Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο 2ο Θεματικό Σεμινάριο του έργου SARURE - OlaDeka

Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο 2ο Θεματικό Σεμινάριο του έργου SARURE

Το 2ο θεματικό σεμινάριο του έργου SARURE πραγματοποιήθηκε στις 25-26 Σεπτεμβρίου 2019 στο Soderhamn της Σουηδίας. Περισσότεροι από 20 συμμετέχοντες από 7 χώρες συναντήθηκαν για να συζητήσουν για τεχνικές πωλήσεων και εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην υποβοήθηση/προώθηση του λιανικού εμπορίου. Η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας  παρουσίασε καλή πρακτική εταιρείας γουναρικών που συνδυάζει την ηλεκτρονική παρουσία μέσω ιστοσελίδας/εικονικού εκθετηρίου και την φυσική παρουσία με τη λειτουργία παραρτήματος εκτός του χώρου παραγωγής ώστε να βρίσκεται στο χώρο παραθέρισης δυνητικών πελατών.

Στόχος του έργου SARURE  είναι η βελτίωση των εφαρμοζόμενων περιφερειακών πολιτικών στις περιοχές των εταίρων που στοχεύουν στην ενδυνάμωση του λιανικού εμπορίου, στην επιβίωση των επιχειρήσεων, την καινοτομία και συνολικά στην ανταγωνιστικότητα. Ιδιαίτερη στόχευση γίνεται στο λιανικό εμπόριο απομακρυσμένων και αγροτικών περιοχών.

Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων,  καλές πρακτικές οι οποίες αφορούν:

Ιστοχώρους ή ομάδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου οι παραγωγοί δέχονται παραγγελίες από καταναλωτές και στη συνέχεια συναντιούνται σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο για την παράδοση των προϊόντων και την ανταλλαγή απόψεων για την ποιότητα των προϊόντων. Οι πρακτικές αυτές εφαρμόζονται στη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Ιστοχώρους/εφαρμογές εικονικού εμπορικού κέντρου όπου οι τοπικές επιχειρήσεις προβάλλονται και πραγματοποιούν προωθητικές καμπάνιες  και ηλεκτρονικές πωλήσεις. Η παράδοση των προϊόντων γίνεται με ταχυδρομείο/courier. Οι  πρακτικές εφαρμόζονται στην Ισπανία και τη Γερμανία.

Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε χωριά όπου αναδείχτηκε ο ρόλος και η αναγκαιότητα παράλληλης λειτουργίας καταστήματος λιανικής και χώρου παροχής υπηρεσιών (χρήση Η/Υ-internet, αποστολής/παραλαβή δεμάτων/χώρος συναντήσεων) λόγω της μεγάλης διασποράς των κατοικιών.

Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTERREG EUROPE το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ.

Η Περιφέρεια συμμετέχει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σκοπός της συμμετοχής είναι η διερεύνηση καλών πρακτικών που αφορούν τη διάσωση του λιανικού εμπορίου στις αγροτικές περιοχές, την παραμονή των κατοίκων σε αυτές.

Στη δεύτερη φάση του έργου θα υλοποιήσει Σχέδιο Δράσης που θα περιλαμβάνει ορισμένες καλές πρακτικές και οι οποίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΠΕΠ ή άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο SARURE και τη συμμετοχή της Περιφέρειας μπορείτε να λάβετε τηλεφωνικά από την κα Ματίνα Φούκα (τηλέφωνο: 2461052633,  HYPERLINK “mailto:[email protected][email protected]) ή τον κ. Θεόδωρο Θεοδωρόπουλο (τηλέφωνο: 2461052728,  HYPERLINK “mailto:[email protected][email protected])

Το SARURE διαθέτει ιστοσελίδα όπου αναρτώνται άρθρα σχετικά με το έργο και  γενικότερα με  το λιανικό εμπόριο στις περιοχές των εταίρων. Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου  HYPERLINK “https://www.interregeurope.eu/sarure/” https://www.interregeurope.eu/sarure/ ή το σχετικό τμήμα στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας  HYPERLINK “http://www.pdm.gov.gr/erga-ke-drasis/programmata-ke-synergasies/interreg-europe/sarure/” http://www.pdm.gov.gr/erga-ke-drasis/programmata-ke-synergasies/interreg-europe/sarure/

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

photo1

photo2

photo3

photo4

photo5

photo6

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria