Ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος «βλέπει» την Ελλάδα εφάµιλλη σε αποθέµατα υδρογονανθράκων µε τη Σαουδική Αραβία - OlaDeka

Ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος «βλέπει» την Ελλάδα εφάµιλλη σε αποθέµατα υδρογονανθράκων µε τη Σαουδική Αραβία

30 σηµεία SOS για «µαύρο χρυσό» αξίας 5,4 τρις $!

Στην κυριακάτικη Kontra News που κυκλοφορεί με τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις που έρχονται στο φως για τον «µαύρο χρυσό» που διαθέτει η Ελλάδα αξίας 5,4 τρις $!

ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

30 σηµεία SOS για «µαύρο χρυσό» αξίας 5,4 τρις $!

Ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος «βλέπει» την Ελλάδα εφάµιλλη σε αποθέµατα υδρογονανθράκων µε τη Σαουδική Αραβία, µε κέρδος για το δηµόσιο 4 τρις δολάρια και δηµιουργία 300.000 έως 1.000.000 θέσεων εργασίας, για µία περίοδο 200 ετών.

ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος «βλέπει» την Ελλάδα εφάµιλλη σε αποθέµατα υδρογονανθράκων µε τη Σαουδική Αραβία, µ κέρδος για το δηµόσιο 4 τρις δολάρια και δηµιουργία 300.000 έως 1.000.000 θέσεων εργασίας, για µία περίοδο 200 ετών

Του ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ

Αν οι πολιτικοί από το 1996 ως το 2012 δεν έκαναν το τεράστιο λάθος (για να µην πω το έγκληµα) να σταµατήσουν τι έρευνες για υδρογονάνθρακες η χώρα δεν θα ζούσε τη λαίλαπα των µνηµονίων, οι περισσότεροι πολίτες δεν θα έβλεπαν την περιουσία τους, αλλά και τη ζωή τους να καταστρέφονται.

Και ευτυχώς ο Γιάννης Μανιάτης όταν ήταν στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και στη συνέχεια Σαµαρά-Βενιζέλου δεν σταµάτησε να αγωνίζεται, παρά τις τεράστιες δυσκολίες και εµπόδια, που συναντούσε και εντός των κυβερνήσεων και κατάφερε να βάλει το τρένο των ερευνών για υδρογονάνθρακες στη χώρα µας στις ράγες.

Σκεφτείτε κάτι πολύ απλό. Η αξία των υδρογονανθράκων µόνο στα οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης υπολογίζονται σε 5,4 τρισεκατοµµύρια δολάρια. Το ελληνικό δηµόσιο και κυρίως τα ασφαλιστικά ταµεία, σύµφωνα µε το νόµο, θα εισπράξουν περί το ένα τρισεκατοµµύριο δολάρια και θα δηµιουργηθούν περί τις 230.000 καλοπληρωµένες θέσεις εργασίας.

Δεν τα λέµε εµείς. Τα λένε οι ειδικοί και κυρίως ο Αντώνης Φώσκολος καθηγητής στο πανεπιστήµιο της Κρήτης και εµπειρογνώµονας της καναδικής κυβέρνησης στους υδρογονάνθρακες. Για την Ελλάδα συνολικά η αξία των υδρογονανθράκων υπολογίζεται στα 20 τρισεκατοµµύρια δολάρια και τα έσοδα για την Ελλάδα µόνο από τα δικαιώµατα θα είναι 4 τρισεκατοµµύρια, δηλαδή 20 ΑΕΠ, που σηµαίνει ο πλούτος που παράγει η χώρα µας σε 20 χρόνια.

Μπροστά σε αυτό το µέλλον που θα αλλάξει την Ελλάδα και τους πολίτες, υπάρχουν και ορισµένοι οικολόγοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να εξορύξουµε τους υδρογονάνθρακες. Όµως, ουσιαστικά δεν µας λένε να µην χρησιµοποιούµε υδρογονάνθρακες, γιατί αυτόν δεν τολµούν να το πουν, αλλά να τους εισάγουµε πληρώνοντας κοντά στα 15 δισ. ευρώ το χρόνο για εισαγωγές και να µην αξιοποιήσουµε τους δικούς µας.

Επικαλούνται και κινδύνους για ρύπανση. Στο Πρίνο δεν συνέβη ποτέ τίποτα και ο τουρισµός στη Θάσο ουδόλως επλήγη παρά την άντληση υδρογονανθράκων σαράντα χρόνια τώρα.

Αλλά πριν επανέλθουµε στην ουσία της υπόθεσης ας αναλογιστούµε τι ήταν η Νορβηγία πριν βρεθούν οι υδρογονάνθρακες της Βόρειας Θάλασσας. Μία φτωχή χώρα ψαράδων. Φτωχότερη από την Ελλάδα. Και τι είναι σήµερα η Νορβηγία η οποία αξιοποίησε σωστά τον υποθαλάσσιο θησαυρό της. Μόνο αυτή η σύγκριση αρκεί για να µας ωθήσει να επιταχύνουµε, λαµβάνοντας όµως τα πιο αυστηρά µέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, πράγµα που είναι εφικτό. Η τεχνολογία σήµερα είναι αποτελεσµατική, αρκεί να µην επιτρέπονται εκπτώσεις.

ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΡΕΥΝΩΝ

Οι έρευνες επιταχύνονται. Περισσότερες από 30 περιοχές – στόχους για έρευνες υδρογονανθράκων έχουν εντοπιστεί στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νότια της Κρήτης από τις µέχρι στιγµής έρευνες σε «οικόπεδα» που έχουν παραχωρηθεί ή είναι υπό παραχώρηση.

Ο χάρτης µε τα «οικόπεδα» και τις περιοχές – στόχους παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννη Μπασιά σε ηµερίδα για την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο την ηµέρα που συζητείτο στη Βουλή η κύρωση των συµβάσεων µίσθωσης για την παραχώρηση των δικαιωµάτων έρευνας και εκµετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές σε Κρήτη και Ιόνιο. Συζήτηση κατά την οποία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σηµείωσε ότι «η χώρα µπήκε µε καθυστέρηση και σε αυτόν τον τοµέα» και πρόσθεσε «δεν είναι η προοπτική της χώρας να κάνει για πάντα εξορύξεις όταν η πολιτική της Ευρώπης πάει προς την άλλη κατεύθυνση, αλλά δεν είναι και η πολιτική της χώρας να βλέπουµε την Τουρκία να κάνει εξορύξεις, να βλέπουµε την Κύπρο να κάνει εξορύξεις, να βλέπουµε την Αίγυπτο να κάνει εξορύξεις, να βλέπουµε την Ιταλία να κάνει εξορύξεις και εµείς να µην το κάνουµε».

Οι θαλάσσιες περιοχές που δίνονται για έρευνες και εκµετάλλευση στη συνέχεια µε τις τέσσερις συµβάσεις που κυρώθηκαν από τη Βουλή είναι «Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης». Παραχωρούνται στην κοινοπραξία Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια. Στη θαλάσσια περιοχή στο Ιόνιο παραχωρείται στην κοινοπραξία Repsol – Ελληνικά Πετρέλαια και η θαλάσσια περιοχή «Περιοχή 10 Ιόνιο Πέλαγος» (Κόλπος Κυπαρισσίας) παραχωρείται στα ΕΛΠΕ.

Από τον χάρτη της ΕΔΕΥ προκύπτει ότι οι στόχοι δεν περιορίζονται στις περιοχές που έχουν παραχωρηθεί, αλλά εκτείνονται και στα «οικόπεδα» που είναι διαθέσιµα για παραχώρηση. Τα γεωλογικά στοιχεία των οικοπέδων αυτών, στο κεντρικό Ιόνιο και νότια της Κρήτης παρουσιάζονται τους τελευταίους µήνες από την ΕΔΕΥ στη διεθνή αγορά και κατά τις πληροφορίες από την Αρχή έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών πετρελαϊκών εταιριών.

Σε σχέση µε την περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, από την ΕΔΕΥ τονίζεται ότι οι πιθανοί στόχοι βρίσκονται σε πετρώµατα θαµµένα βαθιά κάτω από τον βυθό της θάλασσας, ενώ τα θαλάσσια βάθη ξεπερνούν κατά πολύ τα 1.500 µέτρα. Ο µέσος όρος βάθους νερού σε αυτές τις περιοχές ξεπερνάει τα 2.500 µέτρα και σε πολλές περιπτώσεις είναι γύρω στα 3.500 µέτρα. Η τεχνολογία για γεωτρήσεις σε τόσο µεγάλα θαλάσσια βάθη προβλέπεται να είναι διαθέσιµη σε χρονικό ορίζοντα τριετίας οπότε και θα ληφθούν οι αποφάσεις από τις εταιρείες για την πραγµατοποίηση ή µη ερευνητικών γεωτρήσεων.

«Είναι εµφανές ότι οι πετρελαϊκές κοινοπραξίες που ενδιαφέρονται για τα πιθανά ελληνικά κοιτάσµατα πρωτοστατούν σε αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις», αναφέρεται σε σχετική έκθεση της ΕΔΕΥ.

Διευκρινίζεται ότι οι περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον δεν σηµαίνει απαραίτητα ότι θα «κρύβουν» και ποσότητες υδρογονανθράκων, κάτι που µπορεί να διαπιστωθεί µόνο µε την πραγµατοποίηση γεωτρήσεων.

Ενθαρρυντικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι σε γειτονικές χώρες που εµφανίζονται στον χάρτη της ΕΔΕΥ έχουν γίνει ανακαλύψεις και υπάρχει παραγωγή υδρογονανθράκων.

Η ΠΡΩΤΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ

Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση για υδρογονάνθρακες θα γίνει στη θαλάσσια περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού κόλπου και αναµένεται να ξεκινήσει εντός του 2020, ενώ είναι σε εξέλιξη οι ερευνητικές εργασίες στην ΒΔ Πελοπόννησο και το επόµενο χρονικό διάστηµα θα ξεκινήσουν και οι προετοιµασίες για τις έρευνες στον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Σε αυτό το οικόπεδο υπολογίζεται ότι είναι δυνατόν να αντληθούν 120 εκατοµµύρια βαρέλια και να εισφέρει στην ελληνική οικονοµία 0,5% του ΑΕΠ για 25 χρόνια.

Αυτό ανακοίνωσαν µιλώντας στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο Γιώργος Ζαφειρόπουλος, διευθύνων σύµβουλος της ΕΛΠΕ Υδρογονανθράκων Β.Δ. Πελοπόννησος και ο Φοίβος Συµεωνίδης, διευθυντής γεωτρήσεων και παραγωγής της ΕΛΠΕ Upstream.

Οπως τονίστηκε, τα οφέλη για τις τοπικές οικονοµίες και την απασχόληση θα είναι ιδιαίτερα σηµαντικά, καθώς ενδεχόµενη ανεύρεση ενός µέσου κοιτάσµατος 120 εκατοµµυρίων βαρελιών, θα σηµάνει την δηµιουργία 300 νέων άµεσων θέσεων εργασίας και άλλων 1.000 έµµεσων θέσεων εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της 25ετούς παραγωγής, το κοινωνικό προϊόν που υπολογίζεται ότι θα παραχθεί εκτιµάται στα 3 δισ. ευρώ (120 εκατ. ευρώ ετησίως) ενώ τα ετήσια έσοδα του Δηµοσίου εκτιµώνται στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ 20 εκατ. ευρώ θα κατευθύνονται κάθε χρόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και συνολικά 4,1 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήµατος της χώρας.

Οπως γίνεται αντιληπτό η Ελλάδα άνοιξε την πόρτα σε ένα καλύτερο µέλλον. Ανάσταση το αποκάλεσε ο Αντώνης Φώσκολος. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του η αξία των υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης ανέρχεται σε 5,42 τρισεκατοµµύρια δολάρια.

5,4 ΤΡΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Πιο αναλυτικά ο Έλληνας επιστήµονας και πατέρας θα µπορούσαµε να πούµε της επιχείρησης έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων στη νότια και νοτιοδυτική Κρήτη αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι τουλάχιστον δέκα στόχοι που βρίσκονται δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, επαρχίες Καστελίου και Κανδάνου-Σελίνου, νοµός Χανίων, µε έκταση 22,6 φορές µεγαλύτερη του «Ζορ», µπορεί να έχουν αποθέµατα, αν υπάρχει η ίδια πληρότητα σε φυσικό αέριο, (400 µέτρα φυσικού αερίου επικαθήµενα σε 300 µέτρα θαλασσινού νερού) όπως το κοίτασµα «Ζορ», της τάξης των 678 τρισ. κυβικών ποδιών ήτοι 19,2 τρισ. κυβικά µέτρα φυσικού αερίου. Η έρευνα, τελικά, θα δείξει πόσα είναι τα πραγµατικά αποθέµατα.»

Και προσθέτει µε έµφαση: «Αν η έρευνα δείξει την ίδια πληρότητα µε το «Ζορ», τότε η αξία των αποθεµάτων ανέρχεται σε περίπου 5,42 τρισ. δολάρια, εκ των οποίων το 20% πηγαίνει στο ελληνικό δηµόσιο και το 5% στις περιφέρειες (νόµος Μανιάτη 4001/2011). Ανάλογα µε το πώς οι πετρελαϊκές εταιρείες και το ελληνικό κράτος θα αποφασίσουν τους τρόπους εξαγωγής φυσικού αερίου στην ΕΕ, µε αγωγούς, ή υπό µορφή υγροποιηµένου φυσικού αερίου, θα µπορούµε να εξάγουµε ποσότητες της τάξης των 100 δισ. κυβικών µέτρων ανά έτος για 190 χρόνια. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε 644.000.000 βαρέλια ισοδυνάµου αργού πετρελαίου ετησίως ήτοι µε παραγωγή 1.764.000 βαρελιών ηµερησίως.

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι µετά τον εντοπισµό φυσικού αερίου για να έρθουν τα κοιτάσµατα στην παραγωγή θα πρέπει οι εταιρείες να επενδύσουν 4 δισ. δολάρια για κάθε απόθεµα της τάξης των 35 τρισ. κυβικών ποδιών (1 τρισ. κυβικά µέτρα). Για το απόθεµα των 19,2 τρισ. Μ3, που πιστεύουµε ότι υπάρχει στους 10 στόχους, θα πρέπει να επενδυθούν πάνω από 75 δισ. δολάρια για τα επόµενα 15 χρόνια.

Αλλά εκτός από τα οικονοµικά µεγέθη, υπάρχει και το σκέλος απασχόληση, οι θέσεις εργασίας που θα δηµιουργηθούν από την αξιοποίηση των κοιτασµάτων των υδρογονανθράκων. Μας λέει και γι’ αυτό ο Αντώνης Φώσκολος: «Οι θέσεις εργασίας που θα δηµιουργηθούν ανέρχονται, µε βάση την αναλογία ότι για κάθε παραγόµενο ισοδύναµο βαρέλι πετρελαίου απαιτείται 1 άτοµο στον πρωτογενή τοµέα και 3 άτοµα στον δευτερογενή, θα δηµιουργηθούν 58.000 θέσεις στον πρωτογενή τοµέα και 175.000 στον δευτερογενή. Σύνολο 233.000 θέσεις εργασίας και µάλιστα πολύ καλά αµειβόµενες, αφού ο µικρότερος µισθός είναι 4.000 ευρώ τον µήνα.

Και συνεχίζει µε έµφαση: «Έτσι έρχεται η ανάπτυξη, έτσι καταπολεµάται η ανεργία, έτσι σταµατά η µετανάστευση, έτσι χρηµατοδοτείται η παιδεία, έτσι ισχυροποιείται ο στρατός µας. Θα πρέπει τόσο ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης όσο και ο πρωθυπουργός όταν, προεκλογικά, αναφέρονται στην δηµιουργία 370.000 θέσεων εργασίας και 500.000 θέσεων εργασίας, αντιστοίχως, να µας πουν πως θα δηµιουργηθούν.

Προσωπικά, εκτιµώ ότι όποιος θα ελέγχει τα κοιτάσµατα νότια της Κρήτης και Δωδεκανήσου θα επηρεάζει την παγκόσµια ενέργεια και την παγκόσµια οικονοµία. Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αποκτά πολύ µεγάλη σηµασία, ίσως αποδειχθεί εφάµιλλη µε τη σηµασία του Περσικού Κόλπου.»

ΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

Οµως, δεν υπάρχει µόνο η Κρήτη. Υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα υπάρχουν στο Ιόνια, στο Αιγαίο, στη Δυτική Ελλάδα και οι ποσότητες είναι τεράστιες.

Οπως µας ενηµερώνει και µας επισηµαίνει ο Αντώνης Φώσκολος οι ποσότητες υδρογονανθράκων στις διάφορες περιοχές της χώρας έχουν ως εξής:

1. Αιγαίο και Βόρεια Ελλάδα (Γρεβενά, Θερµαϊκό, Καβάλα) Θρακικό Πέλαγος, Κεντρικό Αιγαίο και Κρητικό Πέλαγος το ισοδύναµο των 7 δις βαρέλια αργού πετρελαίου.

2. Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα (Βόρεια και Δυτικά της Κέρκυρας, Δυτικά των Παξών και Πρέβεζας, δυτικά της Κεφαλλονιάς, Δυτικά της Ζακύνθου, Πατραϊκός Κόλπος, Δυτικό Κατάκολο, κόλπος της Κυπαρισσίας, Ήπειρος, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία) το ισοδύναµο των 15-20 δις βαρελιών αργού πετρελαίου

3. Δυτικά-Νοτιοδυτικά και Νότια της Κρήτης/ Νότια των Δωδεκανήσων- Καστελόριζο µέχρι την λεκάνη του Ηροδότου), 50 τρις Μ3 βιογενούς φυσικού αερίου που ισοδυναµεί µε 300 δις βαρέλια αργού πετρελαίου σύνολο περίπου 75 δις βαρέλια αργού πετρελαίου που πρέπει να βρίσκονται σε πετρώµατα του Μεσοζωικού αιώνα.

Και τώρα ο Αντώνης Φώσκολος θα ρίξει τη βόµβα. «Τη συνολική αξία των υδρογονανθράκων την εκτιµώ σε $ 20 τρις δολάρια», που σηµαίνει ότι το ελληνικό δηµόσιο θα εισπράξει 4 τρισεκατοµµύρια δολάρια. Και για να έχουµε ένα µέτρο σύγκρισης αυτό σηµαίνει 20 ΑΕΠ, δηλαδή 20 φορές ο πλούτος που παράγει η χώρα µας κάθε χρόνο.

Οσον αφορά στην απασχόληση, το προσωπικό που θα χρειαστεί για αυτή την εκµετάλλευση εκτιµάται σε 300.000 άτοµα για µια περίοδο 200 ετών στον πρωτογενή τοµέα. Αν προσθέσουµε και το δευτερογενή κατ΄ αναλογία σε όσα αναφέραµε για την περιοχή νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, το σύνολο των θέσεων εργασίας θα αγγίξει το ένα εκατοµµύριο.

Για να έχουµε µία εικόνα πιο καθαρή θα αναφέρουµε ότι τα αποθέµατα κατά τον Αντώνη Φώσκολο συνολικά είναι εφάµιλλα µε τα γνωστά αποθέµατα της Σαουδικής Αραβίας που ανέρχονται σε 100 δισ. βαρέλια.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria