Ραγδαίες εξελίξεις: Η NAFA απορροφήθηκε από τη SAGA FURS - OlaDeka

Ραγδαίες εξελίξεις: Η NAFA απορροφήθηκε από τη SAGA FURS

ΚΑΚΟΣ ΟΙΩΝΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΜΗΝΥΕΙ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΑΝΩΤΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΓΟΥΝΑ ΔΙΕΘΝΩΣ

Μετά από ένα δραματικό σερί χτυπημάτων στον κλάδο της γούνας σε παγκόσμιο επίπεδο που περιλαμβάνει:

Το διαγωνισμό παρουσίασης της πιο “ηθικής βιτρίνας” από πολλούς διεθνείς οίκους μόδας, την αγωνιώδη παράταση για απόφαση απαγόρευσης της γούνας στη Νέα Υόρκη, την απαγόρευση στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, τα απελπιστικά μαντάτα που έρχονται από την αγορά της Κίνας, τα αρνητικά νέα από Σλοβακία και Βουλγαρία που προστίθενται σε μία ήδη μεγάλη λίστα “εχθρικών” περιοχών του πλανήτη καθώς και τη μόλις πριν τρεις μέρες ανακοίνωση αποκλεισμού γουνοποιητικών προϊόντων των Macy’s και της Bloomingdale, έρχεται ως βόμβα μεγατόνων η είδηση της κατάρρευσης ενός από τους μέχρι πρότινος διεθνείς πυλώνες της παγκόσμιας γουνοποιίας δηλαδή της NAFA.

θυμίζουμε ότι οκτώ μήνες πριν, ένα άλλο θρυλικό label αυτό της BLACKGLAMA, παραδίδονταν ανήμπορο να αντιδράσει εναλλακτικά, στην NAFA, που από χθες Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 παραδίδει την σκυτάλη την οποία παρέλαβε από το label της AMERICAN LEGEND στο επόμενο στοιχείο του ντόμινο: Τη SAGA Furs!

Λίγες μέρες πριν στις 19 Οκτωβρίου, ο Douglas Lawson πρόεδρος και CEO της NAFA, εξέδιδε μία δραματική ανακοίνωση προς τους συνεργάτες και πελάτες της NAFA, που ξεκινούσε ως εξής:

“Όπως γνωρίζετε από προηγούμενες ανακοινώσεις, η NAFA εργάστηκε για αρκετές εβδομάδες για την αναχρηματοδότηση της Εταιρείας με ένα νέο φορέα δανεισμού που ελπίζαμε και αναμενόταν ότι θα τεθεί σε ισχύ μέχρι την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου. Δυστυχώς και παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας, αυτή η νέα χρηματοδότηση έχει πλέον αποτύχει. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, κανένας από τους οποίους όμως δεν είναι σημαντικό να αναλυθεί σε αυτό το χρονικό σημείο.” , και έκλεινε ως εξής:

“Εκτιμούμε ιδιαίτερα την υποστήριξη και την υπομονή των πελατών μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Προφανώς, μετά από τόση προσπάθεια που καταβάλλεται πρόσφατα για τη διατήρηση της NAFA, όπως την γνωρίσαμε, λυπούμαστε βαθύτατα που είμαστε σε αυτή τη θέση. Παρ ‘όλα αυτά, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να εξασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό μέλλον για την Εταιρεία, τους πελάτες μας και την αγορά.

Θα ανακοινώσουμε περαιτέρω λεπτομέρειες καθώς όπως αυτές εξελίσσονται τις επόμενες μέρες.”

Οι εξελίξεις λοιπόν ήταν η παραχώρηση (άλλοι τη χαρακτηρίζουν παράδοση) του μεγάλου δημοπρατηρίου της Βόρειας Αμερικής στην σκανδιναβική SAGA Furs. Το τελευταίο διάστημα, η NAFA αντιμετώπιζε τεχνικό που εξελίχθηκε σε ουσιαστικό πρόβλημα αναχρηματοδότησης από το αντίστοιχο fund με το οποίο ήδη συνεργάζονταν. Οι υπεύθυνοι της εταιρίας όντως εργάστηκαν σκληρά για την εξεύρεση νέου πιστωτικού συνεργάτη που μετά την τελευταία δημοπρασία όλα έδειχναν ότι είχε βρεθεί. Επειδή όμως όπως λέγεται “στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος” εκ του αποτελέσματος οι ελπίδες αποδείχτηκαν φρούδες. Έτσι, η NAFA βρέθηκε στη δεινή θέση της αδυναμίας εξασφάλισης πληρωμών για τροφές στους συνεργαζόμενους φαρμαδόρους και η ατμόσφαιρα προφανώς άρχισε να μυρίζει “μπαρούτι”.

Μετά από κάθε άλλη προσπάθεια, η μόνη λύση που μπορούσε να δοθεί έτσι ώστε να αποκατασταθεί η οικονομική κανονικότητα για να έχουν τροφή για τα γουνοφόρα οι φάρμες που συνεργάζονταν με τη NAFA, ήταν η πρόταση της ανάληψης της εν λόγω υποχρέωσης από τη SAGA Furs. Υπό τον όρο βέβαια ότι ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο νέος βασιλιάς.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η NAFA “έπεσε” για ένα κομμάτι ψωμί και ίσως να μην έχουν και πολύ άδικο. Αυτή όμως είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η αγορά. Το timing, οι πιέσεις, η πρόσκαιρη αδυναμία μπορεί να αποβεί μοιραία…

Το σημαντικό όμως είναι αυτό με το οποίο ξεκίνησε αυτό το άρθρο. Δηλαδή, ο δηλητηριώδης ιστός που συντίθεται από όλα αυτά τα δραματικά γεγονότα για τον κλάδο της γούνας διεθνώς, που δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται δεν γίνεται αντιληπτός στην Ελλάδα, στο βαθμό που θα χρειαζόταν.

Δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα πουν: Μα τι μας ενδιαφέρει εμάς τι γίνεται στην Αμερική αφού πουλάμε στους Ρώσους!

Κατ’ αρχάς, τα τελευταία χρόνια είναι σε όλους γνωστό ότι ελληνικές εξαγωγές έχουν εξαϋλωθεί. Και δεν είναι της ώρας να αναλύσουμε τους πολλούς και διαφορετικούς λόγους που συνέβαλλαν σε αυτό. Ακόμη και αν προσπεράσουμε όμως την οξεία ύφεση στις πωλήσεις, πρέπει να σκεφτούμε κάτι άλλο. Όταν η τάση των αρνητικών ολοένα και αυξανόμενων εχθρικών συμβάντων για τη γουνοποιία υφίσταται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος κανένας από τους εναπομείναντες γουνοποιούς. Γιατί εάν αυτό το κύμα, που υποστηρίζεται από τεράστια κεφάλαια πλέον (μην πει κανείς ότι δεν καταλαβαίνει ότι στο παγκόσμιο μιντιακό και pr σύστημα ρέει το χρήμα άφθονο για υποστήριξη και κυριαρχία της πλαστικής – εναλλακτικής γούνας),  αν αυτό το κύμα συνεχίσει (και θα συνεχίσει) να εξαπλώνεται, δεν θα αργήσει η μέρα που ακόμη και οι Καστοριανοί και Κοζανίτες βουλευτές θα αδυνατούν να ψηφίσουν όχι σε ενδεχόμενο πιθανό απαγορευτικό για τη γούνα νομοσχέδιο που θα έχουν καταφέρει να φέρουν στη βουλή οι antifur με το συνεχώς κλιμακούμενο σε ένταση και πίεση lobbying.

Και τότε τι θα πείτε; Δεν πιστεύαμε ότι το τσουνάμι των απαγορεύσεων της Αμερικής που έμοιαζε πολύ μακρινό ότι θα ταξίδευε τόσο γρήγορα και θα μας έπνιγε; Γιατί εάν όπως και σε άλλες – πολλές χώρες, καταφέρνουν καίρια χτυπήματα σε εκτροφή, παραγωγή και εμπόριο της γούνας οι μετέχοντες σε όλη αυτή τη διαδικασία, έτσι και εδώ όπως πάνε τα πράγματα θα γίνει το ίδιο. Και μετά πως θα πουλάς στη Ρωσία, στην Ουκρανία και το Καζακστάν που δεν το αγγίζουν οι ακτιβιστές της Καλιφόρνιας και της Νέας Υόρκης Μπέτσκα μου αφού δεν θα μπορείς να εκτρέφεις, να παράγεις και να εμπορεύεσαι;

Αλλά ακόμη και αν υποθέσουμε ότι και αυτό δεν θα συμβεί και μερικοί θα επιβιώσουν από όλον αυτόν τον καταστροφικό για τη γούνα κυκεώνα. Αυτοί οι μερικοί που θα αντέξουν, που θα βρουν εργαζόμενους; Έχετε μπει τον τελευταίο καιρό σε κάποιο από τα εναπομείναντα εργοστάσια που παραμένουν ενεργά; Έχετε δει τον μέσο όρο ηλικίας των εργαζομένων; Το συντριπτικό ποσοστό αφορά σε μεγάλες ηλικίες. Νέοι τεχνίτες υπάρχουν; Ελάχιστοι. Λοιπόν; Εκτός και εάν σκέφτεστε να μεταφέρετε την παραγωγή στην Τουρκία, γιατί το ακούσαμε και αυτό σήμερα και μάλιστα οι πληροφορίες μας λένε ότι αφορά σε επιχειρηματία που ακόμη και τώρα μας φαίνεται απίστευτο να το είπε ή να του πέρασε στα αλήθεια από το μυαλό του.

Τέλος, σε αυτό το δίχτυ αβεβαιότητας, προσθέστε και το πιθανό ζοφερό για τους γουνοποιούς περιβάλλον, που δύναται να επιφέρει η δημιουργία εντονότερου ολιγοπωλιακού ή -ποιος ξέρει- μονοπωλιακού τραστ δημοπρατηριακού καθεστώτος, το οποίο ελλείψει ανταγωνισμού, θα μπορεί να επιβάλει στην αγορά τις πολιτικές του αυταρχικά και με γνώμονα την επικράτηση των δικών του συμφερόντων αποκλειστικά.

Βέβαια, εδώ θα υπάρξει και η αντίθετη άποψη ότι έτσι θα ξεχωρίσει η…ήρα απ το στάρι και το προϊόν θα αποκτήσει επιτέλους τη θέση που του αξίζει στην αγορά.

Οψόμεθα…

Αγαπητοί γουνοποιοί, έτσι ή αλλιώς, ετοιμαστείτε για έναν νέο αβέβαιο και σκοτεινό κόσμο. Δυστυχώς….

Προετοιμαστείτε να ψιθυρίσετε (η συντριπτική πλειοψηφία) Καβάφη:

“Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος,

αποχαιρέτα την, την Aλεξάνδρεια που φεύγει”…

…αλλιώς, πιάστε τον Κασαπίδη και κάθε άλλον της νέας κάστας των “αρχόντων” και  ψιθυρίστε τους στ’ αυτί ότι την κρίση που περιμένουν εξαιτίας της μεταλιγνιτικής εποχής στην Κοζάνη, η Καστοριά τη ζει ήδη, αφού έχει μπει για τα καλά στη μεταγουνοποιητική εποχή, εδώ και καιρό. Με μία διαφορά. Για την Καστοριά κανείς δεν φιλοτέχνησε σχέδιο διαφυγής, κανείς δεν ανησύχησε, κανείς δεν μίλησε για εκστρατεία αντιμετώπισης της οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης  και κανείς -ακόμη- δεν έκλαψε. Όλοι κινούμαστε επάνω σε μία παλιά σχεδία που μας πάει ποιος ξέρει που, κυλώντας ακυβέρνητη στον ποταμό του χρόνου. Και όταν η ερημοποίηση θα είναι νομοτελειακή κατάσταση, θα είναι αργά.

Δείτε τις χθεσινές ανακοινώσεις από τους πρωταγωνιστές της δραματικής εξέλιξης στον παγκόσμιο χάρτη της γούνας:

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ NAFA

To: NAFA Customer (Προς πελάτες της NAFA)

Η Saga Furs και η North American Fur Auctions (NAFA) έχουν συνάψει σήμερα συμφωνία συνεργασίας για να εξασφαλίσουν ένα σταθερό κανάλι πώλησης για τους πελάτες της NAFA τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αμερική. Αξιοποιώντας την ισχυρή οικονομική θέση της, η Saga Furs θα ξεκινήσει να χρηματοδοτεί με άμεση ισχύ ορισμένους συνεργαζόμενους με τη NAFA παραγωγούς. Η συμφωνία προβλέπει επίσης την ενσωμάτωση των ομάδων των Saga και NAFA για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινότητας παραγωγής γούνας τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αμερική.

Με τη συμφωνία αυτή, η Saga Furs και η NAFA επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις πρόσφατες ανησυχίες των παραγωγών και των αγορών καθώς και να παράσχουν στους παραγωγούς μια σταθερή πλατφόρμα μέσω της Saga για να πουλήσουν την παραγωγή τους το 2019. Η συνδυασμένη προσφορά θα δημιουργήσει την πιο πολύπλευρη συλλογή διαφορετικών τύπων γούνας, συμπεριλαμβανομένων των mink, fox, finnraccoon and wild fur, που διατίθενται στη διεθνή αγορά.

Περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με αυτή τη συμφωνία θα ανακοινωθούν κατά την οριστικοποίησή τους.

Sincerely,
Douglas Lawson
President & CEO
North American Fur Auction

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ SAGA FURS

Η Saga Furs και η NAFA συνάπτουν συμφωνία
Η Saga Furs και οι δημοπρασίες γούνας της Βόρειας Αμερικής (NAFA) έχουν συνάψει σήμερα συμφωνία συνεργασίας, για να εξασφαλίσουν ένα σταθερό κανάλι πώλησης για τους φαρμαδόρους της NAFA τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αμερική. Αξιοποιώντας την ισχυρή οικονομική της θέση, η Saga Furs θα ξεκινήσει την άμεση χρηματοδότηση μερικών φαρμαδόρων της NAFA με άμεσα αποτελέσματα.

Με τη λύση αυτή η Saga Furs και η NAFA αποσκοπούν στην εξάλειψη της πρόσφατης αβεβαιότητας και παρέχουν στους εκτροφείς τη δυνατότητα να πουλήσουν την παραγωγή τους το 2019 μέσω δημοπρασιών της Saga Furs. Η συνδυασμένη προσφορά θα δημιουργήσει την πιο ευέλικτη συλλογή διαφορετικών τύπων γουνοδερμάτων διαθέσιμων για τη διεθνή αγορά. Η συμφωνία αναμένεται να αυξήσει σημαντικά το βαθμό υψηλής ποιότητας mink της Saga Furs το 2020.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria