Προτάσεις - θέσεις του συνδυασμού «Τελευταία Ευκαιρία» του Α. Ταμήλια - OlaDeka

Προτάσεις – θέσεις του συνδυασμού «Τελευταία Ευκαιρία» του Α. Ταμήλια

Θέμα 1ο:Δημιουργία παιδικού σταθμού στην περιοχή της χλόης και δημοτικού ΚΔΑΠ

Παρακαλούμε την άμεση διερεύνηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, της δυνατότητας δημιουργίας παιδικού σταθμού στην περιοχή της χλόης ξεκινώντας από το 10ο δημοτικό σχολείο και αν αυτό δεν είναι εφικτό σε άλλο δημοτικό κτίριο. Άμεσα επίσης πρέπει να βρεθεί ο πιο κατάλληλος από τους διαθέσιμους χώρους για την εγκατάσταση κέντρου δημιουργικής απασχόλησης (ΚΔΑΠ). Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον οριστικό πίνακα των ωφελούμενων που μπορεί ο καθένας να αναζητήσει στον ιστοχώρο της ΕΕΤΑΑ οι δικαιούχοι με αξία τοποθέτησης (voucher) για το ΚΔΑΠ του δήμου είναι 45 σε σύνολο 866 (τα αντίστοιχα νούμερα για τους βρεφικούς είναι 74 στο σύνολο 132 και για τους παιδικούς 106 σε σύνολο 169). Ο συνδυασμός μας μπορεί να βοηθήσει στην οργάνωση ενός ΚΔΑΠ που θα προσφέρει στα παιδιά μας, καινοτόμες δραστηριότητες σε διάφορα πεδία που ίσως και πανελλαδικά δεν υπάρχουν, καθιστώντας το πόλο έλξης για όλα τα παιδιά του δήμου μας και πρότυπο για τους υπόλοιπους.

Θέμα 2ο: Εισηγήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο

Προτείνουμε αλλαγή του τρόπου διαμόρφωσης των εκάστοτε εισηγήσεων (δημάρχου, αντιδημάρχων και νομικών προσώπων). Το θέμα της κάθε εισήγησης πρέπει να μας γνωστοποιείται κάθε φορά σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ή τη χρονική στιγμή που αποφασίζεται η πραγμάτευση του, έτσι ώστε να μπορούν όλοι οι συνδυασμοί να καταθέτουν τις προτάσεις έγκαιρα και όταν αυτό είναι δυνατόν να αναδιαμορφώνονται και να προκύπτουν κοινές ολοκληρωμένες προτάσεις.

Θέμα 3ο: Διασυνδεδεμένα Θεματικά Εορταστικά Πάρκα Μικρής Κλίμακας για της Γιορτές των Χριστουγέννων και τα Ραγκουτσάρια

Προτείνουμε για την περίοδο της συγκεκριμένης εορταστικής περιόδου την δημιουργία πρωτότυπων θεματικών εορταστικών πάρκων μικρής κλίμακας (γνωστά και ως χωριά του Αι Βασίλη).

Οι περιοχές που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σταδιακά είναι οι πλατείες Ομονοίας (η οποία μπορεί να έχει κομβικό ρόλο), Ντολτσού, Απόζαρι και Μακεδονομάχων.

Τα θεματικά εορταστικά πάρκα θα μπορούσαν να συνδεθούν με συγκεκριμένες διαδρομές (δρόμους – σκαλοστάσια) κατάλληλα διαμορφωμένες, αναδεικνύοντας παράλληλα την πλούσια ιστορία της πόλης μας, την πολιτιστική κληρονομιά, τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, τα αρχοντικά, τις βυζαντινές και μετα-βυζαντινές εκκλησίες κ.α.

Σειρά από δρώμενα σε συνεργασία με Φορείς και Συλλόγους και Φορέων της περιοχής μας μπορούν να πλαισιώσουν τα θεματικά πάρκα αλλά και τις διαδρομές – μονοπάτια.

Τα θεματικά πάρκα και οι διαδρομές μελλοντικά πέρα από τις κλασικές συμβατικές υποδομές θα μπορούσαν να εμπλουτιστούν:

  • με 3D προβολές πρωτότυπων ταινιών μικρού μήκος πάνω στις προσόψεις επιλεγμένων κτιρίων και με συγκεκριμένη θεματολογία.
  • με έξυπνους ηλεκτρονικούς οδηγούς (smart guides)
  • με έξυπνα παιχνίδια διαδρομών
  • με έξυπνο φωτισμό
  • με αισθητική αναβάθμιση των σκαλοστασίων – διαδρομών κ.ά.

Μακροχρόνια πολλές από τις υποδομές που θα δημιουργηθούν σταδιακά μπορούν να αξιοποιηθούν και σε άλλες χρονικές περιόδους (πχ. Πάσχα) και ίσως κάποιες ενδεχομένως σε μόνιμη βάση ως τουριστικές υπηρεσίες.

Γενικότερος στόχος ενός τέτοιου εγχειρήματος θα ήταν  η μόνιμη τουριστική αναβάθμιση των συγκριμένων περιοχών – διαδρομών σε όλη τη διάρκεια του έτους και η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου μας.

Θέμα 4ο: Κτιριακές εγκαταστάσεις του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς

Παρακαλούμε για την ενημέρωσή μας σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς. Το πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο εγκαινιάστηκε πριν ένα μήνα και έγινε η μεταφορά τον μαθητών της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες το «ανακαινισμένο» κτίριο δεν έχει παραληφθεί ακόμα από τον Δήμο Καστοριάς λόγω σοβαρών προβλημάτων στις κτηριακές του υποδομές (πιθανές κακοτεχνίες).

Συγκεκριμένα διαπιστώσαμε ότι:

  • στον κάτω όροφο (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και γυμναστήριο) υπάρχει έντονη υγρασία στους τοίχους σε δύο τουλάχιστον σημεία, με αποτέλεσμα η αίθουσα να είναι ακατάλληλη για χρήση. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων από τέσσερις μάλιστα Δημάρχους της πόλη μας επισημάνθηκε από τη μεριά μας το πρόβλημα.
  • ο ανελκυστήρας δεν λειτουργεί
  • η αποκατάσταση της οπτικής ίνας (Μ.Α.Ν. Δήμου Καστοριάς) δεν έχει γίνει (προκειμένου το σχολείο να παρέχει δωρεάν διαδίκτυο)

Θέμα 5ο: Έσοδα – Έξοδα ακίνητης περιουσίας του Δήμου

Παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωσή μας σχετικά με τα έσοδα – έξοδα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου μας (κληροδοτήματα και ενοικιάσεις), ειδικότερα δε ως προς τη  βιώσιμη αξιοποίηση τους (ανείσπρακτα ενοίκια, πρόστιμα κτηματικής υπηρεσίας κ.α).

Ευγενική Υπενθύμιση

Ο συνδυασμός  μας στις 17 Σεπτεμβρίου 2019 πρότεινε στην νέα δημοτική αρχή τα εξής:

  • Ζωντανή μετάδοση και καταγραφή των δημοτικών συμβουλίων έτσι ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να γνωρίζουν τις θέσεις και την προσφορά όλων μας στον κοινό μας στόχο που είναι η ανάπτυξη της πόλης. Την τεχνική υλοποίηση την αναλαμβάνει ο συνδυασμός μας.

Από τη μεριά του συνδυασμού μας η τεχνική υλοποίηση έχει ολοκληρωθεί, το μόνο που απαιτείται είναι η προμήθεια μιας κάμερας ευρείας λήψης για την καταγραφή.

  • Οι θεματικοί αντιδήμαρχοι καθώς και οι πρόεδροι των νομικών προσώπων πρέπει να καταθέσουν άμεσα το στρατηγικό σχεδιασμό τους (με συγκεκριμένες ενέργειες και μέτρα) έτσι ώστε όλοι μας να προχωρήσουμε έγκαιρα σε τυχόν βελτιώσεις και προσθήκες.

Μέχρι τώρα δεν μας έχει γνωστοποιηθεί ο στρατηγικός  σχεδιασμός αλλά ούτε και η υφιστάμενη κατάσταση που παρέλαβαν από τους προκατόχους τους, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι νομικών προσώπων του Δήμου μας.

Καστοριά, 18 Οκτωβρίου 2019

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria