Ένα πρόγραμμα που υλοποιείται στα Ιωάννινα και ζηλέψαμε για την Καστοριά - OlaDeka

Ένα πρόγραμμα που υλοποιείται στα Ιωάννινα και ζηλέψαμε για την Καστοριά

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα «τρέχει» την περίοδο αυτή στα Ιωάννινα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της πόλης και το Πανεπιστήμιο του Bari.

Ένα πρόγραμμα που μας ενθουσίασε από την πρώτη γρήγορη ανάγνωσή του.

Γνωρίζοντας πόσο τεράστιος είναι ο πολιτιστικός πλούτος των Ιωαννίνων, θεωρούμε εξαιρετική την προσπάθεια και τον ζήλο των υπευθύνων εκεί να εντάξουν κάτι τόσο ενδιαφέρον στον ήδη άψογο τουριστικό τους τομέα.

Μια καινοτομία που θα συνδέσει το παλιό με το νέο, θα σώσει τις μνήμες της γενιάς που χάνεται σιγά σιγά- μέσω πολύτιμων αφηγήσεων- και που θα προσφέρει το κάτι παραπάνω στον τουρίστα που ζητά περισσότερα από τα βασικά. Μια επένδυση για το μέλλον δηλαδή…

Τολμήσαμε να φανταστούμε κάτι ανάλογο και για την Καστοριά. Την ανάδειξη μιας περιοχής (π.χ. Ντολτσό) σε ανοιχτό Μουσείο. Κάθε αρχοντικό και μια ιστορία…μια ανάμνηση…μια αφήγηση από τα χείλη ενός παλιού Καστοριανού…μια εικόνα από το λαμπρό παρελθόν.

Η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να απογειώσει αυτή την εμπειρία. Η ανάπτυξη ειδικών εφαρμογών, η χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας, τεχνικές προσομοίωσης κλπ. μπορούν να προσφέρουν μια διαδραστική εμπειρία που αρμόζει στην βαριά κληρονομιά της πόλης μας.

Ίσως είναι και ο μοναδικός τρόπος να χτίσουμε κάτι όμορφο πάνω στα ερείπια που αφήνει καθημερινά ο χρόνος και η αδιαφορία…εκεί όπου κάποτε ζούσαν περήφανοι Καστοριανοί πρόγονοί μας!

Το αφιέρωμα του epiruspost.gr στο project PALIMPSEST

Η Ομάδα του Ερευνητικού Προγράμματος PALIMPSEST (Μετα-αλφαβητικό Διαδραστικό Μουσείο με Χρήση Συμμετοχικών, Χωρικά Εμπεδωμένων, Αφηγήσεων), θα υλοποιήσει την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 11:00 π.μ. εκδήλωση Info Day στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, Αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας».

Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του Ερευνητικού Προγράμματος, την οποία θα πλαισιώσουν δράσεις μαθητών από σχολεία των Ιωαννίνων και συγκεκριμένα του 7ου και 26ου Δημοτικού, 1ου και 2ου Πειραματικού Δημοτικού, 2ου και 3ου Γυμνασίου.Το PALIMPSEST αποτελεί μία διαδραστική, μουσειακή εμπειρία στον αστικό χώρο εστιάζοντας στο πως στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς μπορούν να ενταχθούν εκ νέου στην πόλη με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, στις περιοχές της Ηπείρου και της Απουλίας.Το Ερευνητικό Πρόγραμμα έχει στόχο να μετουσιώσει την συμβατική εμπειρία του αστικού δημόσιου χώρου σε μια εμπειρία μουσειακή, αφηγηματική, διαδραστική και θεματική – ώστε να αναζωογονήσει την συνθήκη της πόλης και να προσελκύσει υψηλής ποιότητας τουρισμό.Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Σχολή Καλών Τεχνών είναι ο επικεφαλής εταίρος για το πρόγραμμα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών, το Πανεπιστήμιο του Bari και την Επαρχία του Lecce.

Το PALIMPSEST χρηματοδοτείται στον Άξονα Προτεραιότητας 2– Ολοκληρωμένη Διαχείριση του Περιβάλλοντος από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A Greece-Italy Programme 2014-2020.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria