Πάνω από το σχέδιο ταχύτερης εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, με τη βοήθεια κρατικών εγγυήσεων, γνωστό ως «Ηρακλής» έχουν σκύψει τράπεζες και Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προσδιορίσουν όλες τις παραμέτρους.

Μπορεί το σχέδιο του ΤΧΣ που επανήλθε στο φως πριν από ακριβώς έναν χρόνο να έχει «στηθεί» ως γενικότερο πλαίσιο και -το σημαντικότερο- να έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, αλλά είναι πολλά ακόμη αυτά που μένει να αποφασιστούν. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχουν αποσαφηνιστεί όλες οι παράμετροι του «Ηρακλή» έως την κατάθεσή του στο κοινοβούλιο προς ψήφιση, με το ΥΠΟΙΚ να στοχεύει αυτό να γίνει στο τέλος Οκτωβρίου.

Ανώτατες τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο insider.gr ότι πριν λίγες ημέρες πήραν οι τράπεζες στα χέρια τους τη συστημική λύση και τη μελετούν διεξοδικά προκειμένου να καταλήξουν, μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών, στη σημαντικότερη παράμετρο που δεν είναι τίποτε άλλο από το κόστος αξιοποίησης του «Ηρακλή». Σημειώνεται ότι, για να μην θεωρηθεί ότι παρέχει παράνομες κρατικές ενισχύσεις στις τράπεζες, ήταν αναγκαίο να οριστεί ένα τίμημα το οποίο θα πρέπει να καταβάλλουν οι τράπεζες προκειμένου να αξιοποιήσουν τις κρατικές εγγυήσεις.

Το τίμημα αυτό συνδέεται με τα ασφάλιστρα κινδύνου του ελληνικού χρέους (CDS), τα οποία βρίσκονται στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα και αυτό θα λειτουργήσει ασφαλώς ευνοϊκά για τις ελληνικές τράπεζες.

Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η HSBC σχετικά με τον «Ηρακλή», η συστημική λύση θα ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών (λόγω της διακράτησης των senior τιτλων, μηδενικού κινδύνου) σε βάθος της κερδοφορίας του (λόγω της καταβολής του τιμήματος). Τραπεζικές πηγές αναφέρουν, πάντως, ότι οι τράπεζες θα έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν πότε θα καταβάλλουν το κόστος αυτό και δεν θα είναι υποχρεωτικό οι καταβολές να είναι εμπροσθοβαρείς.

Πηγή