΠαΔ 4-3/2011/ΓΕΣ Περί Τοποθετήσεων – Μεταθέσεων Αξκών – Ανθστών – Υπξκών (Μονίμων – Εθελοντών – ΕΜΘ – Μονιμοποιηθέντων ΕΠΟΠ) Εσωτερικού – Εξωτερικού

1. Η Ένωσή μας θα ήθελε, δια του παρόντος εγγράφου, να σας ενημερώσει ότι έχει γίνει αποδέκτης έντονου προβληματισμού και παραπόνων μεγάλης μερίδας συναδέλφων, υπηρετούντων στην περιοχή, για την ενάσκηση πολλαπλών καθηκόντων και την έντονη σωματική και ψυχική καταπόνηση τους.

2. Είναι χαρακτηριστική, αλλά όχι η μοναδική, η περίπτωση συναδέλφου, ο οποίος ασκεί τα καθήκοντα του Αξκού 1ου Γραφείου, του Δκτή Λόχου και του εκπαιδευτή στα Σ.ΥΠ.Ο, με το τελευταίο να εκτελείται σε όμορο νομό, μακριά από την έδρα της Μονάδας του.

3. Το φαινόμενο επιτείνεται αφ΄ ενός από τη συμμετοχή του προσωπικού σε μη επιχειρησιακές δραστηριότητες, η οποία (συμμετοχή) βαίνει διαρκώς αυξανόμενη αντί να μειώνεται (αγήματα, αντιπροσωπείες, συμμετοχή σε εκδηλώσεις κλπ), γεγονός που ανέδειξε η Ένωση μας με το (στ) σχετικό, αλλά και η  Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.), με τα (α) και (β) όμοια και αφ΄ ετέρου από τον μεγάλο αριθμό του ίδιου, κατά κανόνα, διατιθέμενου προσωπικού επί μακρόν (σε ορισμένες περιπτώσεις επί σειρά ετών), χάρη σε διαρκείς ανανεώσεις διάθεσής τους με την λήξη αυτών, χωρίς μάλιστα να αφαιρείται ο χρόνος αυτός από τον χρόνο διοικήσεώς τους, παρά τα διαλαμβανόμενα στο (ζ) όμοιο.

4. Σε συνέχεια των παραπάνω, το τελευταίο ενάμιση έτος παρατηρείται αύξηση  άκρως ανησυχητικών κρουσμάτων κλονισμού της υγείας συναδέλφων ήτοι:

α. Τρεις (3) συνάδελφοι διεγνώσθησαν με σοβαρά καρδιακά προβλήματα.

β. Ένας (1) συνάδελφος διαγνώσθηκε με ανεύρισμα εγκεφάλου.

γ. Τέσσερις (4) συνάδελφοι διεγνώσθησαν με σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα.

δ. Τέσσερις (4) συνάδελφοι διεγνώσθησαν με ψυχικά νοσήματα.

5. Το ζήτημα του εργασιακού στρες και του κινδύνου της υγείας των εργαζομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις, έχει πολλάκις αναδειχθεί και αναλυθεί διεξοδικά το τελευταίο διάστημα από την Ομοσπονδία μας (Π.Ο.Ε.Σ.) αλλά και έτερες πρωτοβάθμιες Ενώσεις όπως εμφαίνεται στα (γ) έως (ε) σχετικά.

6. Κατόπιν των παραπάνω, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για το προσωπικό, παρακαλούμε για την άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης των συναδέλφων, που υπηρετούν σε Μονάδες της περιοχής ευθύνης σας, καθώς και την αποχή τους από μη επιχειρησιακές δραστηριότητες, όταν μάλιστα με ρυθμιστικό πλαίσιο απαγορεύονται οι μετακινήσεις τμημάτων που έχουν οικονομική επιβάρυνση, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

71-1

72-1

73-1

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria