ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΑΛΤΑΓΙΑΝΝΗΣ: Η ΣΗΡΑΓΓΑ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ 1960 - OlaDeka

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΑΛΤΑΓΙΑΝΝΗΣ: Η ΣΗΡΑΓΓΑ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ 1960

Σε αντίθεση με την Τελιγιορίδου, ο Μπαλταγιάννης, ήταν και παραμένει υπέρμαχος του έργου της σήραγγας Κλεισούρας

Η ΣΗΡΑΓΓΑ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ 1960

Το 2019 κλείνοντας τη δεύτερη δεκαετία του 21 ου αιώνα οι συζητήσεις για τη περιβόητη σήραγγα της Κλεισούρας , θυμίζουν ελληνική ταινία του 1960.

Δεν πρέπει να γίνει  ο δρόμος στο χωριό, μη χάσουμε την όμορφη απομόνωση μας, μην έρθουν οι ξένοι και  μας πάρουν τις θεσούλες και ποιος ξέρει, τα χωράφια ή και τις νύφες…

Ααα το μαιευτήριο είναι μονό για την Πλατανιά και γέφυρα από το διπλανό χωριό δεν έχει όπως διαπίστωνε έκπληκτος και ο Μαυρογιαλούρος – Λάμπρος  Κωνσταντάρας – στην εξαιρετική ταινία «Υπάρχει και Φιλότιμο».

Η συζήτηση, μετά από δεκαετίες, για ένα οδικό άξονα  διασύνδεσης,  θα μπορούσε να είναι κωμική, αν δεν ήταν δραματική.

Ποια παραμεθόρια περιοχή, περίκλειστη από ορεινούς όγκους χρόνια απομονωμένη, λόγω  του γεωγραφικού ανάγλυφου, δεν θα ήθελε την διευκόλυνση της προσβασιμότητας;;;;

Η πρώτη και θεμελιώδης προϋπόθεση για την επιβίωση μιας περιοχής, είναι η προσβασιμότητα.

Ποια ανάπτυξη και  ποια ποιότητα ζωής, μπορεί να υπάρξει στον 21 αιώνα, χωρίς υποδομές, που διασφαλίζουν την ταχύτερη, αν όχι την άμεση ανταλλαγή προϊόντων, υπηρεσιών και ιδεών.

Πώς μπορεί μια περιοχή να αποτελέσει πόλο έλξης, επιλογή δραστηριοποίησης και να ακμάσει χωρίς την αλληλεπίδραση με την άμεση γειτονία της και όχι μόνο;;;;

Το να συζητάμε για οδικούς άξονες και υποδομές δικτύων, που έπρεπε να έχουν τελειώσει 30 χρόνια πριν, αποτελεί από μόνο του αναχρονισμό.

Και βέβαια υπάρχουν ευθύνες στο πολιτικό προσωπικό, που με παλινωδίες και κοντόφθαλμη μικροπολιτική, δεν προχώρησαν την ολοκλήρωση των παραδοσιακών υποδομών τις προηγούμενες δεκαετίες.

Σήμερα, θα έπρεπε να συζητάμε για τις υποδομές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, όπως οι οπτικές ίνες υπερύψηλής ταχύτητας. Οι βασικές υποδομές έπρεπε, να είναι ήδη ολοκληρωμένες.

Τα επιχειρήματα  ενάντια στην κατασκευή της σήραγγας, δεν νομίζω ότι έχουν βάση και αντέχουν σε κριτική.

Υποστηρίζεται από αυτούς που αντιτίθενται στο έργο, ότι θα υποβαθμιστούν υπηρεσίες, όπως η εφορία και το νοσοκομείο.

Καμιά υπηρεσία δεν μπορεί να υπάρξει όταν μια περιοχή ερημώνει. Κάποτε υπήρχαν σχολεία σε χωριά όπως η Κλεισούρα, τώρα υπάρχουν??

Για τη δε υποβάθμιση του  Νοσοκομείου, που έχει γίνει ένα είδος σημαίας για κάποιους, το επιχείρημα είναι απολύτως έωλο. 

Πρώτον, είναι απαράδεκτο, να στερείται ή να καθυστερεί κάποιος τα λάβει τις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας, γιατί δεν υπάρχει οδική πρόσβαση.

Αν κάποιος υποστεί ένα έμφραγμα πρέπει ή δεν πρέπει να μεταφερθεί στον μικρότερο δυνατό χρόνο σε νοσοκομείο, που να έχει την ανάλογη υποδομή;;

Θα του αρνηθούμε αυτό το δικαίωμα ;;;

Αλλά και από αναπτυξιακή σκοπιά, ο μόνος τρόπος για να αναβαθμιστεί το νοσοκομείο, είναι να μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό μεγαλύτερος πληθυσμός.

Ποτέ, δεν θα λειτουργήσει μια μονάδα εντατικής θεραπείας ή μια γαστρεντερολογική μονάδα σε νοσοκομείο, που εξυπηρετεί 50.000 κατοίκους , αντίθετα μπορεί να διεκδικηθεί μια τέτοια αναβάθμιση τμημάτων, όταν θα εξυπηρετούν και τους όμορους νομούς, όπως της Εορδαίας.

Η αναβάθμιση προϋποθέτει αυξημένη προσβασιμότητα και όχι απομόνωση.

Το έργο δεν είναι βιώσιμο ακούμε.

Τα έργα υποδομών δεν γίνονται αυστηρά με χρηματοοικονομικά κριτήρια, αλλά συνυπολογίζοντας κοινωνικές παραμέτρους και στρατηγικές επιλογές.

Με τη λογική αυτή ασύμφορο είναι οικονομικά, να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα μικρά νησιά όπως η Αστυπάλαια και τα Κουφονήσια.   

Άρα, να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό.

Ή  γιατί να έχει φυσικό αέριο η Δυτική Μακεδονία, αφού με αυστηρά κριτήρια είναι ασύμφορο.

Ακόμα και τμήματα της Εγνατίας οδού, είναι ασύμφορα, αν συγκριθούν με την Αττική οδό .

Η κάθετος της Εγνατίας μας συνδέει με την Σιάτιστα και τα Γρεβενά. Η σήραγγα της Κλεισούρας θα μας φέρει σε άμεση επαφή με την Πτολεμαΐδα, την ενδοχώρα της Εορδαίας και ακόμα την Έδεσσα και τη Νάουσα.

Είναι αυτό, προς όφελος του τουρισμού της περιοχής μας ή όχι ;

Είναι προς όφελος του αεροδρομίου μας ή όχι;

Μειώνει το κόστος μεταφοράς των προϊόντων ή όχι ;

Τέλος,  θα πρέπει βέβαια, να προσεχθούν οι όροι της σύμβασης κατασκευής, για να μην έχουμε φαινόμενα αύξησης του κόστους και καθυστερήσεων.

Δεν πρέπει, να συζητάμε για το, αν πρέπει, αλλά για το πως θα γίνει σύντομα και με όφελος για την περιοχή μας.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΑΛΤΑΓΙΑΝΝΗΣ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria