Βραβεύτηκε από το Columbia ο Γιανκόπουλος – Ανακοίνωσε χορηγία $10 εκ. - OlaDeka

Βραβεύτηκε από το Columbia ο Γιανκόπουλος – Ανακοίνωσε χορηγία $10 εκ.

ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΜΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. O Γιώργος Γιανκόπουλος (George D. Yancopoulos) ιδρυτής, πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής της φαρμακοβιομηχανίας Regeneron, τιμήθηκε με το βραβείο «Alexander Hamilton Medal» του Κολούμπια (Columbia College), το οποίο αποτελεί την ύψιστη τιμή για μέλος της κοινότητας του πανεπιστημίου.

Ταυτόχρονα, ο ομογενής επιχειρηματίας, κατά την ομιλία του στην Low Library την Πέμπτη δεσμεύθηκε για την παραχώρηση χορηγίας ύψους $10 εκατομμυρίων για την ίδρυση Ινστιτούτου πρωτοβουλίας για αρχάριους, όπως έγραψε η εφημερίδα του Πανεπιστημίου «Columbia Daily Spectator».

«Ο Γιώργος είναι ένα εκ γενετής επιστημονικό ταλέντο και τεχνολογικά καινοτόμος», δήλωσε ο βραβευμένος με Νόμπελ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Regeneron, Μάικλ Μπράουν. «Οι ικανότητές του ως ηγετική φυσιογνωμία στη Βιοτεχνολογία σε συνδυασμό με την αξιοσημείωτη μακροχρόνια συνεργασία του με τον Λεν Σλέιφερ, αποτελούν τους κινητήριους μοχλούς της εξαιρετικής ανάπτυξης και της συμβολής της Regeneron στην Υγεία κατά τη διάρκεια των χρόνων», τόνισε, σύμφωνα με το «Associated Press» που δημοσίευσε τη σχετική είδηση.

Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του ομογενή φιλάνθρωπου, πρώην προέδρου της Merck & Co. και επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου της Regeneron, Ρόι Βάγγελου (Roy P. Vagelos). «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι έξυπνοι, ακόμα και πολύ έξυπνοι που έχουν έρθει στο Columbia, αλλά αυτός έχει κάτι το πολύ ξεχωριστό», τόνισε.

O Δρ Γιώργος Γιανκόπουλος. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

Ο Γιανκόπουλος, γιος Ελλήνων μεταναστών και μόνιμος κάτοικος Νέας Υόρκης, φοίτησε στα δημόσια σχολεία της πόλης και αποφοίτησε από το Επιστημονικό Λύκειο του Μπρονξ (Bronx High School of Science), στο οποίο αναδείχθηκε νικητής του πανεθνικού λυκειακού διαγωνισμού επιστήμης, τον «Westinghouse Science Talent Search».

Αποφοίτησε από το Columbia το 1980, στο οποίο έλαβε το βραβείο «Eisenhower», με μάστερ στο Columbia University’s College of Physicians και διδάκτορας στο τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιοφυσικής του Columbia (Biochemistry and Molecular Biophysics from Columbia University’s Graduate School of Arts and Sciences).

Ο Γιανκόπουλος συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στον κατάλογο του «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον Κόσμο για το 2019.

«Αυτό που μας διακρίνει ως είδος είναι το γεγονός ότι μπορούμε να μάθουμε για τους εαυτούς μας και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη, μαζί με το άλλο στοιχείο που μας κάνει ανθρώπους, την ψυχή και το πνεύμα μας, για να προσπαθήσουμε να επηρεάσουμε θετικά την ανθρώπινη κατάσταση, και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο στην κοινωνία από το να επενδύσει στη γνώση και στην επιστήμη», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στον «Ε.Κ.».

Η οικογένεια του πατέρα του ήταν εύπορη και με περιπετειώδη τάση. Ο παππούς του, Γεώργιος Δάνης Γιανκόπουλος, γεννήθηκε στην Καστοριά πριν από την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους. Δραπέτευσε στην Αυστρία, έμαθε μόνος του Γερμανικά και με κάποιο αξιοθαύμαστο τρόπο κατάφερε και πήρε πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού.

Επέστρεψε στην Ελλάδα και με τους συνεταίρους του έφτιαξαν αρκετές από τις πρώτες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στον ελληνικό Κόσμο.

Ξεκίνησε με τίποτα, έφτασε πολύ ψηλά, και στη συνέχεια η μοίρα τού τα πήρε όλα. «Αυτή είναι η ιστορία της ζωής του» δήλωσε ο κ. Γιανκόπουλος. Η ιστορία περιλαμβάνει την κατασκευή δύο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής κοντά στη Σμύρνη, που χάθηκαν στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Επειτα έχτισε μια σειρά από εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα – για να χάσει πάλι τα πάντα, όταν εισέβαλαν οι Γερμανοί και τους κατέλαβαν.

Η οικογένεια της μητέρας του ήταν γουναράδες. Οπως και του συζύγου της, η εκπαίδευσή της διακόπηκε, αλλά επέστρεψε στο σχολείο στα 60 της και αποφοίτησε πρώτη στην τάξη της στο κολλέγιο του Αγίου Ιωσήφ.

Ο κ. Γιανκόπουλος με ταπεινότητα αποδίδει το λόγο της επιτυχίας του και στην εποχή του. Γεννημένος το 1959, θυμάται ότι τον ενέπνεαν οι ομιλίες του προέδρου Κένεντι ότι «ο ουρανός είναι το όριο» (που μεταδίδονταν από το ραδιόφωνο τα επόμενα χρόνια μετά τη δολοφονία του) και ότι τον γοήτευε το διαστημικό πρόγραμμα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria