Να υπαναχωρήσουν σε ορισμένες «μικροχρεώσεις» έχουν αποφασίσει οι διοικήσεις των τραπεζών, ενώ ειλημμένη απόφαση είναι και η απορρόφηση της προμήθειας DAF στα ΑΤΜ των απομονωμένων περιοχών.

Ανώτατες τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο insider.gr ότι επεξεργάζονται απόσυρση των νέων προμηθειών που επιβλήθηκαν τους τελευταίους μήνες και αναμένεται να προβούν σε ανακοινώσεις ξεκινώντας από σήμερα Παρασκευή 1η Νοεμβρίου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμολογιακή πολιτική των συστημικών τραπεζών συγκλίνει μεν, αλλά δεν είναι πανομοιότυπη, το οποίο σημαίνει ότι δεν έχουν επιβάλει όλες τις ίδιες προμήθειες στις ίδιες υπηρεσίες, την ίδια χρονική στιγμή. Από σήμερα, για παράδειγμα, είχε εξαγγείλει μια δέσμη νέων χρεώσεων η Εθνική Τράπεζα -τις οποίες ωστόσο θα αποσύρει εν μέρει με σημερινή της ανακοίνωση. Ορισμένες από τις προμήθειες αυτές έχουν ήδη επιβάλλει οι υπόλοιπες τράπεζες, ενώ άλλες δεν ισχύουν στον ανταγωνισμό.

Η προμήθεια για την επανέκδοση καρτών, για παράδειγμα, έχει επιβληθεί από όλες τις τράπεζες εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ το ίδιο ισχύει και για την προμήθεια DAF -τη χρέωση από 3,10 έως 3,60 ευρώ για ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, η οποία επιβλήθηκε συντονισμένα από το καλοκαίρι κατόπιν επιστολής που απέστειλε η Visa επικαλούμενη την ευρωπαϊκή νομοθεσία για ισότιμη μεταχείριση όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

Μετά τις ισχυρές πολιτικές πιέσεις, ωστόσο, κυρίως εκ μέρους του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο -από τον ίδιο τον πρωθυπουργό- οι τραπεζικές διοικήσεις αποφάσισαν να αναιρέσουν κάποιες νέες, μικρές χρεώσεις όπως η εκτύπωση των τελευταίων κινήσεων στο ΑΤΜ, η ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ τρίτης τράπεζας ή η επανέκδοση PIN.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις από την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα, ενώ η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να ενημερώσουν σχετικά τους πελάτες τους εντός των επόμενων ημερών. Αρμόδιες πηγές τονίζουν, πάντως, ότι «άλλο η απόφαση και άλλο η υλοποίηση», αφού απαιτείται συντονισμός των διατραπεζικών συστημάτων ώστε να ενσωματωθεί η κατάργηση των χρεώσεων, η αλλαγή της τιμολόγησης ή η απορρόφηση της επιβάρυνσης που σχεδιάζεται για τα απομονωμένα μέρη της χώρας.

Ειδικά ως προς αυτό το τελευταίο, η Eurobank σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, την επέκταση απορρόφησης της χρέωσης στις αναλήψεις από ΑΤΜ άλλης τράπεζας σε 14 επιπλέον νησιά, πέραν των 17 που έχει ήδη ανακοινώσει από τον Σεπτέμβριο. Το παράδειγμα αυτό θα ακολουθήσουν όλες οι συστημικές τράπεζες, καθώς κρίνουν ότι είναι αναγκαίο στις περιπτώσεις όπου οι πολίτες δεν έχουν δυνατότητα επιλογής.

Αρμόδια στελέχη άλλων τραπεζών, ωστόσο, προειδοποιούν ότι και σε αυτό το μέτρο θα υπάρχουν όρια, καθώς δεν σκοπεύουν οι τράπεζες να απορροφούν το κόστος για «απεριόριστες αναλήψεις μικροποσών» και αναμένεται να επιβάλουν πλαφόν στον αριθμό των αναλήψεων που θα δικαιούται να κάνει δωρεάν ο πελάτης της τράπεζάς τους από ΑΤΜ τρίτου. Μένει, επίσης, να προσδιοριστούν οι όροι αυτού του μέτρου για τις απομακρυσμένες περιοχές πλην των νησιών σε χιλιομετρικούς όρους.

Η ανακοίνωση της ΔΙΑΣ

Ανακοίνωση σχετικά με τις αυξημένες τραπεζικές προμήθειες εξέδωσε η ΔΙΑΣ ΑΕ, η εταιρεία που υλοποιεί το εθνικό σύστημα πληρωμών μέσω του οποίου εκκαθαρίζεται και διακανονίζεται ο κύριος όγκος των λιανικών πληρωμών στη χώρα μας. Τονίζεται ότι το Σύστημα Πληρωμών υπάγεται στην επίβλεψη του Ευρωσυστήματος και υπόκειται σε
περιοδικούς ελέγχους και αξιολόγηση από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ότι η εύρυθμη και αδιατάρακτη λειτουργία του δεν αφορά μόνον την εταιρεία ή το τραπεζικό σύστημα αλλά το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικά ως προς τις χρεώσεις της ΔΙΑΣ για τη χρήση της Υπηρεσίας DIASATM, αυτές ανέρχονται σε έξι λεπτά του ευρώ, το μέγιστο, ανά συναλλαγή. Πέραν της αμοιβής αυτής, ουδεμία άλλη χρέωση, ανελαστική ή μη, άμεση ή έμμεση επιβάλλεται από τη ΔΙΑΣ, τονίζει η ΔΙΑΣ.

«Η ΔΙΑΣ Α.Ε. εκφράζει την υποστήριξή της στην πρόσφατη δέσμευση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, για αναθεώρηση της αναγγελθείσας τιμολογιακής πολιτικής στις χρεώσεις τους στις ηλεκτρονικές πληρωμές, ώστε οι χρήστες – πολίτες να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα και ταυτόχρονα να ωφελείται η Εθνική Οικονομία μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών που συμβάλει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για την πάταξη της φοροδιαφυγής που είναι το τελικό ζητούμενο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή