Ραγδαίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία: Πρόωρες εκλογές προκηρύσσει ο Ζόραν Ζάεφ - OlaDeka

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία: Πρόωρες εκλογές προκηρύσσει ο Ζόραν Ζάεφ

«Οι πολίτες να λάβουν την απόφαση για τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε» είπε ο Πρωθυπουργός της χώρας, μετά το «όχι» της ΕΕ για εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Ο Ζόραν Ζάεφ δεν περίμενε καν το έκτακτο συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών την Κυριακή (20/10) και πήρε την κατάσταση στα… χέρια τους, καθώς ανακοίνωσε πως προσφεύγει σε πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, μετά το «όχι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οι εξελίξεις στη χώρα και στα Σκόπια είναι ραγδαίες.

«Αυτό που προτείνω είναι η οργάνωση άμεσων πρόωρων εκλογών, προκειμένου εσείς, οι πολίτες, να λάβετε την απόφαση για τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε», δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. 

Για την Κυριακή (20/10) ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι έχει συγκαλέσει μάλιστα, έκτακτο συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.  Οι πολιτικές εξελίξεις επέρχονται λίγες ώρες μετά το γαλλικό «βέτο» στην έναρξη των διαβουλεύσεων για την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. 

Και αυτό διότι ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας είχε επενδύσει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του. Αυτό ήταν, άλλωστε, και το βασικό κυβερνητικό αφήγημα, στο πλαίσιο της εκστρατείας πειθούς για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μετά το «όχι» της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Ζόραν Ζάεφ απείλησε με παραίτηση και ακολούθως είχε πολλές διαβουλεύσεις τόσο με στελέχη κομμάτων στη χώρα του όσο και με ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών.

Νωρίτερα την Παρασκευή (18/10), φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ μετέδιδαν πως ο Πρωθυπουργός σκέφτεται να παραιτηθεί και να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, κάτι που τελικά φαίνεται πως θα γίνει με βάση το διάγγελμα του Σαββάτου (19/10). Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχει από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας πικρία για τη στάση της Γαλλίας, υπενθυμίζοντας την ένθερμη υποστήριξη του Εμανουέλ Μακρόν στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι σε διάγγελμά του ανέφερε την Παρασκευή (18/10): «Ας μην βυθιστούμε στην απογοήτευση, την απάθεια ή τους μικροπολιτικούς υπολογισμούς. Τώρα είναι η ώρα να επανενωθούμε γύρω από αυτό που είναι το πιο σημαντικό για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας – το μέλλον μας και το μέλλον των ερχόμενων γενιών. Είμαι πεπεισμένος πως μόνο αν συνεργαστούμε θα πετύχουμε».

Την ίδια ώρα το «VMRO» «χρέωνε» στον Ζόραν Ζάεφ «αποτυχία» και του τελευταίου στόχου του, αυτού της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και ζητούσε την προκήρυξη εκλογών, όπως και τελικά θα γίνει.

Απογοήτευση σε Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον

Την απογοήτευσή τους για το ευρωπαϊκό «όχι» εξέφρασαν την Παρασκευή (18/10) τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, όσο και ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έκανε λόγο για «ιστορικό λάθος» της ΕΕ.

Απογοητευμένη δήλωσε και η Ουάσιγκτον, με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διαμηνύει ότι «είμαστε απογοητευμένοι που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αναγνώρισε την ισχυρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια των δύο χωρών».

Γιατί αντιδρά το Παρίσι

Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία του αδιεξόδου αποτέλεσε η γαλλική στάση, με τον πρόεδρο Μακρόν να μην συναινεί στην ένταξη τόσο της Βόρειας Μακεδονίας όσο και της Αλβανίας, κάτι το οποίο είχε διαφανεί και το προηγούμενο διάστημα.

Το Παρίσι φέρεται να αντιδρά στην ευρωπαϊκή διεύρυνση, επικαλούμενο την ανάγκη ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης της ΕΕ και της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ενστάσεις βέβαια, φαίνεται ότι διατηρεί και για την επιτευχθείσα πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, ιδίως στο πεδίο της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

(πληροφορίες από AFP)

Via

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria